Składniki na 4 - 5 szklanek: 2 buraki (opcjonalnie sok buraczany) 3 duże pomidory zielony ogórek 1duża marchew (albo sok z marchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli Buraki obieramy(...)kroimy na niewielkie kawałki. Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli
Bon Appetit Małgorzatyszpinak lub sałata puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki kilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula - podsmażona na oliwie 1 ogórek zielony 4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażenia Cukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też(...)podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką
Bon Appetit Małgorzatybogato bo z dużą ilością składników :) Składniki: opakowanie tortellini z grzybami opakowanie tortellini z serem 2 zielone ogórki słoiczek pieczarek marynowanych 1 czerwona papryka kostka żółtego sera 30 dag szynki puszka kukurydzy natka pietruszki majonez musztarda (około 2 łyżek) pieprz Tortellini gotujemy a następnie studzimy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki. Całość mieszamy z majonezem i musztardą
Bon Appetit Małgorzatykrólika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :) Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały pasztet z królika! Pamiętajcie, że królicze
Bon Appetit Małgorzatygarść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego ze skórką 1 żabek czosnku garść świeżej bazyli sól, pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko(...)skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem
Bon Appetit MałgorzatyChciałam wykorzystać owoc granatu do dania wytrawnego i najprościej było mi przygotować sałatkę :) Składniki: opakowanie roszponki 1 ogórek zielony 150 g łososia wędzonego 1 owoc granatu 3 rzodkiewki 3 jajka na twardo szczypiorek Składniki na sos: 100 ml jogurtu naturalnego 50 ml majonezu 100 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią 2 łyżki octu balsami cznego biały pieprz. Składniki(...)dressing ze sobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem. sałatka z łososiem i granatem
Bon Appetit Małgorzatyszczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: bułki na hamburgery (ilość wg uznania) 1 pomidor pół zielonego ogórka parę plasterków żółtego sera (można pominąć) kilka liści sałaty Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso(...)ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :) kotlety rybne
Bon Appetit Małgorzatyróżnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :) Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe) 5 jajek ugotowane na twardo do 200 g białego twarogu 1 ogórek kiszony (może być konserwowy) paczuszka zielonych oliwek wiązanka czosnku dzikiego szczypiorek sok z poloły cytryny pieprz (możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam) dodatkowo: do dekoracji plasterki cytryny, parę(...)oliwek oraz szczypiorek Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze
Bon Appetit Małgorzatycała główka czosnku (polskiego) 1 op. ziaren białej gorczycy Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry, wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę. Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego
Bon Appetit Małgorzatysumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :) pieczona gęś
Bon Appetit Małgorzatydwie sałatki z dodatkiem makaronu możecie znale źć tutaj i tutaj :) Składniki: 1 szklanka makaronu mini kolanka 1 puszka kukurydz y 1 puszka groszk u zielon ego 1 duży ogórek 2 z ą bki czosnku papryka marynowana siekany koperek 20 dag szynki z indyka majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę. 2. Warz
Kuchnia domowa AniKażdy ma tą sałatkę swój własny sposób. Oto mój :) Składniki: 4 pomidory 1 duży świeży ogórek 1 duża zielona papryka 1 czerwona cebula czarne oliwki ser typu feta odrobina oleju szczypta soli pieprz dowolne przyprawy Sposób przygotowania: 1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka. 2. Cebulę kroimy w piórka. 3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy
Kuchnia domowa AniZapraszam dziś na lekki obiad - w sam raz na dzisiejszy słoneczny dzień :) Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 ogórek 2-3 pomidory siekany koperek siekany szczypiorek przyprawa do sałatek 1-2 łyżki oleju 1 duża pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. 2. Sałatę lodową(...)drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę. 3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę do sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze. 4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 ogórek 1 jabłko 1 pomidor siekana natka pietruszki sól, pieprz przyprawa do sałatek majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy. 2. Obraną marchew ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Pomidora oraz obrane jabłko, ogórek kroimy w kostkę. 4. Wszystko łączymy. Dodajemy majonez, natkę, sól, pieprz i przyprawę do sałatek i mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa AniZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę. Składniki: 100 g chudego twarogu kilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek 1 pomidor 2-3 łyżki oliwek szczypta soli Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Ogórka, pomidora, szynkę i oliwki dowolnie pokroić. 3. Wszystko wymieszać z serem, doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Ani