 Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 316
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 316cytryny wlałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem. Posłodziłam cukrem. Dodałam imbir. Dolałam zimną wodę. Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę. Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego. Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem sadzonym Kolacja: Sentymentalna sałatka z buraka, twarogu i kaszy gryczanej
bastalena NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 190
NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 190bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis. Mój jest następujący: Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szkl.mleka, 1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana) 2 jajka, 1 łyżka cukru szczypta soli, olej do smażenia mus jabłkowy lub inne nadzienie Wykonanie: Jajka ubijamy cukrem
Walijskie Pichcenie Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 272
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 272sojowy: 1/4 szklanki sosu sojowego 3/4 szklanki wody łyżeczka sezamu 1. Grzyby mun moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić. 3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Marchew i imbir(...)ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki. 4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy przez kilka sekund aby zmiękł, następnie nadziewać przygotowanym farszem i zwijać jak naleśniki. 5. Przygotowane sajgonki odstawiamy na ok. 30-60 minut, aby obeschły przed smażeniem , w innym wypadku rozpadną się na patelni
Apetyczna babeczka Naleśnikowy cordon bleu 271
Naleśnikowy cordon bleu 271sól i pieprz Panierka: jajka -2 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto odstawić na kilka minut. Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu. Z tego ciasta wychodzi 7 porcji. Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze
Kuchnia Danusi 1527. Placuszki dyniowe 240
1527. Placuszki dyniowe 240Pyszne placuszki z musu z dyni ...polane syropem klonowym...mniam... 2 szkl.mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1/2 szkl.wody 1 szkl.mleka
Moje domowe kucharzenie Szukamy alternatywy  dla mąki pszennej! 224
Szukamy alternatywy  dla mąki pszennej! 224Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze
Mia Cucina Sofieta Sos z boczniaków 199
Sos z boczniaków 199który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam. Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone
Magiczne Życie Marty Naleśniki z mięsem 155
Naleśniki z mięsem 155Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze - jajko, mleko i wodę roztrzepujemy(...)mikserem, dosypujemy sól i mąkę. Dokładnie rozprowadzamy, by nie było grudek. W zależności, czy wolimy cieńsze, czy grubsze dolewamy wody do odpowiedniej gęstości. Smażymy na średnim ogniu, na dużej patelni. Mięso mielimy na drobnym sitku w maszynce i przyprawiamy. Osobiście zakochałam się ostatnio w czubrycy czerwonej i używam jej właściwie do każdego dania. Oczywiście użyłam również standardowo soli i pieprzu
Kuchenna Kontrrewolucya Wrapy, czyli naleśniki ziołowe z ulubionymi dodatkami 248
Wrapy, czyli naleśniki ziołowe z ulubionymi dodatkami 248Szybkie w przygotowaniu naleśniki ziołowe z kremowym serkiem śmietankowym, przełożone plastrami wędzonego łososia lub włoskiej szynki parmeńskiej z dodatkiem świeżej sałaty. Czy może istnieć lepsza przekąska ? Składniki : 2 jajka 2 łyżki wody 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżki ziół (bazylia, oregano itp.) sól pieprz Dodatkowo : serek kremowy np. Mój Ulubiony, Almette, łosoś wędzony, szynka parmeńska, sałata itp. Rozgrzać
Chocolate Muffin Blog Naleśniki z szpinakiem / Pancakes with Spinach 211
Naleśniki z szpinakiem / Pancakes with Spinach 211naleśników 120 g sera feta 250g świeżego szpinaku trochę tartego sera Naleśniki muszą być cienkie, smażone na mniejszej patelni lekko zarumienione. Ja szpinak zazwyczaj robię na parze przez około 10 minut, ale też można zwyczajnie podgotować do odparowania wody w garnku. Pamiętać należy o tym, żeby nie gotować go zbyt długo bo się zrobi
Delusional Trine Naleśniki z białym serem- idealne 225
Naleśniki z białym serem- idealne 225Pyszne pulchne naleśniki z białym serem, dodatkowym ich plusem jest to, że można je zrobić wcześniej, a przed skonsumowaniem podsmażyć na masełku. Rozpływają się w ustach. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - smakują rewelacyjnie po obsmażeniu są wtedy delikatne i chrupiące jeśli je dłużej przytrzymacie na ogniu. 200 g mąki pszennej 200 ml mleka 150 ml wody najlepiej gazowanej(...)miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę. Nadzienie
Kubki smaku Nalesniki czekoladowo-gryczane 259
Nalesniki czekoladowo-gryczane 259brzucha gdy je zrobiłam. Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki(...)mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Rozgrzewamy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy je z cukrem pudrem lub ulubiona konfiturą, u nas truskawkową
Dzieje kuchennej Wiewióry Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 191
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 191zblanszujemy. Składniki (na 8 krokietów): 8 naleśników o średnicy 25 cm (u mnie naleśniki piwne o charakterystycznym smaku) 200 ml zielonej soczewicy 8 liści jarmużu pół łyżeczki suszonego tymianku jajko pieprz sól olej do smażenia Soczewicę opłukać i gotować w potrójnej ilości wody. Jarmuż opłukać i pokroić na drobne kawałki. Tuż przed końcem gotowania soczewicy wrzucić do niej
Weekendy w domu i ogrodzie Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 225
Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 225parówek sojowych chili POLSOJA (lub zwykłe parówki) Parówki podgrzewamy w garnuszku z wodą lub w mikrofali. Mleko, mąkę i len umieszczamy w misie blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Jeżeli mamy dobrą patelnię i jesteśmy wprawieni w smażeniu naleśników możemy nie używać tłuszczu, jeżeli jednak nie jesteśmy pewni naszej patelni, warto delikatnie
Be Fit Be Strong Baghrir- Marokańskie naleśniki 190
Baghrir- Marokańskie naleśniki 190) Trzeba koniecznie ich spróbować. Zerknijcie jakie to proste Przepis na około 10 naleśników 1 1/2 szklanki semoliny albo mąki z pszenicy durum. 3/4 szklanki mąki uniwersalnej. 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru pudru 3 szklanki +2 łyżki ciepłej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka drożdży suchych instant. Wszystkie produkty zmiksować blenderem(...)filmik jak robią to w domu gospodynie domowe Można polać sosem z miodem, który robimy łącząc masło i miód w tych samych proporcjach, i podgrzewamy. Struktura gąbczasta naleśników powoduje że sos wsiąka jak w gąbkę. Są pyszne i uzależniające
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk