nalewka a - 1500 przepisów (strona:49/100)

Sałatka z sałaty lodowej 870

Wszystkie składniki zielone, taka potrójnie zielona sałatka z sałaty lodowej. Jeszcze trochę selera, ogórka i sałatka gotowa. Polecam. Składniki: 1/2 sałaty lodowej mały ogórek (wężowy) 4

Salonik smaków
Deser morelowy z imbirem. 174

500g moreli2 kłącza imbiru kandyzowanegolub 2łyżki skórki pomarańczowej0,5 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18%1 kieliszek nalewki morelowej2 łyżeczki cukru pudru0,5 łyżeczki startego świeżego imbiruszczypta soliMorele obgotować, ostudzić i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki.Kłącza imbiru kroić w cienkie paseczki i wymieszać z morelami.Śmietanę wymieszać z nalewką, cukrem, solą i startym imbirem.Sosem polać wierzch sałatki, przykryć

Kulinarny karnet Christophera
Tiramisu rabarbarowe. 221

Tiramisu with rhubarb. Składniki. 100 g biszkoptów  50 ml nalewki wiśniowej 5 łodyg rabarbaru 150 g cukru 2 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem. 200 g marcepanu 50 ml śmietany kwaśnej 400 g serka homogenizowanego waniliowego 30 ml ajerkoniaku 1 łyżka kakao do posypania wierzchu Wykonanie. W płaskiej salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową. Rabarbar drobno

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 228

Bardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko. Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i

Salonik smaków
Sernik z brzoskwiniami 171

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami.  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Babeczki - kwiatuszki 173

Najczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki. Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie

Salonik smaków
Brzoskwinówka 183

Brzoskwiniówka cały rok czekała na końcowe zdjęcie nalewki. Sezon jest idealny aby zalać brzoskwinie alkoholem i dać im czas, aby się wymacerowały i oddały cały swój aromat i smak. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 i 1/2 kg brzoskwiń 1 litra wódki  1 kg cukru 1. Brzoskwinie obieramy i kroimy na  drobne kawałki, przesypujemy cukrem, zalewamy wódką. Słój(...)zamykamy bawełnianym, lnianym lub jedwabnym materiałem, alby był dostęp powietrza. 2. Po 10-12 tygodniach zlewamy nalewkę, a owoce przekładamy do słoiczków i z powodzeniem możemy je wykorzystywać do ciast i deserów

Apetyczna babeczka
Rogaliki drożdżowe 284

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne

Salonik smaków
Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami 246

Bardzo szybka i prosta do zrobienia - sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami. Przygotowuję ją wtedy, kiedy mam niewiele czasu. Najlepiej smakuje do kurczaka. Polecam. Składniki: 1

Salonik smaków
Sałatka z pora i kukurydzy 185

Lubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa.  Składniki: 1

Salonik smaków
Karkówka z ananasem 247

Rozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują

Salonik smaków
Makowe z kremem "biała dama" 204

Pyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy

Salonik smaków
Szarlotka z pianką 187

Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta. Jest wtedy tak rodzinnie, ciepło. A teraz najlepiej smakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką, pyszna rozpływająca się w ustach

Salonik smaków
Miodówka 137

butelek lub słoja i szczelnie zamknąć - odstawić na 6 tygodni Potem zlać znad osadu , osad przefiltrować (można przez papierowy filtr do kawy ) i reszte płynu połączyć z poprzednio zlana nalewką Rozlać do butelek i odstawić jeszcze na tydzień Potem można spokojnie delektować się smakiem, zgodnie z ostrzeżeniem jakie zamieszczono na butelce :) Dziękuję raz jeszcze za nalewkę , bardzo smaczna - będziemy delektować

Proste Potrawy
Śliwowica 176

destylujemy do 40%. Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy

Proste Potrawy