każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser, czy sernik na zimno, więc nazwałam go po prostu desernikiem. Jeżeli wolicie możecie nazwać go też charlotte. Nie ma to w sumie większego znaczenia. Mój desernik przygotowałam w najmniejszej tortownicy, ale można też przygotować deser
Pełny talerzprzygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pełny talerzWaniliowy pieczony flan kukurydziany; z dom. dżemem truskawkowym i truskawkami Wersja na ciepło spróbowana, przede mną jeszcze ta na zimno ;) (skorupa najlepsza Tak teoretycznie to według jeszcze wczorajszego czasu, nie jadłabym tego śniadania prawie
More food, love and dreamsKrupnik, bardzo smaczna, syta i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :) Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej - garść suszonych
Kuchnia z widokiem na ogródwstawiamy do garnka i zalewamy wodą do górnej powierzchni puszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie. Studzimy - dopiero kiedy będzie zimna możemy użyć masy. Jeśli kupujemy gotową masę, pomijamy ten krok. 6. Masę kajmakową wykładamy na przestudzone ciasto. Z masy marcepanowej formujemy gałązkę/środek kwiata. Z płatków migdałów układamy bazie/płatki
Szefowa kuchnirazem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy! W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier
Ostra na Słodkoarab. – ciecierzyca ) – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich . Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej . Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski
Sama słodycz i szczypta chiliAromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 3 łyżki musztardy delikatesowej 3 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę
Moje Kuchenne Rewelacjeświęconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała
Kuchnia Beatypodzielne idealnie nadają się na party. Podajemy Wam przepis na ok. 14 sztuk - cena za składniki ok. 25zł. Każdemu woli je na inny sposób - jedni na ciepło, inni na zimno. Tak naprawdę możecie dodać do nich, co tylko zechcecie. Zapraszamy do skorzystania z przepisu i jego modyfikacje wedle swojego uznania ;) Składniki: 700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej 50 g świeżych
WeAreCrazyjuż babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się
Pora coś zjeśćWiosna! Nareszcie! Chyba każdy ma już dość zimna? Chociaż i tak pogoda jak w kratkę to temperatury sięgające 20 stopni, słoneczko i piękne niebo nastrajają do działania! Ta pozytywna energia nie została jednak ze mną na długo, bo w międzyczasie dopadło mnie lekkie przeziębienie, ale się nie poddaję. Przechodzę dzisiaj szybko do zdjęć i jednocześnie planuję kolejne wpisy
Magiczne Życie Martyboczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną 1/2 cebuli pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku majeranek olej przygotowanie Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gotować wywar - ok godziny. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż lekko zmięknie, dodać boczek
Stare Garysposób usmażyć (może kiedyś coś wymyśle) więc szybko włączyłam piekarnik i tak powstało to cudeńko. Jedna połówka dla mnie, druga dla mamy. Ja jadłam na ciepło, mama na zimno. W obydwu wersjach smakuje równie dobrze więc nada się i na śniadanie i jako przekąska/przystawka dla gości. Składniki: 1 awokado 2 jajka Szczypiorek Sól morska Pieprz czarny Przygotowanie: Awokado
Czarnawisienkakroimy w plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno. DODATKOWO złoty burak czerwony burak marchew ugotowana kawałek ogórka świeżego roszpunka boćwina marchewka purpurowa Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty
na gazie