Upał, choć przyjemny nadal mocno daje się we znaki zwłaszcza w kuchni. Dlatego królują u nas szybkie i lekkie dania, które nie wymagają mnóstwa pracy a zwłaszcza długiego gotowania. Dobrze, że pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki
Magiczna kuchnia DariiNaleśniki robiłam w pędzie, w upale i przy zmęczonym dziecku. Nie myślałam o zdjęciach i o blogu. Ale kiedy ukroiłam sobie kawałek torciku na obiad, zamiast go zjeść - sięgnęłam po aparat.Przekrój okazał się bardzo fotogeniczny :)Chciałam całość zalać musem truskawkowym, ale pech chciał, że zepsuł się mój robot kuchenny, mam tylko nadzieję, że nie na amen. Jak dołożę
bistro mamaFasolkę po bretońsku robię bardzo, bardzo rzadko. Ale jak już zrobię, to jemy przez trzy dni. Tym razem fasolka po bretońsku była moją wielką zachcianką i żaden upał mnie nie powstrzymał :) I nie, nie... nie jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę
bistro mamaupał, prosto po pracy popędziłam do przedszkola po Hanię, z Hanią do fryzjera, cztery razy usłyszałam "mamo wyglądasz jak chłopak!", a od fryzjerki, że ona nie chce, żeby jej dziecko było takie przemądrzałe. Ups... Nigdy tak na swoje dziecko nie patrzyłam, zawsze uważałam, że każdy wiek ma swoje prawa. Kiedy Hania miała trzy lata usłyszałam, że mamy
bistro mamaWiosna w pełni! Majówka zapowiada się wręcz wakacyjnie, ma być upał i burza, a to już coś przecież znaczy. Bardzo się cieszę, że w końcu odpocznę i wyjadę nad jezioro z eM. i znajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję
Słodkie Przyjemnościpożywna i.. owocowa? Tak! Połączenie sałat z truskawkami jest na prawdę bardzo udane. Wypróbujcie koniecznie, szczególnie, gdy nie macie za bardzo ochoty na coś do jedzenia, w taki upał. A jeść przecież trzeba! No to, kto ma ochotę? "Składniki na 2 porcje:opakowanie różnych sałat (po kilka listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli)200 g truskawek8 szparagów200
Słodkie Przyjemnościlubię, jak jednego dnia muszę przebierać się z 3 razy, najpierw zimno, potem tak sobie, chwilę później upał, potem znowu zimno i tak w kółko. No cóż. Polskie Lato, nic nowego! Dlatego dziś raczej Was przepisem nie zaskoczę, jedynie zachęcę do jedzenia sezonowych owoców, dopóki są ;) To co ma ktoś ochotę? Składnikijogurt naturalnyszklanka jagódszklanka truskawekSposób przygotowania:Jagody myjemy
Słodkie PrzyjemnościCiepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "Składniki:500 g czerwonych porzeczek150 g cukru2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wodyszklanka mleka400 ml jogurtuDodatkowoopakowanie biszkoptów50 ml rozpuszczonego masła1
Słodkie PrzyjemnościRobi się ciepło, bardzo ciepło! Choć do lata jeszcze kilka tygodni, za oknem już upał, dlatego w kuchni musi być lekko i orzeźwiająco. Po prostu nie ma innego wyjścia. Dziś połączenie słodkości ananasa, goryczki i kwasku grejpfruta w prostym egzotycznym smoothie. Zdecydowanie poprosicie o dolewkę.Składniki na porcję:5 kostek lodu woda plasterek ananasabanan½ grejpfrutagarść winogronSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościsłońce...! Jednak tęsknota za domem wygrała. Za tymi magicznymi czterema porami roku, za przyjemnym pocałunkiem słońca na twarzy nawet w mroźne, jesienne dni, nie tym wżerającym się w skórę upałem. Za otulaniem się kocem w mroźne poranki, kiedy nie chce się wystawiać nosa za próg pokoju, a deszcz za oknem raczej cieszy niż wkurza. Tęskniłam za polskim jedzeniem tak bardzo
Gotowanie to kochaniePorcja witamin z rana, w południe, czy na wieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem… Składniki: - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki
mojewypiekiinietylkodrugie należy ono do dań określanych, jako „koszmar mojego dzieciństwa”. Hmm, to było kiedyś, teraz jest to jedno z moich ulubionych dań. Tym bardziej, gdy na dworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka
mojewypiekiinietylkociekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja). Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem
Dzieje kuchennej Wiewióryfrancusku, do wyboru, do koloru. Zaskoczyła mnie niedziela. Najpierw burza popsuła nasze piknikowe plany, potem obejrzeliśmy 3 filmy i zjedliśmy masę pyszności. Obiad zrobiłam na szybko, żeby w upał nie stać przy kuchence. Do młodych ziemniaczków i surówki z pomidora i dymki podałam klopsiki. Jak się
Dzieje kuchennej Wiewiórywybawiły, ja pogadałam a dla wszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku.I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami100
Dzieje kuchennej Wiewióry