naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:80/204)

NALESNIKI KUKURYDZIANE 132

Naleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis : CIASTO NALEŚNIKOWE ; 8 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 - 350 ml zimnej wody lub  mleka (zazwyczaj daję pół na pół)  5-7 łyżek oleju  Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam(...)wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być  zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku  łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego  Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda

BezglutenowaIzabela
Mleko migdałowe 124

całości, muszą poleżeć w wodzie przez całą noc. Po tym czasie migdały razem z wodą, w której się moczyły miksujemy blenderem przez około 2 minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej(...)spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać do kawy ale nie wrzącej, ponieważ może się rozwarstwić. *Aby obrać migdały ze skórki, wystarczy zalać je gorącą wodą, odstawić na 5-10 minut i po tym czasie usuwanie skórki jest bardzo proste. Niestety wrzątek pozbawia migdały części cennych  minerałów. Dlatego można zalać migdały zimną wodą na dłużej

Moja Mama Gotuje
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 201

czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie w domu jadało się wręcz płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco(...)obficie pieprzem. Zanurzamy w mące wysypanej na talerzu i wrzucamy na lekko rozgrzany na patelni tłuszcz. Wszystkie plastry podsmażamy do uzyskania lekko brązowego koloru. Do 3/4 wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki z farszem. 215

przyprawy do gyrosa, 1 średnia cebula, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), sól, pieprz, 200g startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać(...)dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników). Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki

W kuchni u Moniki
Frużelina truskawkowa 111

Super dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ... Składniki: 600 g truskawek, 3/4 szklanki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko(...)bulgotać dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Ciepłe przekładamy do słoiczków. Możemy zapasteryzować w piekarniku

Lena Gotuje
NALEŚNIKI O SMAKU CZOSNKOWYM 131

ANGLI Jest tzw Święto Naleśnika  Pancake Day . Z racji tego dnia przedstawię Wam kilka propozycji na naleśniki ale nie słodkie :) Tyklo wytrawne. Zapraszam   SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 2 jajka 1 łyżka oleju Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka

Gotowanie Patki
Sajgonki z mięsem mielonym 111

wymieszać makaron, kiełki, mięso, grzyby, cebulę i marchew. Dodać jajka i doprawić pieprzem. 5) Papier ryżowy namoczyć w wodzie, układać na deseczce i nakładać delikatnie farsz uważając by papier się nie przerwał. 6) Zwijać gotowe sajgonki jak małe naleśniki i smażyć na oliwie do uzyskania złotej barwy. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Syrop cynamonowy 127

Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania:  Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru  5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając

SzczyptaSmaQ
Hummus thats all 151

czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa. Gotowy hummus skropić oliwą. Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami  pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików. Alternatywne możemy dodać

Lajtkraft food intolerance
Pierogi z kapustą i grzybami 144

łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików) 1 cebula  2-3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, a wodę zachować. Grzyby drobno

Maślane ciasteczko
Recykling na całego. Wtórny produkt płyty paździerzowej czyli krokiety! 178

Krokiety żytnie z farszem pieczarkowo-marchewkowym z kurczakiem i cebulką Składniki(ACHTUNG! Długa lista!) naleśniki   1 szkl mąki żytniej   1/2szkl mąki pszennej   2  jajka 1 szkl mleka   1 łyżeczka proszku do pieczenia   1/2 szkl  wody gazowanej (spulchnia)   1 łyżeczki oliwy  przyprawy   sól, pieprz, bazylia, czosnek farsz   500g pieczarek

Fiolka w kuchni
Urlop i słów kilka o wrześniowym rozdaniu 95

sałatki greckiej oraz kanapki-tosty Doszłam do wniosku,że będzie nam to najwygodniej zjeść. Dla Michałka będą owoce oraz naleśniki z moim kremem kakaowo-bananowym plus plasterki banana Myślę,że na 7 godzin spokojnie nam wystarczy. Do tego woda mineralna oczywiście i soki. Obowiązkowo kolorowe pisma co by droga szybciej minęła. Po powrocie planuję rozdanie na moim blogu które

Magiczne Życie Marty
Sos karmelowy / Caramel sauce 126

Polecam Wam zrobienie sosu karmelowego. Jest on o niebo lepszy niż sklepowy :) Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :)  Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :( Składniki: 20 dag cukru, 20 ml wody, 40 g masła, 100 ml śmietanki 30%. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy

Delicious Titbits
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 189

jest dobry na gar dełko, na odporność, pomocny przy przeziębieniach, a do tego smaczny i aromatyczny - polecam do naleśników i deserów . Ruszajcie zatem na polanę zrywać kwiaty :)   Składniki: 500-700 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg), 1,5 l wody, 1,5 kg cukru, 3 cytryny. Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy

Delicious Titbits
Naleśniki z białym serem 154

z białym serem smażone na masełku. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Naleśniki z białym serem Naleśniczki już usmażone na masełku posypane lekko cukrem pudrem. Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Farsz :  Kostka sera białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko Łyżeczka cukru(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}    Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier

Sprawdzone przepisy kulinarne