pomidorowy i doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać do ziemniaczanych gniazdek. Całość zapiec w 180 stopniach przez ok 30 minut. Dobre rady: Wyciskana masa ziemniaczana musi być ciepła, gdyż zimna twardnieje i kształtowanie gniazdek będzie niemożliwe
Jadło i czytadłoSernik na zimno z owocami i galaretką na ostatnio towarzyszące nam upały może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem dnia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał. 5 żółtek 1 wiaderko serka (1 litr) 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 4 galaretki owocowe owoce ciastka pepitki
Jadło i czytadłowartości odżywczej tej przekąski zaświadczą poniższe składniki. Na jedną porcję: 3/4 szklanki gęstego jogurtu 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 70 g białego sera 4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno natka pietruszki, koperku, szczypiorku 1 mały świeży ogórek zielony 2 szalotki 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni sól, pieprz, bazylia Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem
Jadło i czytadłoMasę odstawić do przestudzenia. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć masę cebulową i piec przez 35 minut w 170 stopniach. Cebularza można jeść na ciepło i na zimno
Jadło i czytadłosię rozpaść) a sos musi się zrobić gęsty. Można rozmiksować blenderm na gładki mus lub posiekać tylko widelcem. Można podawać do mięs i serów na zimno jak i na ciepło
Jadło i czytadłoJako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa
Jadło i czytadłosól. Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno
Jadło i czytadłoobtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia należy je obrócić na drugą stronę. Kulki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również są bardzo dobre
Jadło i czytadłokostkę i smażyć ok. 30 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku (nie można jej przypalić). Wątróbkę odsączyć z mleka, przelać zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem
Jadło i czytadłododać pod koniec smażenia). Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać podsmażoną cebulę, pastę curry, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pastę można podawać na ciepło jak i na zimno
Jadło i czytadłook.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSezon na cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z cukini. Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce
Kuchnia z widokiem na ogródmnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Zalewam zimna zalewą, zakręcam pokrywki. Tak przygotowane kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie się proces kiszenia, dokręcam mocno zakrętki i słoje wynoszę w chłodne miejsce. Uwagi : Ze średniej wielkości kalafiora
Kuchnia z widokiem na ogródpatelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami
Kuchnia z widokiem na ogródfeta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste, mięsko soczyste, świetne na ciepło jak i na zimno. Polecam :) Składniki ( na 9 szt. roladek ) - 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone
Kuchnia z widokiem na ogród