naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:72/204)

Naleśniki z nadzieniem orzechowym 181

szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka - 40 g cukru pudru - 150 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki

Zainspirowana w kuchni
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 190

pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie. W przypadku szpinaku świeżego, dokładnie go myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy mniej więcej do około połowy objętości szpinaku wodą i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje mieszamy liście, by się równomiernie sparzyły, po czym wyłączamy i pozostawiamy(...)minut. Po tym czasie odcedzamy szpinak i pozostawiamy by przestygł. Zazwyczaj wtedy z całego garnka szpinaku pozostaje około ¼ , strasznie się kurczy. Z zimnego szpinaku dobrze wygniatamy ręcznie nadmiar wody, szpinak siekamy nożem na drobniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię lub do rondla. Jeśli szpinak jest mrożony, wrzucamy go na patelnie lub do rondla, przykrywamy i dusimy przez chwilę pod przykryciem

Smakowy Raj
Naleśniki po meksykańsku 264

już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka. 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli. 5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko. 6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. 7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia sera. Przepis

Pasja Smaku
Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami 190

szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 3 łyżki oleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę

magiczna kuchnia Kasi
Tatarskie naleśniki 176

Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi  i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona

AZgotuj!
Naleśniki na maślance z truskawkami 405

proste i łatwe do zrobienia i powinno mieć konsystencję śmietany. Ja zrobiłam dzisiaj naleśniki na maślance. Są bardzo delikatne, pulchne i soczyste. Podałam je z truskawkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Składniki: Ciasto 400 ml maślanki 3 jajka 70 g masła 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 szklankę pokrojonych truskawek(...)miski i zmiksować na gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Odstawić ciasto na około  30 minut, aby "odpoczęło". W tym czasie kroimy truskawki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem. Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy  truskawki i składamy w trójkąt. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 124

lubimy:) i marynujemy z łyżeczką oliwy min. godzinę Cebulę szklimy, dodajemy szpinak i odparowujemy nadmiar wody. Twaróg i fete łączymy w osobnym naczyniu i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i czosnkiem Na osobnej patelni smażymy kurczaka (nie dodajemy już oliwy) Na usmażone naleśniki nakładamy szpinak i kilka kawałków kurczaka, zawijamy

Mamuśka wraca do formy
Naleśniki z bananami 170

zwiększamy ilość mleka lub mąki) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jajka sól do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 3-6 banany posiekana czekolada Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki (mi z tego ciasta wychodzi 10-12 naleśników, w zależności ile ciasta

Kuchnia domowa Ani
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 221

kalendarzu .  Jak grzyby po deszczu wyrastają małe browary, warzące lokalne gatunki. Organizowane są kursy warzenia piwa oraz kursy gotowania z wykorzystaniem piwa. Oktoberfest to małe przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią i puszystym serkiem chrzanowym. Przygotowanie nie wymaga wielkiego zachodu. Znakomity starter nie tylko w październiku. Czas przygotowania: 30 minut Porcje(...)pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, Pieprz, Gałka muszkatołowa, woda Przygotowanie:   Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut.             Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.   Serek Almette

SzczyptaSmaQ
Placuszki kukurydziane 111

stworzą nową kompozycję.  Składniki -3 jajka -2 szkl. mąki kukurydzianej -0,5 szkl. mleka -0,5 szkl. wody gazowanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl. oleju Przygotowanie Wszystkie składniki przełożyć do miski. Smażyć na patelni do naleśników (bez tłuszczu) małe placuszki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Naleśniki żytnie ze szpinakiem 101

1 jajko 1 szkl mleka 1,5 szkl wody 1 szkl mąki zytniej 0,5 szkl mąki pszennej sól olej nadzienie 250 g szpinaku sól pieprz

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki na słodko bez cukru 151

Składniki: Ciasto:  1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat

Weganka gotuje
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 196

jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne. Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się

głodny alergik
Naleśniki z serem też mogą być efektowne. 151

brzozowy) do smaku Jajko, mleko, wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą mąkę. Jeżeli wsypiemy za jednym podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odlewamy trochę lepiej niż pół szklanki ciasta i dodajemy do niego kakao. To ciasto ma być dość gęste, jak będzie za rzadkie rozpłynie nam się po naleśniku. A tak zachowa ładną , kształtną(...)zachowuje się za rzadkie ciemne ciasto. Do twarogu dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, to będzie taki naturalny zapach, wyrabiamy widelcem. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Smarujemy jeszcze ciepłe naleśniki, rolujemy i gotowe.  Nic wielkiego, ale musicie przyznać, że taki naleśnik robi wrażenie. Po publikacji zdjęcia na Instagramie w godzinę zebrały 100 polubień. Taki naleśnik to jest zeberka

Dieta moja pasja
Dorsz po japońsku 180

Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju(...)złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno. SMACZNEGO

Smaki Ewy