szybki pościk z przepisem na kolejną sałatkę z mozzarellą! Zapraszam! składniki pół opakowania sałaty z roszponką pól czerwonej cebuli pół kulki mozzarelli ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych pól ogórka zielonego oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz. Cebule pokroić w piórka, mozzarellę i ogórka w kostkę,pomidorki w połówki. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika/ miski. Oliwę zmieszać
Cukier&PuderCześć kochani, oto kolejna propozycja na sałatkę tym razem z serem hiszpańskim Burguitos Sałata lodowa 1 pomidor pół ogórka zielonego ser Burgitos ( nowość w biedronce) sos sałatkowy francuski Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, ogórka, pomidora pokroić w kostkę, ser wyjąć z opakowania i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość polać sosem 15 minut przed podaniem. Gotowe ! Smacznego
Cukier&PuderSzybka surówka / sałatka do obiadu. Szybka surówka do obiadu – Składniki: sałata karbowana – kilka liści pomidorki koktajlowe – kilka sztuk świeży ogórek oliwa z oliwek – 3 łyżki ocet balsamiczny – 1 łyżka zioła do sałatek – w młynku, do smaku Szybka surówka do obiadu – Wykonanie: Sałatę, pomidorki i ogórka umyć, osuszyć. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym. Polać
Kulinarne Przebojetemu. Ale.... o tym w następnym poście :) Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego wody z ogórków kiszonych. Składniki: - 250 ml wody - 2 czubate łyżki mąki gryczanej - 3 ząbki czosnku - 4 ziarenka ziela angielskiego - 2 liście laurowe Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
Zdrowie na języku :Ppół winogron fioletowych i zielonych :) Składniki: - 2 szklanki obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę melona miodowego (z lodówki) - 1 szklanka mrożonych winogron - 1/2 szklanki wypestkowanego i posiekanego ogórka (nawoskowany lub gorzki ogórek należy obrać ze skórki) - 1/4 filtrowanej wody - 2 łyżki stołowe nasion chia - 1 łyżeczka świeżego soku z limonki (lub więcej, według uznania) - 12 średniej wielkości świeżych liści
Zdrowie na języku :Próżnić, także waga poszczególnych warzyw, jednak w ogólnym rozrachunku powinny stanowić 2 kg, ponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy :) Składniki: - 350 g zielonej papryki - 580 g ogórków gruntowych - 410 g cebulki - 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) - 260 g marchewki - sól - przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie) Końcówki fasolki obciąć
Zdrowie na języku :Plekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej fasoli sok z 1,5 cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem(...)durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej można odsączyć je na sicie z nadmiaru wody lub osuszyć za pomocą ręcznika papierowego), pokrojonego w kostkę ogórka, tuńczyka, drobno pokrojony szczypiorek i ostudzony ryż. W razie potrzeby można dodać pozostały sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem
Pasja Smakupomidorem i kiełkami lucerny). Twarożek, równie dobrze, a może nawet i lepiej, smakuje na kromce razowego chleba :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku/jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek kiełki brokuła ogórek 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 5g otrębów pszennych sól, pieprz Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i przekładamy do pojemniczka. Pojemniczek zakręcamy i zabieramy
Kuchenny Skrawek Niebazaspokoi nawet największy głód. Najlepiej po zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno! Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z mięsem 30 dag szynki kukurydza ogórek zielony pomidor pół czerwonej papryki 5 łyżek majonezu sól pieprz zioła prowansalskie suszony koperek zioła do sałatek Przygotowanie: Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić. Szynkę, ogórka
Lawendowe Niebofast" też mam spore wątpliwości :) to maluchy pożerają wzrokiem i zjadają z apetytem serwowane zdrowe wersje upragnionych burgerów. Składniki: szklanka ciecierzycy jajko cebula biała cebula czerwona ogórek kiszony pomidor sałata zielona cebulka majonez i keczup 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu pieprz i sól do smaku 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Ciecierzycę płuczę i zalewam dwoma szklankami(...)jajko, kolendrę i kumin. Dokładnie mieszam i dosmaczam masę solą i pieprzem. Odstawiam masę na około 30 minut do lodówki. W tym czasie kroje parzonego i obranego pomidora i ogórka kiszonego w plasterki. Czerwoną cebulę kroję w piórka i karmelizuję z łyżeczką cukru. Sałatę myje i osuszam ręcznikiem kuchennym. Z masy formuję cztery burgery i smażę na przesmarowanej olejem blasze
Magiczna kuchnia Dariisylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka. SKŁADNIKI 3 płaty śledziowe matias 1 ogórek kiszony 6-8 marynowanych pieczarek 1 szalotka albo 1/2 cebuli kilka gałązek zielnej cebulki 1 papryczka pepperoni 6 jajek przepiórczych łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki mleko(...)PRZYGOTOWANIE Płaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość
Magiczna kuchnia Dariimasła - 400 g mrożonej marchewki - 3 cebule, pieprz i sól - 3 liście laurowe - 100 g słodkiej śmietany - papryka w ostra i słodka - curry i gałka muszkatułowa -szwedzka surówka z ogórków Piersi po namoczeniu osusz, usuń białe błonki. Przypraw z jednej strony paprykami i gałką, a z drugiej curry i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju
Pasje Jolkiwarzywami . Smakuje wyśmienicie i choć odrobinę przypomina wiosnę w te zimowe zimne dni :-) Składniki: Twaróg klinek 1 opakowanie 1 mały jogurt naturalny 4 rzodkiewki 1/4 papryki kawałek ogórka świeżego garść pokrojonego szczypiorku sól i pieprz Wykonanie: Twaróg rozgnieść z jogurtem naturalnym. Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w dosyć drobną kosteczkę i dorzucić do twarogu. Szczypiorek pokroić
Anielska Kuchnia Aniawokado 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawy: kumin i kolendra zmielone w moździerzu sól, pieprz sok z limonki Salsa z kukurydzą: 1/2 puszki kukurydzy 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Na kilku łyżkach oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy(...)utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut. Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy. Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem
Smakowity Blog KulinarnyPorcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: ok. 46,00 zł SKŁADNIKI: Ryż do sushi Ocet ryżowy Nori (prasowane algi) Świeży filet z łososia 300 g 1 ogórek Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sezam Sos sojowy Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą(...)bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec. Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJa