nalewka a - 1500 przepisów (strona:41/100)

tiramisu truskawkowe 381

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120 ml nalewki owocowej (np. wiśniowej) kakao wykonanie: Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem(...)pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowy crème brûlée (bez pieczenia) 215

dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji - 1 łyżka na kokilkę (użyłam cukru dekoracyjnego w kolorze czerwonym) Przygotowanie: 1. Żółtka ubić z cukrem na jasnożółtą masę (miksować 2-3 minuty(...)gęstnieć, tzn. pokrywać łyżkę. Ważne, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, przyda się termometr spożywczy - temperatura nie powinna przekroczyć 73°C.   5. Zdjąć rondel z ognia, dodać nalewkę wiśniową i wymieszać. 6. Następnie przelać masę przez sito i rozlać do kokilek. Po całkowitym ostudzeniu wstawić crème brûlée do lodówki na min. 5 godzin, najlepiej na całą

Domowa Cookierenka Agi
Deser ogrodnika 146

można go zabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany(...)połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta - aby można było wbić łodyżki mięty

Domowa Cookierenka Agi
Filtr do wody Puricom Stella - test 128

kranu się nie nadaje. Teraz koniec z tym, podpuszczka bardzo się polubiła z wodą z filtra Puricom Stella. Wkrótce też chcę wzbogacić naszego bloga o przepisy na domowe nalewki. Tutaj też planowałem kupować całymi zgrzewkami wodę w butelkach. Teraz już nie będę musiał, moje nalewki zyskają głębię smaku dzięki temu filtrowi. Poza tym na kubkach i filiżankach nie tworzy się

Marder&Marder Manufacture
Sorbet malinowy na upalne dni 140

jednocześnie sś fanami sorbetów. Zdecydowanie zaliczam się do tej grupy :) Wypróbujcie :) Składniki : 3 szklanki malin szklanka cukru pudru (może być też drobny cukier) pół cytryny (wyciśnięty sok) łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna) 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać

ChilliJemy
Ciasto z ryżem preparowanym 190

To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej

Salonik smaków
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 265

Wszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna

Salonik smaków
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 118

płynie czas Cisza gryzie jak zły pies Gdzieś daleko stąd Noc oddycha kolorami... " Czekolada i wiśnie to duet idealny. Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie. W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru(...)łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie

My simple kitchen
Mus czekoladowo - pomarańczowy. Styczniowe Wyzwanie Blogerek 152

południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka nalewki pomarańczowej Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i zdjąć. Wrzucić posiekaną czekoladę oraz cukier puder. Poczekać aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Pozostawić(...)wystudzenia i włożyć do lodówki. Mocno schłodzić. Następnie dodać skórkę pomarańczową oraz nalewkę. Całość zmiksować za pomocą miksera na gęstą masę, która w miarę mieszania zacznie nieco jaśnieć. Gotowy mus przełożyć do pucharków, udekorować skórką pomarańczową, startą czekoladą oraz odrobiną kakao i schłodzić na 2 godziny

My simple kitchen
Ciasto z ryżem preparowanym 677

To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy.  Przepis bierze udział w zabawie

Salonik smaków
Fasolka po bretońsku 182

Nie wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej

Salonik smaków
Nalewka bananowa 111

roku ponowie zabrałam się za przyrządzanie zimowych nalewek. Tym razem bananowa... Ciekawa jestem co z tego wyjdzie :) Składniki: 1 banan ½ litra wódki ¼ litra wody ¼ szklanki cukru 1/3 laski wanilii Wykonanie: Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry, po czym zgnieść i zalać alkoholem- odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Odcedzić i dodać ostudzony syrop (z cukru, wody i wanilii(...)ponownie odstawić na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować, rozlać do buteleczek i odstawić w chłodne miejsce (aby nalewka wyklarowała) Ps. ja dodaję jeszcze szczyptę cynamonu

Tradycyjna Kuchnia
Pigwówka, skolimówka- nalewka z pigwy 103

Pigwówka, lub inaczej zwana skolimówka jest to słodka nalewka z owoców pigwy, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządza się nią w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Ciekawa jestem jak będzie smakować, jeszcze kilka dni i będę próbować :) Składniki: 2 kg owoców pigwy 2 litry spirytusu 1 litr wódki 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Wykonanie: Owoce(...)umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Wlać wódkę i spirytus – po czym odstawić w chłodne miejsce na miesiąc (od czasu do czasu ruszając słojem). Gotową nalewkę przefiltrować przez płótno

Tradycyjna Kuchnia
Wykwintne ciasto z truskawkami 233

Wszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji  "Milion

Salonik smaków
Makaroniki 207

Makaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady.  Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów

Salonik smaków