Zachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy
Salonik smakówfilmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Jest ona dobra na problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, aby orzechy przeznaczone na tę nalewkę zbierać na początku lipca, gdy jeszcze nie mają twardej skorupki. Zapraszam na film. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarneNie zawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie
Salonik smakówSezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na
Salonik smakówDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki
Salonik smakówDzień dobry! Zachęcona przez inne blogerki postanowiłam przygotować w tym roku ratafię. W końcu mamy teraz takie bogactwo sezonowych owoców, że nie można tego nie wykorzystać. Ratafia to nalewka wieloowocowa (nazywana też przez niektórych tutti-frutti) do której przez całe lato i jesień dodajemy kolejne, pojawiające się owoce. Istnieje pełna dowolność co do niej dodacie, czytałam również, że można(...)wzbogacać o przyprawy czy też zioła. Skład nalewki zależy od Twojej fantazji :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćktóre mogą skorzystać z oferty jest ograniczona. Co zrobić z pozostałymi z soku owocami? Proponuję przetrzeć przez sito i wykorzystać do zrobienia domowych deserów, ciasta, dżemów czy nalewki. Ja z powodzeniem rok po roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek. Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy
IzaGotujeNaleśniki, naleśniki, naleśniki... z serem, owocami, warzywami, mięsem. Któż ich nie lubi? A próbowaliście naleśniki z płatkami orkiszowymi i czarnymi malinami ? Są pyszne, spróbujcie
Salonik smakówWciąż czekam aż moje owocowe nalewki osiągną dojrzałość. I trochę jeszcze sobie poczekam. Nalewki naprawdę uczą cierpliwości. I powiem wam, że już się nie mogę doczekać. A jednocześnie trochę się boję, bo nie wiem co z tego wyjdzie. Czekać 6 czy 9 miesięcy (a czasami rok lub dłużej) tylko po to żeby się dowiedzieć, ze wyszedł zajzajer to tak głupio
Marder&Marder Manufacturełyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i stopniowo dodaję do niej serki, następnie partiami wsypuję mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody(...)Wykładam na chałwowo-otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam wiśni z nalewki i startej czekolady, ale świetnie pasować będą też np. truskawki
Cynamonowe szczęściegarnek z rumem. Ale za to z jakim rumem! Więcej w nim owoców i ich pysznego soku niż alkoholu, jest pachnący i intensywny w smaku. To nie jest tylko nalewka . W rumtopfie można wyczuć w nim aromat nagrzanych słońcem, różnorodnych, letnich owoców, poczuć ich słodycz i cieszyć się jego bogatym smakiem. Pracy przy nim niedużo - ot, dorzucamy co jakiś czas(...)trochę świeżych owoców i cukru, dolewamy rumu i odstawiamy żeby dojrzewał. A kiedy przyjdzie zima delektujemy się! To co, może przyłączycie się i nastawicie też swoją nalewkę rumowo-owocową? Tradycyjnie rumtopf serwuje się w Boże Narodzenie, w świąteczny czas, bo doskonale rozgrzewa i poprawia humor a także przypomina słoneczne, letnie dni. Na zimowych imprezach doskonale sprawdza się poncz herbaciany
Smaczna PyzaO tej porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama
Salonik smakówNie można przejść obojętnie obok straganu, na którym pojawiła się fasolka szparagowa. Kupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe. Składniki: 2 filety z kurczaka ok
Salonik smakówPrzepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy. Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku
Salonik smakówmożna przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej . Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny
SzczyptaSmaQ