zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)wszystkie składniki były w tej samej temperaturze, wtedy na pewno nic nam się nie zważy. Tak przygotowanym kremem smarujemy ostudzony biszkopt. Śliwki w czekoladzie: ok 2 szklanek śliwek z nalewki 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy
Cynamonowe szczęścieTruskawki są jednym z moich ulubionych owoców. Świetnie nadają się do przygotowania domowej nalewki. Jej słodki smak przełamałam nutą cytryny oraz aromatem wanilii. P.S. Fotki zrobione po zlaniu nalewki, a przed filtrowaniem stąd farfocle w kieliszku. Finalnie ich tam nie będzie ;) SKŁADNIKI: 1kg truskawek 200g cukru laska wanilii sok z 1 cytryny 200ml spirytusu 500ml wódki WYKONANIE: Truskawki(...)cukrem. Zostawić na 24 godziny w słonecznym miejscu, w tym czasie kilkukrotnie wstrząsając słojem Następnego dnia dolać wódki zmieszanej ze spirytusem oraz sokiem z cytryny. Po tygodniu zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy
Pyry na Gazmomencie, dostałem maila, że zamówiona wczoraj przeze mnie paczka wyruszyła w drogę do mnie. Więc jutro pewnie będzie. A w paczce parę rzeczy, które przydadzą mi się do produkcji nalewek. Heh, od jutra biorę się za robienie nalewek, nareszcie :) Wzbogacimy naszego bloga o trochę alkoholu. Więc najbliższe nalewkowe przepisy już... już za jakieś pół roku dopiero niestety... Bo nalewki się
Marder&Marder Manufactureproszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto
Kuchenna KontrrewolucyaKochani! Wracam do Was z nowymi przepisami oraz tymi, które do tej pory czekały na publikację. Jednym z nich jest przepis na przepyszną nalewkę, którą to otrzymała ode mnie moja mama z okazji Dnia Matki. Dopiero wczoraj miałam okazję ją wypróbować. Jej smak zachwyca, to pewne. Warto wykorzystać rabarbar póki jeszcze jest dostępny. Składniki: 1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy(...)również wlewamy do słoja. Słój potrząsamy kilkukrotnie i odstawiamy na jeszcze jedną dobę. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę i wlewamy płyn do wyparzonych, oczyszczonych, niezbyt gorących butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia. Owoce możemy wykorzystać do deseru, na przykład tak jak ja do tarty: przepis . Nalewkę można przechowywać przez
Mango Papajajest zdrowy każdy z nas wie. Na dodatek dla tych, którzy nie są entuzjastami wyrazistego smaku czosnku farmaceuci przygotowali bezsmakowy czosnek w kapsułkach. Ja dziś prezentuje smaczną i zdrową nalewkę z czosnku, która może być pomocna w walce z chorobami krążenia- miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym oraz reumatyzmowi. Składniki: 1 kg obranego czosnku ½ litra czystego alkoholu (spirytus lub wódka 40%) Wykonanie: Alkohol(...)zmieszać z obranym czosnkiem i odstawić na tydzień. Pić dwa razy dziennie po ok. 30 kropli (nalewki 40%) lub ok. 20 kropli (nalewki
Tradycyjna Kuchniadanie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą pewnie co kilka dni...następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych. Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom. Do sycylijskiego dania teściowa wkładała ziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula
Z Kuchni Do Kuchnijest niekompletny :( Powinien być jeszcze udekorowany wiórkami czekolady....nawet przygotowane były..., ale … No cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;) No i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :) Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru... Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około(...)gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki
królestwo garówmargaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę(...)minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajpołączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków(...)wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym
Smakowy Rajsię rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała. Pij po kieliszku 3 razy dziennie, aby uspokoić
Przepisy i porady kulinarneDereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej(...)historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. Kto próbował ten wie o czym piszę. Można go również kisić, marynować i przyrządzać jak oliwki-smakuje wybornie. Do chwili obecnej można czasami w starych zapuszczonych parkach natknąć się na tą wyjątkową roślinę a co najważniejsze ciągle owocującą. Egzemplarze te są niezwykle cenne i stanowią bazę wartościowego materiału
Przepisy i porady kulinarnecukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie możemy użyć do tego celu nalewki ( chochli ) i dużego lejka. Lejek wkładamy do słoika, nalewką nabieramy dżem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 l soku brzozowego 1 l czystej wódki 45% Sposób wykonania : Obydwa składniki wlać do słoja, wymieszać dokładnie i zamknąć szczelnie. Odstawić na tydzień. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Stosować ją przy uporczywym, długo trwającym kaszlu, działa też wzmacniająco w stanach wyczerpania, np. po ciężkiej chorobie, czy operacji. Nalewkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok brzozowy możemy(...)kupić np. na Allegro lub samemu upuścić z drzewa brzozy. Tutaj znajdziesz wiele innych przepisów na zdrowotne nalewki i likiery domowe Na Zdrowie
Przepisy i porady kulinarne