różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy
Bon Appetit MałgorzatySałatka jarzynowa z kukurydzą. Sałatka jarzynowa z kukurydzą. Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą, groszkiem, ziemniakami, kiszonymi ogórkami, jabłkiem i jajkami na twardo. Sałatka doprawiona wyjątkowym sosem jogurtowym z majonezem, octem jabłkowym, koperkiem i czosnkiem. Sałatka jarzynowa z kukurydzą fantastycznie sprawdzi się na Wielkanoc, przyjęcie, śniadanie albo kolację. Sałatka jarzynowa(...)kukurydzą. Sałatka jarzynowa z kukurydzą - składniki: 1 puszka kukurydzy, osączona z zalewy ok. 200g ziemniaków, ugotowanych ok. 200g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych kilka kiszonych ogórków ok. 100g groszku konserwowego 2 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki, ugotowane sos jogurtowo - majonezowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego 1/4 szklanki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego sol i pieprz do smaku
Moja Książka Kucharskatzatziki. Ciekawe połączenie smaków i aromatów. Najlepiej przyrządzić ją na krótko przed podaniem, gdyż ogórki mimo odciśnięcia mogą puszczać soki i sałatka z czasem może podchodzić wodą. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 szklanka kukurydzy konserwowej 4 jajka połowa niewielkiego pora 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)gyros i smażymy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Ogórka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 30 minut *** *** Po tym czasie ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miseczki i mieszamy z jogurtem, majonezem oraz przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemdorosłych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki . Składniki : 500 g pietruszki 600 g ziemniaków 1 seler 10 jajek 1 kg marchewki 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu 1 słoik ogórków kiszonych Szczypta soli i pieprzu Opis przygotowania: Zaczynamy od ugotowania naszych warzyw. Do garnka wkładamy kolejno obrane marchewki, pietruszki oraz seler. Następnie w oddzielnym garnku dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekulinarnych fanaberii powstała bardzo fajna i szybka w przygotowaniu sałatka, która bardzo mi zasmakowała ;) Składniki: opakowanie paluszków krabowych (200-300g) 3 gruntowe ogórki cebula czerwona słoiczek selera konserwowego pęczek szczypiorku pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pieprz, sól Ogórki obieramy i siekamy kostkę. Paluszki krabowe kroimy na plasterki, cebulę w pół-piórka, siekamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Opakowanie makaronu w kształcie ryżu (waga 250 g); 1 średni ogórek wężowy; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka); 3 jaja; 1/2 peczka koperku; 3 łyżki majonezu; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski(...)Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Dodać do makaronu. Koperek i ogórka umyć i osuszyć. Koperek drobno posiekać. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i ogórka dodać do makaronu. Wymieszać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki
Gospodyni MiejskaRoladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczniczków. Schab(...)rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki). Gotujemy około
paapilotkaasezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smakówSałatka z kotletami z kurczaka – czyli pomysł na wykorzystanie kotletów, które zostały nam z obiadu ;) Sałatka z kotletami z kurczaka – Składniki: kotlety z piersi
Kulinarne Przebojepychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną(...)łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki
Szefowa kuchniMłynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli(...)Zalać gorąca wodą tak aby przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele ang, kminek i dusić pod przykryciem. gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy grubo pokrojone pieczarki i ogórki. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę. Mąkę mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody, powoli wlewamy do gulaszu, mieszając
Smakołyki Asiproste w przygotowaniu i każdemu smakują. Roladki z mięsa mielonego mogą być nadziane Waszymi ulubionymi składnikami. Ja najczęściej nadziewam je papryką, ogórkami i cebulą, ale sprawdzi się też ser, szpinak lub podsmażone i drobno posiekane ogórki. Zrazy z mięsa mielonego nie potrzebują wykałaczek lub związywania. Dość prosto je formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze(...)łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego) szczypta mąki (opcjonalnie) czerwona papryka, kilka małych ogórków małosolnych, kiszonych lub konserwowych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy (opcjonalnie) na sos: ok. 2-3 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, płaska łyżka koncentratu pomidorowego
Lekcje w kuchniosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): ok. 9 szt. ziemniaków podobnej wielkości 5 jajek ok. 400 ml majonezu (+ więcej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 4 ogórki kiszone ok. 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (Roleski bezglutenowa) ok. 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w "mundurkach". Nie trzeba solić
Kawa z mlekiemotrzymałam trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą(...)bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 30-40 dkg mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kiełbasę z cebulą i czosnkiem *** *** Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę mięso, paprykę i ogórki. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę *** *** Całość zalewamy bulionem. Następnie dorzucamy zioła i gotujemy pod przykryciem 15 minut *** *** Po tym czasie wsypujemy surowy makaron oraz kukurydzę konserwową *** *** Gotujemy przez około 10 minut. Jeżeli danie będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy
Blog z Apetytem