listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki blendujemy :) Dodatki do burgerów: Burgery podałam w bułkach z pestkami dynii. Pozostałe dodatki to zapiekane pomidory, zapiekana papryka, ogórki małosolne i mix salat. Użyłam także kiełków specjalnych na patelnię Smacznego
ClauditteMissCookingbyć początkowo 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 2 piersi z kurczaka 8 pomidorów koktajlowych zebra 1/2 cebuli czerwonej 1 opakowanie sera feta z ziołami 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 4 figi 1 opakowanie Knorr Kurczak z Patelni Zobacz bazylia Warzywa, owoce i mięso myjemy. Mięso oczyszczamy i marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia(...)smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok. Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut
ClauditteMissCookingpiersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym 1 natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki oliwy 2 duże cebule 1 ogórek przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek 1 duża czerwona papryka zielone i czarne oliwki 1/4 kostki sera feta Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Dzielimy każdą(...)wymieszaniu mięska z marynatą. Aromatyczne mięsko przekładamy na blaszkę, którą uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na piersi kładziemy posiekaną natkę pietruszki, zalewamy zawartością puszki z fasolą i kukurydzą. następnie ogórka kroimy w plasterki i paprykę z paseczki. Kładziemy na warstwę z fasolką. Luźno rzucamy czosnek. Kolejno idzie teraz pokrojona cebula, rozkruszona feta i oliwki. Całość doprawiam majerankiem. Blaszkę wkładamy
ClauditteMissCookingchudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść laurowy mąka śmietana 18% Sposób wykonania: 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle(...)bułki tartej, by masa była zwarta. 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy. 3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 pierś kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika(...)przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką ( opcjonalnie kilka kropli maggi ) imbirem ( dodaję też po zostałą posiekana natkę pietr uszki ) . Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Pokroić ogórka w słupki. Namoczyć papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek czosnku, sól, pieprz, parę kropel cytryny, 1/2 łyżeczki
Gaździnka warzySkładniki: 500 g filetów śledzi 4 łyżki majonezu ( kielecki ) 2 łyżki śmietany szczypior 3 cebule ogórek kiszony 3 jajka 3 łyżki groszku zielonego Przygotowanie: Śledzie pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Cebulę posiekać w piórka, ogórka w plasterki, dodać do śledzia. Jajka ugotować na twardo, pokro ić w ćwiartki . Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, posypać posiekanym szczypiorkiem
Gaździnka warzySkładniki pół piersi kurczaka 3 małe ogórki kiszone 6 0g sera z niebie ską pleśnią pęczek pietruszki sól, pieprz ły żeczka musztardy chrzanowej - Kamis łyżeczka majonezu - Kielecki 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kurczaka ugotować w wodzie z warzywami - tak jak na rosół. Po ostudzeniu drobniu tko posiekać. Ser zetrze ć na t arce
Gaździnka warzySkładniki: 250 g tatara wołowego - Morliny średnia cebula 1 średni kiszony ogórek sól, pieprz kilka kropel maggi łyżka musztardy delikatesowej łyżka oleju 2 żółtka Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Żółtka, musztardę, olej i przyprawy dokładnie wymieszać z mięsem i gotowe.... Takiego tatara robi mój Tomek. Ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie
Gaździnka warzySkładniki: średnia wędzona makrela 1 kiszony ogórek pęczek natki pietruszki średnia czerwona papryka łyżeczka chrzanu łyżka jogurtu naturalnego 200 g ciecierzycy konserwowej kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Usunąć ości z makreli, ogórka pokroić w kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą
Gaździnka warzySkładniki: opakowanie serka wiejskiego ze szczypiorkiem puszka szprotek w oleju kilka papryczek konserwowych mały kiszony ogórek kilka gałązek koperku sól, pieprz kiełki na patelnię mała cebula Przygotowanie: Wylać olej ze szprotek i wymieszać je ze serkiem, drobno pokrojonym ogórkiem i papryką. Dodać posiekany koperek i cebulę. Wszystko wymieszać, dodać kiełki, przyprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzyDoprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, kminkiem, lubczykiem, tymiankiem i ostrą papryką. Podlać wodą i na końcu lekko zagęścić mąką. Wmieszać do mięsa fasolkę, podawać z ryżem i kiszonymi ogórkami............. Smacznego
Gaździnka warzyblaszkę, za pomocą rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem
Krakowskie smaki Anisierpień, I połowa września) Kalarepa- (lipiec, sierpień, I połowa września) Kapusta- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Marchew- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września ) Ogórek- (II połowa lipca,sierpień, I połowa września ) Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września) Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września(...)połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Kalafior- (II połowa września, październik) Kalarepa- (II połowa września, październik) Kapusta- (II połowa września, październik) Marchew- (II połowa września, październik) Ogórek- (II połowa września) Papryka- (II połowa września) Pomidor- (II połowa września, październik) Pietruszka- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Por- (II połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września
Krakowskie smaki Aniłyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi kurczaka przyprawić i polać olejem. Ostawić do lodówki na 1 godzinę. 2.Paprykę pokroić(...)kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grube plastry.Pokroić szczypiorek. Całość doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 duży brokuł 1 opak. kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 1 ogórek szklarniowy 1 garść świeżej natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać(...)wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 5. Ostygniętą kaszę połączyć
A Ty Smakuj Mnie