na zimno - 10906 przepisów (strona:513/728)

Frittata z warzywami 362

Frittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Możemy jeść na ciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku

Ala piecze i gotuje
Trójkolorowe Magdalenki 192

Wiosna jakoś się ociąga, zimno i pochmurnie. Może z długim majowym weekendem  zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce.    Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne piwne rożki 239

taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki.  Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.   Wytrawne piwne rożki  Składniki na  około 24 rożków Ciasto

Mia Cucina Sofieta
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 268

czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka i w sosie własnym. Tym razem proponuję równie doskonały pokrojony w cieniutkie plasterki rostbef na zimno. Można go podać z ostrym sosem lub w lekkiej sałatce. Wybór należny do was…. Tym daniem dołączam się do akcji na Durszlaku “ Gotowe do drogi ”, wystarczy tylko zapakować nasza sałatkę

Mia Cucina Sofieta
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 196

sama cukinia jest trochę bez smaku, dlatego przygotowując ją zawsze dodaje składnik zaostrzający np: boczek, ser kozi czy parmezan.. Dziś padło na tyrolski szpek, bardzo aromatyczną wędzoną na zimno, surową szynkę. Do tego wybrałam “dość mięsisty” makaron strozzapreti, dosłownie duszenie/dlawienie się księdza. … w necie wyczytałam, że etymologia tej nazwy jest nie znana. Istnieje kilka legend związanych z jej pochodzeniem

Mia Cucina Sofieta
Makaronowa sałatka z bresaola, na upały 299

gorąco, że nic się nie chce robić, a co dopiero pichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą

Mia Cucina Sofieta
Kokosowo-czekoladowa krajanka 284

piekarnika nagrzanego do 180°C, na około 30 min. Pieczemy, aż się ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Można delektować się tym cudem na ciepło i zimno

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna babka miętowa 182

oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny. Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 196

Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35  minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 213

półksiężyce, (nie obierałam ze skórki), równomiernie rozłożyłam na papiarze do pieczenia, polałam nitką oliwy, posypałam swieżą szałwią i rozmarynem.   (pieczona dynia jest pyszna i aromatyczna, zarówno na zimno jak i na ciepło

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną 206

Pudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno. Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część zwykłego mleka zastąpiłam mlekiem kokosowym…., które doskonale spełnia rolę śmietanki i dodaje kremowej konsystencji. W przypadku puddingu ryżowego zawsze najpierw gotuję ryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a dopiero potem poddaję

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 247

odżywcze ( zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej

Mia Cucina Sofieta
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 189

Coraz zimniej za oknem, coraz krótszy dzień, zewsząd dopada nas chandra i senność.. Ale chłód i zimno mają to do siebie, że mamy coraz większą ochotę na.. podjadanie!  Moim zdaniem nie jest to absolutnie grzech, bo przecież o tej porze roku zwiększa się nasze zapotrzebowanie na energię(ahh te niepodważalne kobiece argumenty :)). Dlatego aby wygonić smutny wyraz

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 255

przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich z tonami majonezu czy innych ciężkich dressingów na bazie smietany. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i zimno - wedle upodobań. Zresztą.. musicie sami spróbować, aby poznać jej smak! Zapraszamy ((;! Składniki:  ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2  szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu

Symfonia Smaków
Wytrawna włoska crostata 234

boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę...  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 125g serka mascarpone

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania