nalewka a - 1500 przepisów (strona:37/100)

Prince Polo z brzoskwiniami 272

Dzisiaj zapraszam na ciasto Prince Polo z brzoskwiniami . Delikatny, puszysty biszkopt z dodatkiem batoników, czekolady i brzoskwiń jest idealny do popołudniowej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek

Salonik smaków
Nalewka wiśniowa na miodzie akacjowym 117

Sezon na wiśnie skończył się już dawno a ja postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety

Mango Papaja
Ciasto kakaowo-czekoladowe 204

Gdy piekę to ciasto zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jest tak przyjemnie, ciepło i słodko. Ciasto jest zawsze puszyste, chociaż na samych białkach. Składniki: 8

Salonik smaków
Zdrowotna nalewka z ciemnych winogron. 264

filmie poniżej znajdziesz przepis na zdrowotną nalewkę z ciemnych winogron. Owoce winogron chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak np. nadciśnieniem tętniczym, oraz nowotworami. Owoce ciemnych winogron są bogate w składniki mineralne, oraz witaminy. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona . Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki(...)nalewki itp. Zapraszam na film.                          Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Dereniówka 122

Mamy prawię połowę września, więc czas nastawić dereniówkę. Najlepsze na tę nalewkę są owoce bardzo dojrzałe, czyli te, które same spadły z drzewa. Wcześniej trzeba było zatem dobrze wykosić trawę pod drzewami-krzewami (zawsze mam kłopot, czy to drzewo, czy krzew - rośnie wysoko, ale ma sporo odrostów wychodzących z ziemi, jak u porzeczki), by było wygodnie zbierać owoce. Składniki(...)wodę z dereni. Odstawić płyn w chłodne i ciemne miejsce na kilka miesięcy dla sklarowania. Delikatnie zlewać dereniówkę znad osadu do butelek. Można przefiltrować przez filtry do kawy. Wtedy nalewka będzie naprawdę klarowna. ------------ Podobne: Likier truskawkowy Likier z aronii Ratafia wieloowocowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z ryżem i brokułami 192

W jednej z promocyjnych gazetek Kauflandu przeczytałam przepis na kurczaka z ryżem i brokułami . Na zdjęciu zobaczyłam apetyczne danie, a i w wykonaniu bardzo proste. Przepis

Salonik smaków
Nalewka z aronii czyli Aroniówka 123

Świetne antidotum na takie choroby jak nadciśnienie,miażdżyca,nowotwory itp. Świeże owoce wcale nie są smaczne. Są bardzo cierpkie, ale po przemrożeniu tracą cierpkość. Można przygotowywać z niej soki, nalewki, dżemy czy konfitury. Dzisiaj moja lecznicza naleweczka aroniowa. Składniki 1 kg aronii 1,5 l wody 1 l wódki 100 ml spirytusu 500 g cukru 3 ziarenka kardamonu  Rozmrożone(...)dzięki czemu odzyskamy więcej soku. Można również przecisnąć owoce przez gazę. Do czystego soku wlewamy wódkę i spirytus. Wszystko zlewamy do butelek szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy. nalewka z aronii Aroniówka

O kuchni z uczuciem
Tort z galaretką i owocami 258

Typowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt

Salonik smaków
Lodowa tarta ciasteczkowa 368

połączenie lodów śmietankowych z ciasteczkami oreo. Smakuje naprawdę obłędnie. Zresztą nie musisz mi wierzyć na słowo - zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 400 g ciemnych ciastek typu oreo 1 łyżka nalewki wiśniowej 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 1/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno(...)ciasteczkowego. Dwa ciastka odłożyć do dekoracji, a resztę rozdrobnić w malakserze. 100 g rozdrobnionych ciastek odsypać (później wymieszasz je z masą śmietanową), do ciastek pozostałych w malakserze dodać łyżkę nalewki i 4 łyżki ubitej śmietany kremówki. Miksować do uzyskania lepkiej konsystencji. Formę do tarty o średnicy 27,5 cm natłuścić i wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach

Domowa Cookierenka Agi
Keks 129

starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania   Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć(...)cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem

cucinare
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 232

natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Poncz:   50ml wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy:   100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  4 żółtka,  400ml śmietanki

Z miłości do słodkości
Surówka z marchewki i ananasa 280

Najszybsza surówka to połączenie marchewki i ananasa. Kilka minut i mamy pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 1 puszka ananasa 5 marchewek sok z cytryny Ananas kroimy

Salonik smaków
Drożdżówki z budyniem 214

Lubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu

Salonik smaków
Porzeczkówka 199

miejsce, przy czym ten z owocami i cukrem dokładnie potrząsamy co kilka dni. 3. Do słoja z alkoholem zlewamy przez sitko syrop z owoców. Owoce wyrzucamy, a słoik z nalewką odstawiamy jeszcze na 3 dni. Zlewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Nalewka nadaje się do spożycia już po 2-3 tygodniach, ale najlepiej smakuje po upływie

My Culinary Art
Zupa-krem z pieczarek 174

Dzięki niezwykłemu aromatowi i smakowi tej zupy nikt się nie oprze. Zupa-krem z pieczarek jest świetnym pomysłem nie tylko na codzienny obiad, ale również na

Salonik smaków