poprzedniej książki Nigelli - Nigella gryzie. Fajnie jest czasami w zimę powrócić do smaków lata (chociaż tej namiastki lata). " Czasem, gdy za oknem jest szaro i brzydko, a w domu zimno, musimy wyczarować promienie słoneczne, trochę światła, słodkie poczucie najpiękniejszej pogody pod słońcem, by zasiąść z przyjaciółmi do stołu w serdecznej atmosferze ". Zapraszam do kolejnej części książek kucharskich. Moja niekompletna biblioteczka
CookYourselfrazem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę. 'nacinane ziemniaki z pieca' Składniki (dla 2 osób): - 4 ziemniaki - oliwa z oliwek - ulubione przyprawy
CookYourselfmogłam sobie przypomnieć, kiedy to ciasto robiłam ostatni raz, aż wstyd się tak przyznawać. Ciasto to jest idealne na taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem, szaro, buro i zimno :( Ale, że sezon na jabłka trwa, polecam Wam to ciasto z czystym sumieniem. Powiem Wam, że jest to ciasto, które również można przyrządzić w zwykłym prodiżu, więc nie macie wymówki
CookYourselfśrodka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli - 2-3 plastry cheddara - 1 jajko
CookYourselfmięso wieprzowe. Bez MOMów (mięso oddzielone mechaniczne), które tak często spotykamy w produktach parówko-podobnych. Zawierają niewielką ilość tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska. Idealne dla dzieci jak i dla osób będących na bezglutenowej diecie. Nie zawierają glutenu ani konserwantów czy dodatków chemicznych. * pierogi swojskie - moje największe zaskoczenie. Oczywiście pozytywne. Nigdy, ale to przenigdy
CookYourselfmarki Bertolli - jest to produkt najwyższej jakości, uznany za numer 1. na świecie. Oliwa Bertolli jest uznawana przez koneserów za jedną z najcenniejszych oliw oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Tylko 20% oliwek ma wystarczająco wysoką jakość, by wytworzona oliwa mogła być sprzedawana z etykietą Bertolli. Ten złoty płyn, niczym dar bogów, został wytworzony z najszlachetniejszych odmian oliwek rosnących
CookYourselfDzisiejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z pieczarkami, idealnie sprawdzi się na "domówkę" czy jako przystawka do obiadu - np. do czerwonego barszczyku. Smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował
CookYourselfpieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym
CookYourselfilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1 łyżce posiekanej bazylii i oregano). Wstawić wodę na makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu. Makaron odcedzić - nie przelewać zimna wodą. Wyłożyć porcję makarony na talerz, dodać trochę startego sera i zalać sosem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfPrzepyszne! Idealne na ciepło jak i na zimno. Mogą być również jako przekąska do pracy, na spotkanie ze znajomymi czy do zjedzenia np. przy dobrym filmie. Pracy przy nich niewiele i zawsze wychodzą. Przecież to są muffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę, a oliwki
CookYourselftego ciasta potrzebujemy aż 3 składników : banany, masło i galaretki. I do tego bez pieczenia :) Czego chcieć więcej?? Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym. 'bananowiec inspirowany nowym Somersby Blackberry' Składniki (na mała tortownicę): - 4 banany - 1 kostka miękkiego masła - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jeżynowa/owoce leśne Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 litrze
CookYourselfśmietany kremówki i serka, jest delikatny w smaku i gładki w konsystencji. Polecam! Zamiast musu możecie wylać samą galaretkę, będzie równie smaczny. U nas w wersji "szklankowej". 'sernik na zimno na serku homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru
CookYourselfSzybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu na jej wykonanie
CookYourselfinna nazwa, piszcie w komentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego
CookYourselfdobre w Polsce zadomowić. Mój przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1980 roku. Przygotowywać można ją na dwa sposoby. Na gorąco - z mleka, jajek i śmietany bądź na zimno - z twarogu i żółtek. Niezależnie jednak od sposobu wykonania, dodawano do niej zawsze cukier, przyprawy (wanilię, a czasami kardamon) oraz różne bakalie, symbolizujące bogactwo i dobrobyt. Następnie serową masę formowano
Ratunku obiad