brokuł + seler + marchewka Seler i marchewka na plus. 29 makaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać na początku królowały warzywa, owoce pojawiły się dopiero w następnym miesiącu razem ze zbożami. Przepisy
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek kiszony 1 cebula pół czerwonej papryki roztrzepane jajko + mak/sezam/zioła/czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 3 łyżkami mąki (niektórzy robią zaczyn z samych drożdży i mleka(...)ciasto. Wyrobić przez ok. 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni, po czym odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (można dłużej). W tym czasie pokroić ogórka, cebulę i paprykę w drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej więcej na 12-14 kawałków i z każdego uformować placek (trochę jak na mini pizzę
Przepysznik - BLW i nie tylkonawet świetna przekąska na przyjęcia i imprezy. Roztopiony ser wspaniale ciągnie się po każdym ugryzieniu. Do dania głównego dodajemy smaczne i aromatyczne ziemniaczki smażone z przyprawami oraz surówką z ogórków. Składniki: twardy żółty ser ( np. edamski, gouda ) lub krążki sera z białą pleśnią ( np. camembert ) plastry szynki jajko bułka tarta sól pieprz olej Przygotowanie: Ser pokroić w grube plastry
Smaczne Potrawywoli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie umyć i ugotować, tak by nie były za miękkie
Smaczne Potrawyciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami. Najlepiej smakuje do gulaszu pokrojone pomidory i kiszone ogórki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne PotrawyPołączenie delikatnego kurczaka, wartościowo odżywczego brokuła, ze słonawym smakiem sera feta, to dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 1 brokuł - 1 ogórek gruntowy - 1 ser feta - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany - przyprawa do kurczaka - czosnek granulowany - sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę i smażymy z przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem. Ogórka obieramy, kroimy go w kostkę razem z serem fetą. Wszystkie przygotowane składniki łączymy, polewamy majonezem i śmietaną a doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z ulubionym chlebkiem
Zainspirowana w kuchnidobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej(...)żeby bułka nie była twarda. Na przekrojoną bułkę z serem kładziemy sałatę oraz pokrojoną w ringi cebulę. Na to można jeszcze jeden plaster żółtego sera, i pokrojony w plastry ogórek oraz cześć pieczarek. Upieczone mięso smarujemy od spodu musztardą i kładziemy na bułkę. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek, cebulkę i przykrywamy drugą częścią bułki. Następnie zasiadamy do stołu i zjadamy
Smaki Przyprawy i Koloryrazie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielinię. Nadaje się jako przekąska, na spotkania towarzyskie, bez dodatku majonezu i białek jajka idealna dla naszego alergika. Zapraszamy! mix sałat np. z rukolą 1 duży pomidor 1 ogórek 1 awokado 2 ugotowane jajka (u nas same żółtka) kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku oliwa z oliwek sól pieprz Pomidora, żółtka, ogórka, rzodkiewki pokroić, szczypiorek posiekać. Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już pokrojone, wrzucić
W kuchni u Monikirazem lekko wzbogacona innymi warzywami oraz z sosem delikatnie czosnkowym. Składniki: (wybierając duże warzywa wyjdzie bardzo duży półmisek sałatki) 3 marchwie, 1 pietruszka, 8 jaj, kalafior, sałata, świeży ogórek, 3 pomidory, pęczek szczypioru, liść pora, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 4 łyżki majonezu, 280ml śmietany 18% słodkiej. Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i kalafior razem ugotować(...)wymieszać. Ugotowany i ostudzony kalafior, podzielony na różyczki. Marchew pokrojona w kostkę. Pietruszka pokrojona w małą kosteczkę. Jaja pokrojone w kostkę. Posolić i popieprzyć. Pomidory pokrojone w kostkę. Ogórek pokrojony z kostkę. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Posypać pokrojonym w kostkę szczypiorem. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na 4 roladki) 4 plastry schabu, 4 małe kawałki sera żółtego, ogórek kiszony, 2xcebula, kawałek kiełbasy, jajko, mąka, sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku
W kuchni u MonikiSkładniki: główka sałaty lodowej, 250 g pomidorków koktajlowych (mogą być normalne pomidory), ogórek świeży, 160 g wymieszanych oliwek (czarnych i zielonych), 1 czerwona cebula, 250 g sera feta, kilka listków świeżej bazylii, 50 ml oliwy extra virgin (4 i 1/2 łyżki), 1 łyżka oregano, szczypta soli, grzanki ( ja użyłam czosnkowych). Przygotowanie: Oliwę wymieszać z oregano i szczyptą soli. Sałatę umyć(...)osuszyć, porwać na małe kawałki. Dodać do niej oliwki ( w całości), pokrojony w grubą kostkę ogórek, pomidorki przekrojone na pół ( jeżeli są pomidory normalnej wielkości, to pokroić w grubszą kostkę), fetę pokrojoną także w grubszą kostkę oraz listki bazylii. Cebulę pokroić w półksiężyce, ale cienkie, dodać do reszty składników. Z przygotowaną wcześniej oliwą wymieszać sałatkę tuż przed podaniem. Grzanki dodawać
W kuchni u MonikiSkładniki: mniejsza kapusta pekińska, mała czerwona cebula, puszka ananasów (po odlaniu soku ok.259 g), wędzone udko kurczaka ( z kością ok. 400g), czerwona świeża papryka, 1/2 świeżego ogórka, puszka kukurydzy, majonez (ilość majonezu w zależności ile kto lubi), 2-3 garście orzechów włoskich, sól, pieprz. Przygotowanie: Kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Z orzechów włoskich ściągnąć cienką skórkę, która je pokrywa(...)niekoniecznie, ale wtedy będzie wyczuwalna gorycz) i przełamać na pół. Paprykę, ananasa, ogórka, kapustę pekińską i cebulę pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać razem z majonezem, solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 500g polędwiczek wieprzowych, cebula (jedna do środka zrazów i jedna do sosu), ogórek kiszony (dwa, trzy), kawałek sera żółtego, sól, pieprz, serek topiony, 2 ząbki czosnku, brokuł - kilka różyczek. Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić. Posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałku cebuli, sera, brokuła i ogórka. Dobrze zawinąć
W kuchni u Moniki