klasyka, prawda? W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E) i minerały (fosfor, potas, żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki
Grunt to przepis!parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
Ala piecze i gotujedoskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów oraz porcjowania sałatek. Świetnie nadadzą się też do deserów na zimno, więc przede mną jeszcze kilkanaście możliwości na ich sprawdzenie. W sklepie forma na ciastka kosztuje 28,80 zł. Obręcze są funkcjonale i eleganckie, więc mogą się też nadawać na prezent
Pasja Smakuoknem zimno, wiatr hula... Jesień oddycha pełną piersią. Już tęskno za latem, ale niedługo jesień będzie piękna i złota, nie? Ostatnio staramy się robić dla Was trochę "szybsze" dania, aby każdy mógł ich spróbować i nie przerazić się na wstępie ilością składników i czynności do wykonania. Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono
Symfonia Smakówryż wchłonie płyn, zgęstnieje i zmięknie. Śliwki płuczę pod bieżącą wodą,kroję na połówki. Na suchej patelni rozgrzewam i rozpuszczam cukier, a kiedy zbrązowieje, delikatnie wlewam wodę, ciągle mieszając. Zimna woda może spowodować, że zrobi nam się twardy karmel, dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej. Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucam śliwki i podsmażam
W kuchni Karmel-itkioknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek. składniki: 2,5 l bulionu 1 duży kalafor 7-8 ziemniaków pęczek koperku 1 cebula 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujeznowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli 2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz
My Culinary Artminut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeTakie serca wyglądają niebanalnie, a z sosem chili smakują genialnie. Dzięki połączeniu dwóch rodzajów sera, przekąska ta oryginalnego smaku nabiera. Można na gorąco ją zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody
Moniki Smakołykinią kładziemy plaster pomidora ( dopiero teraz solimy go do smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno . Przepis podpatrzyłam w książce Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej " Warzywa na działce i w kuchni
Proste Potrawyczasu zaglądamy i podlewamy mięso winem Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno
Proste Potrawyjabłka powinny lekko w winie być zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:) Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce
Proste Potrawyskłada się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do grupy omega-9. Pozostałe kwasy należą do grupy omega-6 i 3. Dzięki zrównoważonemu składowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej rzepakowy zimno tłoczony stosowany jest w profilaktyce chorób układu krążenia, serca, oraz miażdżycy, gdyż obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzieciom można podawać go już od 6 miesiąca, ( 10-20 g dziennie) w zupkach
Proste Potrawypołączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno. Będzie tez świetnym dodatkiem do wątróbki smażonej
Proste Potrawy