Przepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :)Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj w okolicach godziny 13ej dotarliśmy do domu. Podróż nie była mordercza ale wyjście z samochodu zaparło nam dech w piersiach, upał przygniótł nas do ziemi. Nie da się ukryć, że inaczej odczuwa się taką pogodę nad jeziorem i w drewnianej chacie a inaczej na poddaszu gdzieś w bloku :(Wyjazd udał się fenomenalnie!!! towarzystwo mieliśmy wesołe, piątka dzieciaków dokazywała, Córcia
Dzieje kuchennej Wiewiórybyła bardzo, bardzo trudny dzień. Upał doskwierał wszystkim a ja nie potrafiłam się odnaleźć w sytuacji jaką sama sobie zafundowałam. Postanowiłam, że w ten weekend odstawię Syncia od tzw. cycka. Był ryk jak się obudził w ciągu dnia zasnąwszy w wózku, był krzyk gdy wieczorem miał pójść spać a nie mógł zasnąć, był prze potworny ból piersi gdy się
Dzieje kuchennej WiewióryObudził mnie upał, niestety! zaraz potem gdy włączyłam laptopa otrzymałam rewelacyjną wiadomość! wygrałam, jako jedna z trzech, w konkursie na blogu Agaty i to nie byle co! cała masę szwedzkich różności :) uwielbiam Szwecję, i Skandynawię całą więc to dla mnie skarb prawdziwy będzie :) nie małe to dla mnie zaskoczenie szczególnie, ze wczoraj wygrałam na FB laleczkę Sonny Angel...Potem wybrałam
Dzieje kuchennej WiewióryUpał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę pyszny obiad.Polędwiczka pikantna i bardzo soczysta i krucha, ziemniaczki orzeźwiająco cytrynowe a do tego coleslaw z młodej kapustki... Szwedzka uczta czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Dzieje kuchennej WiewióryPlanując obiad na niedzielę nie wzięłam po uwagę faktu, że upał miał lać się z nieba, i stojąc przy kuchence plułam sobie w brodę, że wymyśliłam smażone ziemniaki z kotletem, bo pot kapał mi po nosie... na szczęście smak ziemniaków z salsą wynagrodził wszystko! Przepis podpatrzyłam na blogu Pistachio.Patas Bravas1000 g ziemniaków180 ml oliwy z oliwek (do smażenia ziemniaków)salsa
Dzieje kuchennej WiewióryUpał jest nie do zniesienia! wychodzę z domu o 9ej i już pot płynie po nas strumieniami. To nie jest pogoda dla mnie, niestety lato w takiej formie mnie nie cieszy. Za to cieszą zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu
Dzieje kuchennej Wiewióryjest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250 ml)2 litry wody mineralnejkilka plasterków cytrynyewentualnie kostki loduSposób wykonania:1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.2. Dodajemy plasterki cytryny.3. Schładzamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniPogoda u nas jest nieznośna.... Upał nie daje za wygraną, a ponoć ma być jeszcze gorzej. Trudno w taki dzień stanąć przy kuchni i gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę.Składniki:1 opakowanie mieszanki sałat1 garść zielonych oliwek1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki
Kuchnia domowa Anichłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką , ewentualnie z jajkiem na twardo. Smacznego!Uwagi: Wersja ekspresowa i bardzo nie elegancka ale całkiem smaczna - kiedy za oknem upał, a botwinki nie ma lub brak chęci na jej szykowanie, zamiast zdrowych buraczków biorę niezdrowy, sztuczny i paskudny Gorący Kubek Knorr'a, rozpuszczam w małej ilości wrzątku a dalej już
Stare GaryNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce
Stare GaryKiedy za oknem upał, siedzenie w kuchni nie jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza, ze i apetyt mniejszy. Najlepszym rozwiązaniem są chłodniki. A możliwości jest mnóstwo. Dzisiaj zachęcam do zrobienia chłodnika z rzodkiewkami. Wyszedł pyszny, lekko pikantny. Polecam. składnikiok 400 g rzodkiewek ( 3 pęczki)400 g kefiru350 g jogurtuszczypiorekmłoda cebulka - szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć
Stare GaryDzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody.100 g gorzkiej czekolady3 łyżki cukru4 łyżki gęstej śmietany 18%4 łyżki naturalnej maślanki1 grecki jogurt ( 400 g )2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej2 łyżki świeżej mięty2 łyżki roztopionej czekoladyDo miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką.Dodać drobno
Ewa w kuchnikolejna propozycja na pyszne lody. Na dworze nadal upał i nie ma czym oddychać. Tym razem zapraszam na lody z truskawkami.350 ml słodkiej śmietany 30 %350 g dżemu truskawkowego2 łyżki cukru ( opcjonalnie )listki mięty do dekoracji3 miski wafloweŚmietankę wlać do miski lub innego naczynia, dodać dżem ( najlepiej jak jest miękki ), dodać cukier i wymieszać.'Włączyć maszynkę do lodów ( wcześniej należy
Ewa w kuchnizakręciła mi się w oku na myśl o tym , że trzeba się rozstac.Poznałam fantastyczne osoby i chciałabym , by te znajomości przetrwały na lata!!! O 12 powitał mnie krakowski upał ;)Pora wracać do rzeczywistości
Ostra na Słodko