Smażone krewetki w tempurze 204ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki. Odstawiamy na 30-40 min. Wodę do panierki wlewamy do plastikowej butelki i chłodzimy, żeby była bardzo zimna ( inaczej nie wyjdzie panierka). Następnie kroimy kapustę bok choy, tak aby twarde końcówki były oddzielnie, a liście oddzielnie (końcówki będziemy smażyć najpierw aby zmiękły
Zainspiruj się kuchnią
Tort Czekoladowy 235hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * 7 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki maki pszennej * 3/4 szklanki kakao * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Masa : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
ciemna strona patelni
Lunchbox: Sałatka z kaszą gryczaną, mozzarellą i pomidorami 1403kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz 2 łyżki oliwy
Pasja Smaku
Sałatka z fasolką szparagową 350jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli
Ala piecze i gotuje
Caponata 254Słynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść
wyzwania kuchenne
Tarta z camembertem i żurawiną 191Tarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g sera camembert garść suszonej żurawiny 2 jaja 250 g gęstej śmietany tymianek pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem. Formy
wyzwania kuchenne
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 373Tartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła schłodzonego 1 żółtko
wyzwania kuchenne
Hiszpańska tortilla 472patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Tortillę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenne
Mini focaccie z oliwkami 213Mini focaccie to płaskie włoskie bułeczki skropione oliwą z oliwek, które podaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy. Składniki: 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 400 g mąki pszennej szczypta cukru łyżeczka soli 6 łyżek oliwy z oliwek sól morska oliwki W miseczce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Odstawić
wyzwania kuchenne
Koperty z camembertem 214Chrupiące małe koperty z ciasta francuskiego wypełnione serem camembert i suszoną żurawiną, podane z miodem z tymiankiem. Smakują prosto po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Składniki: płat ciasta francuskiego ser camembert żurawina suszona kilka łyżek miodu tymianek świeży lub suszony Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ser pokroić na kawałki. Do miodu dodać łyżeczkę suszonego lub kilka gałązek
wyzwania kuchenne
Guacamole 225Gęsty meksykański dip na bazie awokado podawany na zimno do kukurydzianych nachos lub placków tortilla (np. do burrito z TEGO przepisu). Składniki: awokado sok z połowy limonki pół małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól Cebulę i czosnek drobno posiekać. Awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku solą
wyzwania kuchenne
Baba ghanoush 207Arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika
wyzwania kuchenne
Pancakes 170suchej patelni, wylewając masę na sam środek. Gdy pojawią się na powierzchni pęcherzyki powietrza, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenne
U Zorby 197Kilka ostatnich wskazówek przez telefon i moja pierwsza wigilijna ryba po grecku chłodzi się właśnie w lodówce. Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie lubię ją zajadać na zimno, w przeciwieństwie do połowy mojej rodziny, która nie wyobraża sobie jej inaczej niż na ciepło. No, ale żeby nie było, że jestem taka posłuszna, znowu musiałam spsocić coś po swojemu
bastalena
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 235smaku, mieszamy. Wlewamy masę jajeczną, czekamy 2-3 minuty, a następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. Gotowe danie dekorujemy świeżymi różyczkami kalafiora, podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje z ciabattą
Moja smaczna kuchnia