nalewka a - 1500 przepisów (strona:51/100)

Cukiniowe krążki 200

Po raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym

Salonik smaków
Babka piaskowa 234

Przeglądając różne książki kucharskie zwróciłam uwagę na apetyczną babkę piaskową. Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag

Salonik smaków
Knedle jak u mamy 185

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić

Salonik smaków
Babka z owocami kandyzowanymi 317

Keks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4

Salonik smaków
Pancakes 176

Ależ dzisiejsze śniadanie było pyszne. Pancakes - amerykańskie naleśniki. Te delikatne placuszki są idealną propozycją do porannej kawy z mleczkiem. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka 1

Salonik smaków
Tartaletki z owocami 171

Wszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? Może tartaletki? Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru 3

Salonik smaków
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 190

W naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj

Salonik smaków
Czereśnie w occie 176

Czereśnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym chronią serce. A sezon na nie krótki, jedzmy

Salonik smaków
Ogórki konserwowe 294

Czy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były kruche i twarde

Salonik smaków
Korniszonki 190

Gdy już wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję.  Składniki: 2 kg

Salonik smaków
Rurki z bitą śmietaną 161

Od dawna chciałam przygotować rurki z bitą śmietaną. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je

Salonik smaków
Pierogi z serem 192

Takie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na

Salonik smaków
Kruche rogaliki drożdżowe 249

Dzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe. Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z

Salonik smaków
Strogonow 254

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka

Salonik smaków
Surówka z białej kapusty 181

Czy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty. Składniki

Salonik smaków