szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy
Bajeczna KuchniaSkładniki: Opakowanie kaszy kuskus słoik 300 ml papryki konserwowej mały słoik pieczarek marynowanych trochę ogórka konserwowego 5 plasterków szynki majonez sól pieprz Wykonanie: Kasze kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać wrzącą wodą). Paprykę, pieczarki, ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Następnie dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać
PychotkaaaSkładniki: główka sałaty 3 rzodkiewki 3 jajka na twardo pół ogórka pomidor 1/2 opakowania sera feta w kartoniku sos winegret 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy łyżka ciepłej wody (musi być ciepła aby oliwa połączyła się z musztardą) łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki (nie kroić nożem). Rzodkiewkę pokroić w mniejsze cząstki(...)samo zrobić z ogórkiem i pomidorem, pokrojone dodać do sałaty. Ugotowane jajka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser również pokroić w kostkę wg uznania i dodać do sałatki. Składniki na sos winegret połączyć ze sobą ciągle mieszając. Gotowym sosem polać sałatkę
PychotkaaaDziś przepis na pyszne ogórki do słoików w zalewie keczupowej. Bardzo proste i szybkie do wykonania więc zachęcam do spróbowania. Czytaj więcej
PychotkaaaJeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki. Czytaj więcej
PychotkaaaKolejna nowość, która zaskoczyła mnie pozytywnie, ogórki o smaku kurczaka ; ) Czytaj więcej
PychotkaaaCoś przepysznego, nie wiem co lepsze ogórki czy sos pomidorowy, połączenie jest obłędne! Polecam. Czytaj więcej
PychotkaaaSkładniki: 1 duży por 2 gruszki 1 wężowy ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 opakowania sosu do sałatek (koperkowo-ziołowy) Sposób przygotowania : Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Łączymy z sosem
Pobite gary Barbarykapusty już kupiony-gotowy, ale można bez problemu skomponować swój własny:) Sałatka bardzo ciekawa i pyszna. Kapusta daje chrupkości i wyrazistości:) Polecam:) Składniki: Filet z Kurczaka Mix Kapust 6 Ogórków konserwowych 10 Dag Sera Żółtego tartego 1/2 Czewronej Cebuli 3 łyżki przyprawy Gyros pieprz i sól 1 łyżeczka Oleju Rzepakowego Sposób Przygotowania
Gotowanie Patkiwinogron ciemnych ok. 300 g winogron jasnych 100 g orzechów nerkowca (solonych lub niesolonych) 200-250 g paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych – mrożone najpierw należy rozmrozić) ogórek zielony (długi) duża puszka mieszanki koktajlowej puszka ananasa pokrojonego w kawałki kilka łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: Zamrożone krewetki koktajlowe wrzucamy na 2-3 minutki do gotującej się wody z dodatkiem Vegety(...)Następnie odcedzamy je na sitku. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki (najlepiej jeśli kupimy winogrona bezpestkowe – zaoszczędzi nam to sporo czasu i pracy). Ogórek myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w ćwierć plasterki. Mieszankę koktajlową oraz ananasa odsączamy z syropu na sitku. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miski dodając orzeszki nerkowca
MyCookBook.plłyżeczka sumaku 1 szklanka bulionu z kurczaka (np. z kostki) 1 cytryna 50 g prażonych orzeszków (piniowych lub ziemnych) 3 łyżki świeżej natki kolendry Sos tzatziki: pół długiego ogórka szklarniowego 200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego) pól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku kilka łodyżek koperku Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie(...)Jako dodatek do kurczaka proponuję kaszkę kuskus (przyrządzoną według wskazówek na opakowaniu) i sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy jogurt ze startym na tarce (i odciśniętym z nadmiaru soku) ogórkiem, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
MyCookBook.plskorupki z ok. 15 jajek 1 pojedyńczy filet z kurczaka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1,5 łyżki żelatyny 1 ogórek konserwowy 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku Vegeta sól pieprz ocet i cukier do smaku Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania jajek: delikatnie rozbijamy wierzch jajka i zdejmujemy ostrożnie kawałeczki skorupki tworząc(...)ognia. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru do żelatyny i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Cały czas mieszając dolewamy ją powoli do reszty bulionu. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórek, filet i marchewki (selera i pietruszki nie dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki. Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy
MyCookBook.pljajka na 1 wariant) obranych i przekrojonych na pół Jajka z pastą z sera pleśniowego: 50 g sera rokpol lub lazur 20 g majonezu 4 plastry świeżego ogórka 4 plasterki pomidora (lub 8 plasterków pomidorków koktajlowych) 1 łyżka szczypiorku Jajka z pastą z łososia: 50 g wędzonego łososia 20 g majonezu 1 plasterek cytryny gałązka koperku Jajka z majonezem(...)pastą z sera pleśniowego. Ser miksujemy lub rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem. Nakładamy na połówki jajek za pomocą szprycy zakończonej ozdobną końcówką (np. gwiazdką). Ozdabiamy połówkami plasterków ogórka i pomidora. Na koniec całość posypujemy szczypiorkiem. Jajka z pastą z łososia. Łososia miksujemy w blenderze na gładką masę. Mieszamy z majonezem. Nakładamy szprycą na połówki jaj. Ozdabiamy trójkącikami z plasterka
MyCookBook.plłyżeczka maki, 1 łyżka mleka, sól, pieprz, szynka, 0,5 cebuli ( małej), olej lub oliwa do smażenia, garść mix sałat, 0,5 pomidora, kawałek czerwonej papryki, kawałek zielonego ogórka Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy żółtka i przyprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno(...)Jest to najtrudniejsza czynność. Można się wspomóc łopatkami, lub zsunąć delikatnie omlet na deskę lub talerz. A potem drugą stroną włożyć go na patelnię. Jak omlet się smaży paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy z sałatą. Można przyprawić sola i pieprzem lub skropić oliwą. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie wykładamy sałatkę i składamy omlet na pół
Passion of Cookingszklanki olej, 2 duże łyżki cukier, 1 i 1/2 łyżeczki sól, 1 łyżeczka cebula, 2 duże sztuki pieczarki, 500g ser żółty twardy, 300g szynka, 200g keczup ostry, 200ml pomidor, ogórek kiszony Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy resztę cukru(...)oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze na 10 minut, po tym czasie smarujemy keczupem. Wykładamy wpierw starty ser, potem rozrzucamy pieczarki i szynkę. Możemy poukładać plasterki pomidora, ogórka lub inne dodatki wedle uznania. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczami