na zimno - 10906 przepisów (strona:494/728)

Klasyczna sałatka nicejska 385

klasyka, prawda? W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E) i minerały (fosfor, potas, żelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki

Grunt to przepis!
Bułeczki drożdżowe z parówką 314

parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Forma na ciastka - test 203

doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów oraz porcjowania sałatek. Świetnie nadadzą się też do deserów na zimno, więc przede mną jeszcze kilkanaście możliwości na ich sprawdzenie. W sklepie forma na ciastka kosztuje 28,80 zł. Obręcze są funkcjonale i eleganckie, więc mogą się też nadawać na prezent

Pasja Smaku
87. Szybki i lekki obiad, czyli placki z cukinii na słono. 3442

oknem zimno, wiatr hula... Jesień oddycha pełną piersią. Już tęskno za latem, ale niedługo jesień będzie piękna i złota, nie?  Ostatnio staramy się robić dla Was trochę "szybsze" dania, aby każdy mógł ich spróbować i nie przerazić się na wstępie ilością składników i czynności do wykonania.  Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono

Symfonia Smaków
RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. 212

ryż wchłonie płyn, zgęstnieje i zmięknie. Śliwki płuczę pod bieżącą wodą,kroję na połówki. Na suchej patelni rozgrzewam i rozpuszczam cukier, a kiedy zbrązowieje, delikatnie wlewam wodę, ciągle mieszając. Zimna woda może spowodować, że zrobi nam się twardy karmel,  dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej. Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucam śliwki i podsmażam

W kuchni Karmel-itki
Zupa kalafiorowa z koperkiem 183

oknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek. składniki: 2,5 l bulionu 1 duży kalafor 7-8 ziemniaków pęczek koperku 1 cebula 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę

Monia miesza i gotuje
Minipizze z tortilli 289

znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla  dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli  2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz

My Culinary Art
Szarlotka sypana 252

minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta.  Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ostre serduszka 216

Takie serca wyglądają niebanalnie, a z sosem chili smakują genialnie. Dzięki połączeniu dwóch rodzajów sera, przekąska ta oryginalnego smaku nabiera. Można na gorąco ją zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili,   2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 25 g  drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody

Moniki Smakołyki
Cukinia z pomidorami - przystawka 295

nią kładziemy plaster pomidora  ( dopiero teraz  solimy go do smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno . Przepis podpatrzyłam w książce Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej " Warzywa na działce i w kuchni

Proste Potrawy
Karkówka z cynamonem 216

czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno

Proste Potrawy
Jabłka pieczone z miodem i winem 214

jabłka powinny lekko w winie być zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:)  Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce

Proste Potrawy
Mięso gulaszowe z pieczarkami 234

składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do grupy omega-9. Pozostałe kwasy należą do grupy omega-6 i 3. Dzięki zrównoważonemu składowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej rzepakowy zimno tłoczony stosowany jest w profilaktyce chorób układu krążenia, serca, oraz miażdżycy, gdyż obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzieciom można podawać go już od 6 miesiąca, ( 10-20 g dziennie) w zupkach

Proste Potrawy
Sos jabłkowy do mięsa wieprzowego 190

połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa -   Łopatka pieczona w czerwonym winie   Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno.       Będzie tez świetnym dodatkiem do wątróbki smażonej

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania