plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika na zimno. Nie nadają się do gorącej kawy. " Jednym z moich ulubionych czeskich filmów jest obraz "Pod wspólnym dachem" w doskonałej reżyserii Jana Hrebejka, z równie mistrzowską obsadą. Jest tam pod koniec genialna
KUCHARNIAsufit półki uginają się od starych książek. Chcę je dotknąć, otworzyć, ale już otwierają się kolejne drzwi i wchodzimy do ogromnej sali kominkowej. Tu Eric wieczorami gra na fortepianie. Zimna marmurowa podłoga niesie chłód i odbija echem stukot naszych walizek. Wnosimy je po spiralnych kamiennych schodach. Są wąskie i strome. Panuje półmrok i kojący chłód. Zbudzona naszymi krokami Minouche miałczy
KUCHARNIAmałym ogniu przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Całość nie może się zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wstawić do lodówki. Kiedy masa żółtkowo-śmietanowa jest zimna, dodać pure z groszku i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną oraz drobniutko posiekaną świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta
KUCHARNIAJABŁKAMI I SOSEM TOFFI /przepis wraz z moim zmianami cytuję z książki Tartaletki i tarty, Sarah Banbery/ Na kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody
KUCHARNIAhoryzoncie muszę widzieć dom, to mój najcenniejszy drogowskaz. Wracam więc szybko z rumianym dowodem życia - pięknymi, rubinowymi jabłkami i z wielkim pragnieniem, by przepędzić mgłę. I surowe zimno, które wraz z nią nadeszło. Obrażona kawa stoi w kącie. W takie dni, jak ten, sięgam po nią coraz rzadziej. Bardziej z sentymentu, jakbym miała wyrzuty sumienia
KUCHARNIAfiliżanka kawy trafi w nasze ręce zawsze w odpowiednim momencie, zanim jeszcze zdążymy pomyśleć, że właśnie mamy na nią ochotę. Tu ciepły koc otuli nam stopy, zanim zimno obudzi dreszcze. Nie zawsze łatwo dojść do tego etapu, ale warto, naprawdę warto starać się być jego częścią. Życzę Wam i sobie udziału w tej premii, ale też gotowości
KUCHARNIACzekolada! Cudowna barwa, kuszący smak i zapach. Nieoceniona, kiedy potrzebujemy otuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła. Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły
KUCHARNIAcałości ze skórką. Tylko tyle i aż tak wiele. Powstaje zupa o smaku cudownym, prostym, wyrazistym. Wspaniale smakuje na ciepło, choć latem podczas upałów uwielbiam zjadać ją na zimno, jak orzeźwiający chłodnik. Zupę biedaków nauczyła mnie gotować Mama, którą wcześniej uczyła Karolka. Wszystkie naczynia i sztućce, które widzicie na zdjęciach należały jeszcze do mojej Prababci. Z najmniejszego glinianego garnka pewna
KUCHARNIAprzełożyć do piekarnika nagrzanego to temperatury 200 stopni. Piec ok. 35-40 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. * informacje o pokrzywie pochodzą z artykułu Pawła Reincholda z miesięcznika Magiczna KUCHNIA, nr 4/1998. * dziękuję moim Chłopakom za udział ich rąk w sesji zdjęciowej
KUCHARNIAktóry strącił rajskie jabłuszka. Wkładam je do rowerowego koszyka i zabieram do domu. Co roku jesienne jabłka nadziewam na patyk i piekę nad ogniskiem. Ale dziś jest za zimno i za mokro. Dziś na pocieszenie funduję sobie lizaki. Nie jadłam ich od dzieciństwa, kiedy czasem wręczano mi je na otarcie łez. Lizaki z rajskich jabłuszek nadziane
KUCHARNIAowoce. Jaki smak mają Wasze wspomnienia? TARTALETKI Z CREME PATISSIERE, KANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść razem. Foremki na tartaletki natłuścić. Ciasto dość cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremki . Do środka
KUCHARNIAfiliżanki kawy i kieliszki czerwonego wina. W tej bieli i śniegowej zadymce najbardziej ekscytujące i cudownie magiczne jest poczucie bezpieczeństwa. Ona tam, ja tu. Ona biała i zimna, ja kolorowa i ciepła. Za to ciepło najbardziej zimie dziękuję. Skutecznie sadza mnie w miękkim fotelu, pozwala bezkarnie grzać się przy kominku i patrzeć do woli na jej białe
KUCHARNIApłatków owsianych 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 100 g płatków jaglanych 50 g otrębów pszennych lub żytnich 2 duże jabłka 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka soli morskiej 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 40 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Jabłko
Kulinarne przygody Gatityotworzył i na pesto się położył. Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali? Chrupiące z kremowym połączone zostało, delikatne z pikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita. Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny
Moniki SmakołykiJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie
Kuchnia Ellie