na zimno - 10906 przepisów (strona:491/728)

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 261

ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.  Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia  tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Olej świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach i w głębokim oleju

Z miłości do słodkości
Frittata ze szpinakiem 187

wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 310

ostatnio na  szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w  wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego

Kulinarne przygody Gatity
Frittata ze szparagami 209

Festiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,  z odrobiną majonezu lub sama. Frittata ze szparagami Składniki: 10 szparagów ugotowanych na parze 6 jajek sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej Wykonanie: Jajka i przyprawy miksujemy w misce. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Frittata: szparagi, papryka 233

lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik pomidorowy 208

Ponad 30-stopniowy upał za oknem to odpowiedni moment na przygotowanie chłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny , troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Zielony chłodnik z fetą 225

Lato to czas chłodników. W tym roku eksperymentuję, bo oprócz klasyków, czyli chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól

Kulinarne przygody Gatity
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 189

pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 247

minut. Muszą być twardawe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy odcedzone ziemniaki do momentu, aż będą miękkie i przyrumienione. Ziemniaki mieszamy z sosem, podajemy ciepłe, chociaż na zimno też doskonale smakują

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 179

dołączam z tym przepisem do co  miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach , która prowadzi na swoim blogu Wisła. Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.     Chlebki z rozmarynem   Składniki: 250 g mąki chlebowej 150 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 254

cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g świeżego szpinaku 3 jajka 150 sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 150 g serka śmietankowego 1 spora cebula

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 198

podsmażam bakłażana na oliwie przed dodaniem do caponaty. Bakłażan chołnie tłuszcz jak gąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 151

postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe na słodko 228

której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki: 500 g białego sera na sernik 500 g g   pieczonej dyni 3 jajka szczypta soli 13 czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 232

rewelacyjny ! Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej dyni

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania