Wielkanocne jajka w sosie jogurtowo-majonezowym na zimno to znakomita propozycja na Wielkanoc a także inne okazje. Jest to smaczna, prosta i domowa potrawa, smaczna przekąska lub ciekawy pomysł na wiosenne śniadanie. składniki na 4 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo ogórek zielony pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 250 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu czarny pieprz
Smakowite DaniaŁosoś to rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny
Gosia gotujekwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną SMACZNEGO
Luźna Kuchnianiego papier do pieczenia, a następnie obrywam nadmiar ciasta i poprawiam w foremce brzegi. Resztki kruchego ciasta można zamrozić - po rozmrożeniu postępujemy tak samo jak ze świeżo przygotowanym ciastem. Zimno - ciepło, lodówka - piekarnik: Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem - w ten sposób uwolnimy powietrze, które dostało się pod ciasto. Podczas pieczenia będzie ono podnosiło ciasto do góry - a tego chcemy uniknąć
W kuchni Katieimprezowa muzyka. Tak! To jest to! Nawet spróbowałam poczuć to już na własnej skórze :) Ale nie wyszło :) Na grilla jeszcze jednak poczekam, na razie jest za zimno ;) Ale już teraz mogę śmiało powiedzieć, że Elderflower Lime będzie na pewno hitem zbliżającego się lata. I to nie tylko moja opinia, ponieważ r azem z moją świtą wypróbowaliśmy
Słodkie PrzyjemnościBardzo lubię tortille w moim wykonaniu, uważam że te są lepsze niż te gotowe kupione w sklepie. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Przepis na placki zaczerpnięty ze strony internetowej. Tortilla z kurczakiem i warzywami Składniki Placki tortilli na 4 szt olej - 1 łyżka mąka - 7,5 łyżek szczubych sól - szczypta woda wrząca
Kuchnia Danusigłębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe
Walijskie PichcenieZainspirować się, wdziać białe koronki, zapleść warkocz i iść sypać ziarno gołębiom sąsiada? U nas prawie tak sielankowo jak u Zosi. Póki co jednak chyba na bose stopy za zimno- wybieram zmęczone życiem walonki, stare dżinsy i czapkę z "żulim-pomponem" (to ten smutny flaczek, który powstaje na czubku głowy, kiedy czapka w ferworze pracy zsuwa się na tył głowy
les mirabellesŚledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta. Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :) Składniki : 6 tuszek śledzia 1 szklanka mąki 0,5 szklanki piwa 2 jajka sok z połowy cytryny sól, pieprz
Symfonia smakowajest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut. Jeśli gorące umieścimy na czystej ściereczce i będziemy pocierać o siebie to również
Pyry na GazMoje pierwsze, udane spotkanie z łososiem wędzonym na zimno. Do tej pory omijałam go szerokim łukiem, bo miałam złe wspomnienie z odległej przeszłości. Jednak powinno się próbować różnych rzeczy nie tylko raz, bo tymi roladkami (i łososiem) jestem zachwycona :) Są to najlepsze roladki jakie jadłam ;) Może to ich urok... a może ogórek, albo... łosoś :D Spróbujcie koniecznie :)) Składniki
Czerwona Porzeczkabrew pozorom jest dość łatwa do przygotowania, a ugotowanego głowonoga można serwować na wiele sposobów. Najprostszy to ośmiornica marynowana w oliwie i przyprawach, do podania na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: Składniki: 1 ośmiornica, szklanka wody, 50 ml octu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku
SzczyptaSmaQmniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam, oto pyszna zapiekanka z selera, batatów i szpinaku. Zapiekanka z selera i szpinaku Składniki: około
UgotujmyTo.plposiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki. Dodawać po łyżce mascarpone, dobrze rozetrzeć i wylać na biszkopt. Odstawić na godzinę do lodówki. Torcik podawać na zimno
Magiczne Życie Martypomidory, ser żółty. Wypełnione tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekać 15-20 min. Zajadać jeszcze ciepłe. Choć równie dobrze smakują następnego dnia, serwowane na zimno. Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki Łosoś i ser gorgonzola Wędlina i pieczarki
Grunt to przepis!