nalewka a - 1500 przepisów (strona:29/100)

Makowiec w cieście półfrancuskim 172

masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko i płatki migdałów(...)stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję rozczyn: mieszam 3 łyżki mąki, 3 łyżki ciepłego mleka, drożdże i cukier. Odstawiam na 25 minut. Po tym czasie dodaję resztę

Mango Papaja
Nalewka z dyni. 135

czasie nalew przefiltruj przez gazę. Dosłodź cukrem. Na 1 l nalewu daj 12 dkg cukru. Wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, możesz jeszcze raz przefiltrować, jeśli chcesz, aby nalewka była klarowniejsza. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa

Przepisy i porady kulinarne
Sok z pigwy wg Aleex 153

twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów i kwasów organicznych, zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ(...)wykorzystywalam ich w swojej kuchni. W moim rodzinnym domu nie robiło się przetworów z pigwy. Ja pierwszy raz sięgnęłam po nią dopiero rok temu, gdy przygotowywałam z tych owoców nalewkę – pigwówkę. Ale z pigwy warto zrobić także sok. Tym bardziej, że wystarczy naprawdę kilka chwil, aby zyskać pyszny I zdrowy dodatek do ciast, deserów lub herbaty. Sok z pigwy można

W mojej kuchni
Jak przechowywać pieczywo? 141

Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak

Marder&Marder Manufacture
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 140

widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek 2 małe czerwone(...)cebule 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Wykonanie: Kawałki sarniny myjemy, osuszamy, w razie potrzeby oczyszczamy z błon,  a następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego, rozmarynie, jałowcu i liściach laurowych, dodajemy połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sarnę zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień  wyjmujemy mięso z marynaty, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą

Quinoa Raz!
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 139

Czosnek. Dawniej uwielbiany, potem niechętnie stosowany, dzisiaj znowu w kuchni stanowi bazę wielu potraw. W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał

Marder&Marder Manufacture
Powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem 162

Pyszne, śliwkowe powidła z korzenną nutą cynamonu i posmakiem pomarańczy. Taka sytuacja: zima, trzaskający mróz za oknem, a wy siedzicie w ciepłym mieszkaniu, pijecie gorącą herbatę

Marder&Marder Manufacture
Wuzetka 159

dżemu 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 masło roślinne 1 szklanka cukru pudru 250 g sera białego zmielonego 1 cukier waniliowy Dodatkowo ¾ szklanki nalewki wiśniowej 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób wykonania: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodać dżem, mleko. Miksować przez chwilę. Pod koniec dodać mąkę, sodę oraz kakao(...)około 45   min w temp. 170 st. Wystudzić. Krem:  Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednej łyżce sera i dokładnie ucierać. Ciasto przekroić na pół, spód nasączyć nalewką, i na to wyłożyć krem. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Smaki Natalii
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną 151

Dzisiaj będzie prawdziwy rarytas dla fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów

Marder&Marder Manufacture
Tarta z porzeczkami i truskawkami 176

porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło(...)góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Na podpieczony i wysmarowany czekoladą spód do tarty wyłożyć truskawki pokrojone w grubsze

Moja Delicja
Keczup z cukinii 503

Dużo słyszeliśmy o tym keczupie. Że taki super, same ochy i achy, wszyscy zachwalali. Nie mogliśmy więc nie zrobić i my. W końcu już chyba na

Marder&Marder Manufacture
Nalewka truskawkowa 175

Miałam nie robić już w tym roku nalewki z truskawek, ale złamałam się. Dobrze, że jeszcze zdążyłam w ogóle bo tegoroczny sezon na te owoce zleciał jakoś wyjątkowo szybko. Ale nie ma tego złego bo późniejsze truskawki są zwykle nawet lepsze, słodsze . Tak więc naleweczka dojrzewa sobie spokojnie a ja podaję przepis bo truskawki jeszcze można spotkać i może ktoś(...)Dodam, że zrobienie truskawkówki może trwać zaledwie 2-3 dni a potem wystarczy powstrzymać się przed jej wypiciem. Ma cudowny kolor i intensywny zapach świeżych, soczystych owoców. Ta moja nalewka jest niby taka zwykła , ale jeden malutki dodatek sprawia, że jest wyjątkowa. Dziękuję za dobrą radę pewnemu przypadkowo poznanemu wielbicielowi i mistrzowi nalewkarskiemu, panu Zbyszkowi. Co do niej dodałam? Sprawdźcie

Smaczna Pyza
Zdrowotna nalewka z płatków róży z miodem. 146

gotuj na małym ogniu do uzyskania syropu, jednocześnie odszumowując. Po wystudzeniu wlej spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, aby nalewka dojrzała.  Zastosowanie :  N alewkę pijemy 1-2 łyżki dziennie przed snem. Nalewka ta ma działanie ogólnie wzmacniające, łagodzi zmęczenie, uspokaja, pomocna jest także w leczeniu przeziębienia. Porada

Przepisy i porady kulinarne
Tort z musem czekoladowym 167

słodkiej śmietanki 30% - 500ml double cream (lub śmietanki 36%) - 700g dobrej czekolady deserowej - 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym - ½ szklanki cukru pudru - ok. 60ml dobrego alkoholu (u mnie domowa nalewka śliwkowa, ale może też być wiśniwka) - 1 łyżeczka esencji rumowej Dodatkowo: - 1 galaretka o smaku wiśniowym + 30 ml alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania

mojewypiekiinietylko
Nalewka z czarnego bzu i cytryn 142

czerwiec to okres rozkwitu bzu czarnego. W tym roku pokusiłam się o przygotowanie nalewki  :) Składniki: 40-50 baldachów- kwiatów  czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 litry spirytusu 4 cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzącą wodą, pokroić ze skórką. Wodę zagotować z cukrem, dodać cytryny i gotować 10 minut. Kwiaty bzu zlać gorącym syropem i odstawić(...)tydzień (raz dziennie mieszając) Następnie przecedzić, wymieszać ze spirytusem i rozlać do butelek- odstawić na miesiąc do spiżarni. Gdy w nalewce pokaże się osad, przefiltrować przez bibułę i ponownie odstawić na miesiąc

Tradycyjna Kuchnia