na zimno - 10906 przepisów (strona:413/728)

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 402

Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 302

rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe

Moja Delicja
Wielkanocne kurczaki z jajek 462

twardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Zostawiamy w zimnej wodzie. Każde jajko obijamy o boki rondla i pozostawiamy w wodzie ( dzięki temu zabiegowi zimna wodna dostanie się w pęknięcia i łatwiej nam będzie obrać jaja ). Dopiero teraz obieramy ze skorupek. Nożem odkroić końcówkę jaja. Jeśli nie zobaczymy żółtka, to odkrojoną częścią stawiamy na desce

Moja Delicja
Espresso z miodem na dzień dobry... 204

się akurat składa moi Kochani, że „dzień dobry” to-to nie jest dzisiaj. Za oknem szaro, zimno , a do tego wiatr..porywisty wiatr. Brak energii, brak siły, brak.. entuzjazmu. Każdy mój dzień zaczynam od filiżanki espresso, gdyż tak wychowałam się we Włoszech. I tak mi już zostało. Jakiś czas temu , do mojego domu zawitała paczucha pełna...kawy ! Kawy

Z Kuchni Do Kuchni
Tort orzechowo- kawowy 265

garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa:  opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę

Krakowskie smaki Ani
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 914

Kiedy rybka jest biała w środku, a skórka lekko chrupiąca, przekładam na papierowe ręczniczki, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowany karp jest wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
szynkowar-z pieczarkami,papryką wieprzowa wędlina... 223

łyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę - na łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 314

jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Budyń jaglany z żurawinowym musem 208

kaszy jaglanej pisałam wczoraj   tutaj ,  a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy  jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi. W słodkościach znajdziecie również przepis na  rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Budyń jaglany z żurawinowym musem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Kulinarne przygody Gatity
Komosa, pieczarki i kolendra - wegańska sałatka (bez glutenu, bez laktozy) 172

obrać i pokroić w cienkie plasterki. Całość podsmazyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać komosę i posiekaną kolendrę. Wymieszać i doprawic do smaku. Można jeść na ciepło i na zimno

Szybko Tanio Smacznie
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 284

ubijamy mikserem, gdy będzie prawie ubita dodajemy żelatynę, przy czym przed dodaniem jej do śmietany, mieszamy ją z zimnym mlekiem, chodzi o to żeby żelatyna nie była ani zbyt zimna, (bo wtedy zrobią nam się grudki) ani zbyt ciepła (bo zabije naszą śmietankę). Gotowy roztwór żelatyny wlewamy cienkim strumieniem do śmietanki, miksując na wolnych obrotach. Wracamy do ciasta… Dolną warstwę

Smakowy Raj
Pate, czyli Pasztet (nie zajęczy) z karkówki z dodatkiem pieczarek i sera gouda :) 241

przy czym najlepiej po godzinie pieczenia, wyjąć pasztet z foremki i przez następne pół godziny piec bez, by pasztet nabrał ładnej skorupki :) Pasztet można podawać na ciepło lub zimno, w zależności od upodobań ;) Polecam pasztetowe burgery :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google

Smakowy Raj
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 197

zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając

Smakowy Raj
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 222

Eklerki przekrawamy na pół, smarujemy w środku kremem budyniowym i zlepiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym pozostawiamy na chwilę. Chodzi o to by czekolada była płynna, ale zimna (ciepła może nam spłynąć z ciastek). Następnie przyozdabiamy nią eklerki i posypujemy posypką cukrową. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 294

rozpuści, a cała masa zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę, by przestygła lub wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy. Po chwili powinna być gotowa. Polewa ma być zimna, ale płynna. Zbyt ciepła polewa rozpuści nasz krem budyniowy, a twardniejącą będzie trudno rozprowadzić po cieście. Zimną polewą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy, by wystygło

Smakowy Raj