Malinowy raj - ciasto malinowe 942Jedzenie ma to do siebie, że gdy wygląda fantazyjnie smakuje dwa razy lepiej. Nie bójmy się, mieszajmy kolorami, fakturami, składnikami. Malinowy raj to letnie, smaczne ciasto malinowe na zimno. Składniki na spód (u mnie blaszka 23x23cm): - 1/2 kostki masła - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 jajko - 1 żółtko - 1/2 proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto
Słodka sielanka
TORT KAWOWO KOKOSOWY 237Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie J Nowego Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z mocnym espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego. SKŁADNIKI (tortownica 21 cm ) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 242Paszteciki z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie szybkim tempie znikają z talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 . żółtka
RAROSSA
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 220Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru
RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 240Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej
RAROSSA
Francuskie koperty z nadzieniem ziemniaczanym 172Jeśli chcemy, aby koperty były zamknięte, delikatnie moczymy rogi mokrymi palcami przed zlepieniem ich na środku. Pieczemy je w 200 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego! Brrrr. Zimno
Weganizm infantylny
Frappe jagodowe 197istnieją od miliardów lat. Iwona Cegiełkówna Końcówka jagód. Można pokombinować z różnymi owocami. Można też ich w ogóle nie dodawać. Nie lubię kawy rozpuszczalnej. Na zimno i z jagodami nawet nie czuć, że jest rozpuszczalna. Jednak to wciąż nie zmienia faktu, że jest zwykłym granulatem. Próbowałam zastąpić ją kawą zbożową, ale moje kubki smakowe tego
Weganizm infantylny
Mrożony krem czekoladowo-kokosowy 251zmieniło się na lepsze. Najczęściej chodzi o to, aby zmieniło się na cokolwiek. Marek Hłasko Trochę czekoladowo. Trochę kokosowo. Trochę śmietankowo. Trochę bakaliowo. Trochę zimno. Składniki: 400 ml mleka kokosowego (puszka) 1/4 szklanki kakao w proszku syrop z agawy/cukier lub inna substancja słodząca kilka kropel aromatu śmietankowego 4-6 kostek gorzkiej czekolady garść bakalii (np. rodzynek
Weganizm infantylny
Ekspresowy chlebek z fasoli 156chlebek, którym można zajadać się do woli. Bez mąki, za to z dużą ilością ziarenek, doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny i zdecydowanie lepiej smakuje na zimno niż zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: puszka odsączonej z zalewy i wypłukanej czerwonej fasoli 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego pół szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego
Kulinarny Pamiętnik
Buraczki na ciepło 223Jakiś czas temu bardzo rozsmakowałam się w burakach - świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i za zimno, są smaczne i bardzo sycące, a na dodatek zawierają wiele cennych dla organizmu składników, na przykład żelazo, potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą
Kulinarny Pamiętnik
Kruche pierożki ze szpinakiem 244Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte
Kulinarny Pamiętnik
Biała dama 495Puszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni. Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru
Świat Smaku
Świderki z kurczakiem 220dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1) na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi
Świat Smaku
Tarta z porzeczkami i bezą 263tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka
Poezja smaku
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 306Nawet są dobre na kolacje jako szybka, zimna, przekąska.... .mmm pychota
Zainspiruj się kuchnią