ogórki - 26028 przepisów (strona:1167/1736)

Spring rolls z warzywami 181

dostaniecie w każdym markecie. W dobieraniu dodatków ogranicza Was tylko wyobraźnia     Składniki: 10 szt. papieru ryżowego 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 100 g rukoli 1 awokado 2 ogórki np. gruntowe 150 g makaronu ryżowego Dodatkowo: miska z ciepłą wodą Czytaj dalej... Artykuł Spring rolls z warzywami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Ryżowa sałatka z indykiem i nektarynką. 274

tych skrzydłach sałatkę. Czego potrzeba? -mięso ze skrzydeł indyczych gotowanych, pokrojone drobno -obrana i pokrojona w małą kostkę nektarynka -woreczek ryżu naturalnego -sól, pieprz -pół puszki fasoli czerwonej -dwa ogórki kiszone obrane, pokrojone w kostkę -pół puszki kukurydzy -kilka łyżek żółtego ementalera   pokrojonego w kostkę -łyżka majonezu Wszystkie składniki poza ryżem i majonezem łączymy razem i mieszamy; solimy

BaRepas
Kremowa koreańska pasta sojowa 194

przyprawami i posiekaną marchewką i cebulą. Garnek zdejmujemy z gazu, wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy musztardę. Rozdrabniamy blenderem do gładkiej masy. Nieziemsko smakuje z ogórkami! Kremowa koreańska pasta sojowa

Czarnawisienka
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 173

podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos.  Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko. Gulasz podawać na kaszy. Doskonałym dodatkiem są kiszone ogórki lub surówka z buraczków

Jemy Pijemy
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 233

masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.  salsa: kilka koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 130

botwiny trochę inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane(...)ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym

ladykitchen
Sałatka z zupek chińskich 335

oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 190

łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić(...)minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki  jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje

Kuchnia Prezydentowej
Kotlet góralski 916

podwójne filety z kurczaka średnie kilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę)  3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie

Świat Domowej Kuchni
Dorsz po japońsku 270

pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Składniki marynaty zagotować. W naczyniu (najlepiej szklanym, przezroczystym) układać kolejno warstwami rybę, warzywa, rybę, warzywa

wcinaj to
DIABELSKIE GAZPACZO 228

oliwy i był pożywieniem dla biednych rolników.Teraz jest główną potrawą w hiszpańskich restauracjach. Mój także bogactwem nie grzeszy :-)  Składniki:  2 czerwone cebule  1 świeży szklarniowy ogórek  2 czerwone papryki (+ 1/2 do przybrania) 4 duże, jędrne  pomidory ( + 1/2 do przybrania) 2 ząbki czosnku  pęczek natki pietruszki  kilka listków mięty  słoiczek czarnych(...)miętę, oliwę, wodę i ponownie zblenderować. Doprawić solą,pieprzem, paprykami. Przełożyć do szklanego naczynia i schłodzić w lodówce.   Podawać w miseczkach, na wierzch udekorować pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, papryką, pomidorem, ćwiartką jajka i oliwkami. Smacznego

pieprzny smaczek
Kurczak po chińsku 164

człowiek uprze można mieć sukcesy ogrodnicze.  Można też hodować niektóre warzywa w doniczkach na balonie lub tarasie. W zeszłym roku uprawiałam tak pomidory i paprykę , w tym zaś ogórki. Jeśli o mnie chodzi to staram się unikać kupowania warzyw w supermarketach, bo tamtejszy towar pochodzi zapewne z dużych gospodarstw ogrodniczych, stosujących sztuczne nawozy i chemiczne środki ochrony roślin

Wiem co jem
Boczek faszerowany 200

dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec. Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują do niego ogórki małosolne. Ja przechowuje go w lodówce zawinięty w papier śniadaniowy, dzięki czemu nie wysycha, a jednocześnie oddycha". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ogórki małosolne 151

Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo trzymane stają się niezbyt smaczne. Z kolei lepiej się kiszą gdy jest ich większa ilość. Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć

Wiem co jem
Kiszone ogórki 152

przechowaniem, a zimą to doskonałe źródło witaminy C. Nie będę się tu rozpisywać na temat samego procesu i surowca, bo o tym co się powinno wiedzieć o kiszeniu ogórków można przeczytać tutaj , podam tylko przepis.” Czytaj więcej

Wiem co jem