ziół prowansalskich, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 gałązki tymianku, 2-3 łyżki białego wytrawnego wina, sok z cytryny, oliwa do smażenia, liście mięty i bazylii do przybrania. Sos: 1 ogórek szklarniowy, 2 łyżki posiekanych listków mięty, 4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji, 400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego, sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: Przygotować sos: ogórka
SzczyptaSmaQkalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany
Moja smaczna kuchniamoja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu. Chłodnik Ogórkowy 1 ogórek szklarniowy bez skórki 5 rzodkiewek po pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekane jogurt naturalny ok 340 g ew. kefir by wyregulować gęstość sól, pieprz oliwa Ogórka
Dzieje kuchennej Wiewiórybloga Filozofia smaku. Taka trochę inna nasza tradycyjna warzywna. U mnie z kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna i to bardzo :) Salatka warzywna Olivier 2 marchewki2 ziemniaki3-4 ogórki kiszone4 plastry dobrej jakości szynki (kawałek kiełbasy pysznie wędzonej)pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)3-4 jajka, ugotowane
Dzieje kuchennej WiewióryMokoszy jest miejscem gościnnym, z wspaniałymi, życzliwymi ludźmi pełnymi pasji. Kiedyś w Ustce, teraz niedaleko Radzynia Podlaskiego. Na wsi, w drewnianym starym domu, z bogactwem jabłek, cukinii, pomidorów i ogórków. Po prostu raj na ziemi!!! Dzieciaki buszowały między drzewami, taplały się w baseniku
Dzieje kuchennej WiewióryZakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak się ich pozbyć bo przecież nie są planowanymi gośćmi w naszej kuchni? Rozwiązanie jest banalnie proste, słyszałam o nim już kiedyś a wczoraj postanowiłam sama zawalczyć gdyż muszki w zakwasie wcale mnie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzestawiliśmy czas, dzięki temu nawet w niedzielę wstaliśmy o 6.30 z tą tylko różnicą, że było już jasno :) Córcia wczoraj zaplanowała na poranek wspólna kąpiel, z plastrami cytryny i ogórkami na oczach, i tak też zrobiłyśmy, wcześniej odśpiewawszy STO LAT Małżonowi. Całą Trójcą wręczyliśmy mu też prezent i kubek ze świeżo zaparzoną kawusią. To był miły i spokojny poranek
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień. SKŁADNIKI: 450 g śledzi po góralsku (z cebulką) 4-5 jajek 1 ogórek korniszony 1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana) 6 łyżek śmietany 18% NIE trzeba przyprawiać! WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę, do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez(...)minut. Wyciągnąć z wody i zalać zimną wodą. Obrać jajka i pokroić w małą kosteczkę. Ogórek, paprykę również pokroić w małą kosteczkę. Śledzie pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki. Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji i Wesołych Świąt
Serce zamknięte w formie pysznościwszystkiego :) Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :) SKŁADNIKI: 60 dag marchwi 30 dag pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 3 jajka 3-4 ogórki korniszone 2 puszki groszku zielonego (konserwowy) 1 puszka kukurydzy (konserwowa) 1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa) + 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz. WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo
Serce zamknięte w formie pysznościSałatkę wykonałam wraz z przyjaciółką podczas majowego opalania się :) Składniki na sałatkę: dowolne sałaty (lodowa, masłowa, roszponka albo rukola) ok 10 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki pół ogórka zielonego ser feta albo żółty ser połowa czerwonej papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki oliwy(...)oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa
Bon Appetit Małgorzatyzalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób: 8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki bazylii szczypiorek oliwa albo sos balsamiczny(...)sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 plasterki szynki konserwowej (lub innej) 4 plastry papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy (średni) szczypior majonez i śmietana sól i pieprz' Jajka ugotować na twardo, wystudzić i zetrzeć na tarce. Szynkę, ogórek i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, posiekać szczypior. wszystko razem wymieszać z odrobiną majonezu i śmietany. Przyprawić solą i pieprzem
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: Dowolna sałata (u mnie mix) Kilka pomidorków koktajlowych Kilka suszonych śliwek np. węgierskich Połowa zielonego ogórka 2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndza Kilka oliwek Pestki dyni Dowolny sos u mnie winegret Listki bazylii Sałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy
Bon Appetit MałgorzatyTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki) cały ogórek zielony (obrane ze skórki) Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki) 2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 duża cebula 2 łyżki octu
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: opakowanie tortellini - u mnie z serem mała papryka - u mnie żółta połowa puszki kukurydzy połowa zielonego ogórka 2 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki szczypiorek Tortellini gotujemy w wodzie, studzimy. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini, dodajemy także kukurydzę oraz majonez i szczypiorek z natką. Doprawiamy wg własnego uznania. Sałatka z tortellini
Bon Appetit Małgorzaty