jarmużu i buraka liściowego Mangold. Postanowiłam zaryzykować i połączyć te dwa warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani
Kulinarne przygody Gatityszklanką wody, a następnie wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 15-20 minut, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodajemy masło, pieprz i natkę. Głęboki talerz przelewamy zimna wodą, a na jego dno wykładamy warstwę ugotowanej kaszy manny. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kasze kroimy w kostkę i nalewamy
Kulinarne przygody Gatityoleju z cebulą Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie 2 godzin
Kulinarne przygody Gatitypietruszki 130 g selera 150 g ogórków konserwowych 200 g groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą
Kulinarne przygody Gatityżurawiną Składniki: 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 1 - 2 pomarańcze 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 50 g trzcinowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków 50 g siemienia lnianego 50 g otrębów pszennych lub żytnich
Kulinarne przygody Gatityplastrów ananasa z puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa
Kulinarne przygody Gatitypanierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie mąki kukurydzianej
Kulinarne przygody GatityJutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez
Kulinarne przygody Gatityjajek. Można też do jajek dodać łyżkę lub dwie mleka, wtedy omlet będzie bardziej puchaty. Tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno. W hiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu
Kulinarne przygody Gatitytego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś nie nastrajało mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie świeci słonko, więc pora na lody znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki
Kulinarne przygody Gatityktóre możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Szynka pieczona w ziołach Składniki
Kulinarne przygody GatityIlość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatityminut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego, potem niebieski, zielony, żółty, różowy
Kulinarne przygody Gatityodmiana dla szparagów gotowanych na parze . Czasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone szparagi równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki. Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest krótki. A jeśli szukacie innych szparagowych inspiracji poniżej znajdziecie garść przepisów: frittata: szparagi, papryka , szparagi
Kulinarne przygody Gatityprzepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni . Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko
Kulinarne przygody Gatity