lekkie sałatki i owoce. U nas wciąż rządzą truskawki, które pochłaniamy w ilościach wręcz hurtowych. Ciągle nie mamy dość ;-) Dziś te cudowne owoce wykorzystałam na chłodnik. Idealny na ten upał. A chłodnik niecodzienny, bo mimo zastosowania słodkich truskawek jest wytrawny. Połączenie pomidorów z truskawkami i bazylią ukazało się strzałem w dziesiątkę. Chłodnik pomidorowo-truskawkowy składniki: dla 2-3 osób
Przysmaki KarolkiChyba zupełnie zwariowałam by w taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować szparagi w piekarniku. Pokusa była zbyt wielka i zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu. No i dobrze, bo moje
Przysmaki Karolkiwiedziałam co z nim zrobić, smak do zjedzenia mnie nie zachęcał. Postanowiłam wrzucić go do wody mineralnej. Powstała woda o smaku interesującym smaku. Szału smakowego nie było, na upał nadawała się idealnie. Co myślę o tym owocu? Do dekoracji - idealny. Przekrój uroczy. Jednak nic poza tym. Takie jest moje zdanie. Próbowałam upiec kilka plasterków, bo przeczytałam, że można
Blondynka Gotujeczęsto robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę
Buniabaje w kuchniNazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem indyczo -warzywnym). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto. Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam ! Składniki ciasta : * pół szklanki mleka * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody * łyżka cukru * pół kostki drożdży * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe
Magiczne Życie Martyzrobiłam mając chyba dziesięć lat, więc powinien być idealny. Jednak z tego co pamiętam- było śmiesznie. Dlatego ten jest najlepszy, bo wszystko wyszło tak jak miało być. Przy dzisiejszym upale pewnie ciężko będzie włączyć Wam piekarnik by coś piec, dlatego ciacho na zimno będzie idealne. Polecam, nie tylko na Dzień Mamy. Składniki : * 2 śmietanki kremówki * pół kg truskawek * 2 galaretki
Magiczne Życie MartyWitam Was! Miały być dzisiaj szparagi, ale z prostej przyczyny będzie moja wersja lemoniady! Jaka ta przyczyna? Upał za moim oknem, który zapewne Wam się również udziela. Lemoniada jest prosta do wykonania, a jakże orzeźwiająca w gorące dni.Jeśli potrzebujecie zaspokoić pragnienie, poczuć lekkie miętowe orzeźwienie, to zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpotrafię okiełznać panującej aury.Za oknem, w ciągu dnia upał taki, że rozpuszczam się na samą myśl o wyjściuz klimatyzowanego sklepu, w którym pracuję w tegoroczne wakacje. Duszno, parnoi strasznie wilgotno. Ciężar powietrza przygniata mnie do chodnika, kiedy wracam do domu, a dodatkowo pomagają mu ogromne siaty z zakupami.Ktoś w końcu musi trzymać rękę na pulsie i sprawować pieczę
W kuchni Karmel-itkiznajdującym się na największymw mieście rondzie zobaczyłam.. przerażającą liczbę. 42 stopnie! Co prawda, w słońcu,ale przy tej duchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć.Przy takim upale nie mam nigdy ochoty na ciężką strawę. Kawał mięsa w sosie nie bawi mnie,wręcz odrzuca. Nie mam ochoty na nic.Chociaż...W lodówce znajduje się kalafior. Jeszcze świeży
W kuchni Karmel-itkiciemnymi porankami. Z odgłosami ptaków,opuszczających kraj na zimę, co zresztą niedługo nastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia
W kuchni Karmel-itkirobić Panna Cottę :) Smak - mój osobisty krytyk, Syn zjadł prawie całą. Zainspirował mnie przepis Kwestia Smaku, jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook
Blondynka Gotujerzadko, ale mam :) Pierwsze doznanie to unoszący się zapach unoszący się po kuchni. Łagodny, mnie osobiście skojarzył się z jesienią, za lekki na zimowe wieczory, odrobinę za ciężki na upał. Wieczór po całym dniu pracy, chłodny dzień, ale na deszczowy za lekki. Jej, ciekawe co sobie teraz myślicie, czytając moje skojarzenia :) Smak. Wyczuwalne są dwie dominujące nuty czarnej herbaty
Blondynka GotujeMocno truskawkowe, słodkie, zimne - idealne na upał dla dzieci. Moje dziecko pochłonęło galaretkę ze smakiem. Jak do tego dodam, że proste i szybkie - myślę, że i Wam spodoba się taki pomysł ;) Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru dodatkowo cukier do obtaczania galaretek Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki
Blondynka Gotujetaki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą
Słodkości i nie tylko