Zachęcam do lektury! A jaka jest Wasza kuchnia marzeń? biała kuchnia, drewniany blat- sprawdzony klasyk, będzie zawsze piękna i trendy! *ceramiczny zlew- cudo ;-) biała kuchnia w nowoczesnym wydaniu, dość zimna, ale pojawiające się elementy postarzanego drewna, dodają jej szlachetności tylko usiąść i wypić gorące kakao ;-) biała kuchnia i piękna drewniana podłoga, uchwyty muszelki dość popularne- ale mało praktyczne
SMYKWKUCHNIsprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu frytki
ladykitchenWychodzi na to, że mam klimakterium. Serio. Podobno jak Cię wszystko albo większość wkurza to pierwsze objawy klimaksu. Teraz jest mi zimno, ale czekam na uderzenia gorąca i czytam o produktach sojowych, gdyż podobno soja łagodzi objawy klimakterium. To w sumie dobra wiadomość dla weganek, wam to klimakterium minie niezauważalnie. Wracając do mojego super nie narcystycznego wpisu, wkurza mnie wszystko
ladykitchenostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę. Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Olej świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach i w głębokim oleju
Z miłości do słodkościwierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło
Kulinarne przygody Gatityostatnio na szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego
Kulinarne przygody GatityFestiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z odrobiną majonezu lub sama. Frittata ze szparagami Składniki: 10 szparagów ugotowanych na parze 6 jajek sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej Wykonanie: Jajka i przyprawy miksujemy w misce. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy
Kulinarne przygody Gatitylekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło
Kulinarne przygody GatityPonad 30-stopniowy upał za oknem to odpowiedni moment na przygotowanie chłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny , troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu
Kulinarne przygody GatityLato to czas chłodników. W tym roku eksperymentuję, bo oprócz klasyków, czyli chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól
Kulinarne przygody Gatitypieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno
Kulinarne przygody Gatityminut. Muszą być twardawe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy odcedzone ziemniaki do momentu, aż będą miękkie i przyrumienione. Ziemniaki mieszamy z sosem, podajemy ciepłe, chociaż na zimno też doskonale smakują
Kulinarne przygody Gatitydołączam z tym przepisem do co miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach , która prowadzi na swoim blogu Wisła. Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały. Chlebki z rozmarynem Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży
Kulinarne przygody Gatitycudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 150 sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 150 g serka śmietankowego 1 spora cebula
Kulinarne przygody Gatitypodsmażam bakłażana na oliwie przed dodaniem do caponaty. Bakłażan chołnie tłuszcz jak gąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki
Kulinarne przygody Gatity