sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia
Moje domowe kucharzenieśmietankowego serka Almette, • 400 ml śmietany 30%, • 3 łyżki miodu akacjowego, • 20 ml wody, • Sok i skórka otarta z jednej cytryny, • 4 płatki żelatyny, • 2 żółtka, • 2 łyżki cukru, • 1 szkl. owoców jagodowych, • 10 kwiatów lawendy, • 1/5 szklanki Prosecco. Wykonanie: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny(...)ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić. Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy
SzczyptaSmaQpomysł własny Zapraszam również na inne przepisy na naleśniki: sojowe naleśniki waniliowe , tradycyjne naleśniki - przepis podstawowy Składniki: (na około 16 sztuk) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki wiórków kokosowych 2 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody gazowanej 4 całe jajka szczypta soli odrobina oleju ulubiona konfitura lub inne dodatki Przygotowanie: Do miski wbijamy(...)ciasto nie może mieć grudek). Dobrą patelnię natłuszczamy lekko olejem i wylewamy porcję ciasta (mniej więcej mała chochelka). Ciasto rozprowadzamy po patelni tworząc kształt naleśnika (lekko nią ruszając na wszystkie strony). Te naleśniki będą troszkę grubsze od tradycyjnych. Smażymy naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Podajemy z ulubioną konfiturą lub innymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkipysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka(...)rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju
SMYKWKUCHNIskórka otarta z 1/2 pomarańczy, pieprz, sól, masło 2 – 3 łyżki oliwy ciasto na naleśniki: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Szparagi umyć
królestwo garówSkładniki: 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1,5 do 2 szklanki wody olej sól 200 gram sera żółtego 5 - 6 parówek ketchup do polania
Darcia w kuchniNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30
Camilla w kuchniNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3
Camilla w kuchniskładniki na ciasto naleśnikowe: 250 g mąki 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Domowy Smak Jedzeniapowstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego farsz 200g twarogu(...)ulubiony) świeże figi olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem, cukrem i orzechami i dokładnie wymieszać. Dodać tyle śmietany lub jogurtu, aby nie był za rzadki ( nie będzie wypływał z naleśników). Na talerzu ułożyć naleśnik
Kuchnia w opałacholej - ryż - biała fasola Wykonanie: Fasolę moczymy na kilka godzin w wodzie, odlewamy starą wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy, mieszamy z fasolą i miksujemy razem. Z soku i mąki robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażmy z niego cienkie naleśniki. Podajemy przełożone zmiksowanym risotto
Kryzysowa Książka Kucharskamalinowy dr.Oetker - ile potrzeba mąkę tortową, jajka, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą
W Mojej Kuchni Lubiębedzie gladka dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchniaszpinak wrzuciłam na patelnie, podlałam wodą i rozmroziłam na małym gazie. 2.Gdy woda odparowała i szpinak się rozmroził, dodałam posiekany czosnek i łyżkę masła klarowanego. Podsmażyłam kilka minut. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 3.Cebulę drobno posiekałam. Zmieszałam z twarogiem i jogurtem naturalnym. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 4. Usmażyłam naleśniki wg przepisu na naleśniki
Vroblewska-fitlifeszybko naszkicowałam mu przepis na naleśniki . Kiedy wróciłam do domu stwierdziłam, że to chyba najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :-) A oto i on: Składniki: 1,5 szklanki mąki (ja używam mąki wrocławskiej) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) szczypta soli 1 jajko 1,5 łyżeczki oleju oraz olej do smażenia Sposób przygotowania(...)zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi. Smacznego
Anielska Kuchnia Ani