mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać
Z miłości do słodkościBiszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać(...)Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm.Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania
Z miłości do słodkościCiasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół. Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu
Z miłości do słodkościDziś w poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki",z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawieraprzepis na ogórki miodowe. W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny(...)adnotacjami - moimi zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus
W kuchni Karmel-itkismak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie truskawkowego likieru. Podrajcowana trunkiem na innych(...)Zostały truskawki nasączone wódką. Przecież ich nie wyrzucę! I tym oto tropem zmierzamy.. ku słoikowi dżemu. DŻEM TRUSKAWKOWY Z WÓDKĄ (autorski;) Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam. Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem do wyparzonego słoiczka. Zakręciłam porządnie i odstawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia. Przyjemności
W kuchni Karmel-itkicukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego poncz: 200ml mocnej kawy (od Makro C&C) 70ml nalewki kawowej kieliszek syropu cynamonowego (od Makro C&C) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały(...)garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym, o wymiarach ok. 20x25cm. Nakładam 3/4 masy, przykrywam kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i pozostałą masę
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszna nalewka z truskawek Składniki: • 1 kg truskawek • 25 dag cukru • 250 ml wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki dać do słoika i zasypać cukrem. Zostawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień wlać wódkę, zakręcić i mieszać czasami, aż do rozpuszczenia cukru. Akademia Kulinarna Whirpool obchodzi 3. urodziny, więc każdy życzyć chce: Pomyślności
W królestwie smaków Beatycena 13 spirytusu 14 wódki 15 obetnijcie 16 pół 17 dużego słoika 18 przypomni 19 zlejcie 20 butelki 21 wierzchu 22 posypcie 23 wstawicie Artykuł Nalywka ze wieprzkōw (Nalewka agrestowa) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnisłoika, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy. Słoik umieszczamy w nasłonecznionym miejscu. Po 4 dniach dolewamy przegotowaną, schłodzoną wodę, oraz spirytus. Słoik umieszczamy w zacienionym miejscu. Po 5 dniach nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do butelek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenkażdą postacią więc i takie jego wykorzystanie może być rewelacyjne. Przepis podaję teraz abyście zdążyli zrobić a jak dojrzeje to wkleję resztę zdjęć. Po pierwszym próbowaniu jest super. Nalewka z rabarbaru. Rabarbar zalany alkoholem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepowoje pilnują do nich dostępu, podrapana jestem jak łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami
Apetyczna babeczkaciepłe miejsce, np. na słoneczny parapet i zostawiamy go tam na 2 do 3 tygodni. 2. Powstały syrop zlewamy i przechowujemy w szklanych naczyniach. Jeśli macie ochotę spróbować sosnowej nalewki to wystarczy syrop połączyć z wódką czy też spirytusem i odstawić na kilka miesięcy w ciemne miejsce
Apetyczna babeczkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Mirabelki to owoce, które pamiętam z dzieciństwa. Mój tata był wielkim fanem kompotu z tych małych śliweczek, a mirabelki przywoził … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czerwonych mirabelek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerszklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez
moj przepis na