kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść posiekanego kopru 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu greckiego Do całego dania znajdziecie świetne uzupełnienie tutaj Przygotowanie: Ziemniaki dobrze myjemy i przecinamy na pół ( jeżeli(...)pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę i jogurt, wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy
Niezły MłynekSkładniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciempojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym
królestwo garówpomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród
królestwo garówplastry cytryny, skropić oliwą. Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu. ( nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza). Grillować pod przykryciem około 20 minut. Podałam rybę z sałatką z ogórków i pomidorów (pomidorki koktajlowe i ogóreczki meksykańskie). Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba
królestwo garówbyły w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła w przedszkolu, kiedy to jedna z dziewczynek zwróciła obiad. Babcia była oburzona, że dzieci dostały zupę ogórkową, a ogórki nie były obrane ze skóry przed ugotowaniem... Obie panie, i mama, i babcia, narzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo
Codzienna kuchnia niecodziennaszybka sałatka, którą możemy zabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. 125 g sera camembert 5 liści sałaty lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, pomidora
VioletoweKucharzenieczasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać
Weekendy w domu i ogrodzieopakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Szynkę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy niewielką ilość majonezu i mieszamy dokładnie. Po wskazanym wyżej czasie ser wyciągamy z garnka i z opakowania, jest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBazylia Świeże, ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą
Klaudynkowa kuchniaprzy tortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (w proszku) 100g żółtego sera w kawałku 3 gałązki zielonej pietruszki 3 łyżki majonezu 1. Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchniMleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy i cukru
W kuchni Karmel-itkinudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler) do posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka majeranek Przygotowanie: Mięso na roladki w początkowej fazie zostało(...)nimi ponowie zajęłam. Wybrałam cztery solidne sztuki - tak żebyśmy się na jeden obiad we trójkę najedli. Każdy z kotlecików posmarowałam serkiem. Na każdym ułożyłam z matematyczną precyzją po 2/8 ogórka konserwowego i po kilka wiórków masła ;) Pozostało tylko zawinąć roladki. Tam gdzie nie chciały się trzymać zdyscyplinowałam je drewnianymi wykałaczkami. Pozostało tylko upiec. Wrzuciłam je do rękawa. Podlałam odrobiną wody
Kuchnia po mojemusamym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości" kuraka. Chciałam przygotować jeden obiad dla naszej trójki - bez oddzielnego gotowania dla Synuszaka. Tym bardziej, że od powrotu z wakacji rozkochał się na dobre w "dorosłym" jedzeniu, a ja we wspólnym gotowaniu. Cóż
Kuchnia po mojemuczystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej cebul 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
Kuchnia po mojemu