naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:70/204)

Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 135

trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser.  Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja, 1 łyżka melasy trzcinowej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju(...)opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie dodać mąki. Smażyć z obydwu stron na suchej patelni. W między czasie przygotować odpowiednią ilość farszu, posmarować naleśniki, zrolować, przeciąć na mniejsze kawałki.  Podawać z owocami i kwiatami jasnoty z syropem fiołkowym. Tkaniny lniane

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5249

malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że na długo zapadnie w moją pamięć. Te naleśniki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne z nutą wanilii wzbogacone aromatycznym sosem malinowym. Rewelacja. Polecam naprawdę(...)Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać

Świat Domowej Kuchni
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 244

przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej       Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby i odkładamy do przestudzenia. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy(...)ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, pamiętając by farsz był nieco mocniej doprawiony, bo naleśniki "zabiorą" nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie naleśników.      Na każdym naleśniku umieszczamy porcje farszu i składamy w taki

Rozpustne gotowanie
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 124

zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić całość, aż z grzybów odparuje woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę

Kuchnia w opałach
Naleśniki z serem i borówkami na słodko 183

naturalny ( ok. 250g) Opakowanie borówek Ok. 50 g masła Ok. 25 g margaryny Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobine wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy twaróg, cukier wanilinowy, jogurt naturalny

Kolizje Smaków
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy 152

szklanki mleka - pól szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron

Kulinarne życie
bezglutenowe naleśniki jaglane 222

włączenia z powrotem nalesników do mojej diety, tym razem w przyjaznej dla mnie wersji. Przedstawiam Wam naleśniki beglutenowe z mąki jaglanej. Składniki: szklanka mąki jaglanej (możemy zastosować mieszankę mąk, np. jaglana oraz ryżowa lub inne), szklanka mleka kokosowego (opcjonalnie innego mleka lub wody), 2 jajka, 35g rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego, 2 szczypty soli. Mąki jaglane dostępne w sklepach mogą(...)płynnej konsystencji, dlatego w razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody. Ciasto wylewaj na gorącą patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smaż z obu stron około minutę. Podawaj na słodko lub bardziej wytrawnie. U mnie podane z bananem i kakaem. Smacznego Gluten jest białkiem zapewniającym wyrobom pszennym dużą elastyczność, dlatego naleśniki w wersji bezglutenowej są dość łamliwe przy obracaniu. Podczas

Gar Zdrowia
Wielkanocne naleśniki 191

wielkanocne, przepis jest prosty w wykonaniu a samo danie bardzo smaczne. Ciasto na naleśniki: 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 4 jajka 200 g sera żółtego 4 plasterki szynki   wielkanocne nalesniki Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy

Naleśniki
Naleśnikowe szaszłyki z gruszkami 169

grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów . ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego

wesoła kuchnia
Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym 338

idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad. Składniki na około 10 naleśników: Ciasto: 2 jajka niepełna szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła) około 1/3 szklanki wody mineralnej (gazowanej) szczypta soli Nadzienie: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny(...)minut aby odpoczęło. Następnie dolać wodę mineralną i wymieszać. Patelnie teflonową rozgrzać i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Serek mascarpone dokładnie łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Na każdym naleśniku kładziemy porcję serka i układamy

Oryginalny smak
Naleśniki Black Red White 210

waniliowym. Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
NALEŚNIKI SZPINAKOWE 121

mleka  50 ml wody gazowanej  1 łyżka oleju rzepakowego  Przygotowanie:  Szpinak wrzucam do miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój.  Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem

Kukuleczki
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 227

wody (może być gazowana) 2 jajka  1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g  sera białego  200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy na 20-30 min.  Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i smażymy na maśle cienkie naleśniki

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto na naleśniki 521

delikatne i zawsze wychodzi, polecam. nal Składniki: 1,5 szklanki  1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety 142

kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe:  30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy(...)siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni