LECZO Z CUKINIĄ 177Chyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona
W kuchni Karmel-itki
KUCHENNA APTEKA #46 - CYNAMON 183Cynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLeny
SERNICZEK ŚNIADANIOWY Z PRAŻONĄ PSZENICĄ/GRYKĄ 145Sernik na śniadanie? Czemu nie! Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony miodem
Kuchnia MagdaLeny
KASZA OWSIANA Z WARZYWAMI 172Kasza owsiana coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Występuje w dwóch postaciach - kasza owsiana cała lub łamana. Kasza owsiana ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Zawiera
W kuchni Karmel-itki
CURRY Z DYNIĄ I CIECIORKĄ 185Wegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą
Kuchnia MagdaLeny
Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański) 186Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis na
Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 185Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis na
PŁATKI GRYCZANE Z FIGĄ, MIODEM I SUSZONYM JABŁKIEM 207Ciepłe śniadania to podstawa naszych weekendowych poranków. Uwielbiamy owsianki, płatki ryżowe, kaszę jaglaną czy inne przysmaki na słodko, które rozgrzewają i dostarczają niezbędnej energii na cały
W kuchni Karmel-itki
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 161Majeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża
Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 272Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLeny
Niby nutella, wegańska, raw, bezglutenowa i bez cukru 166Oooooo, lubię takie smarowidła. Najczęściej smaruje nią gofry czy wafle ryżowe. Jest sycąca, mało słodka, baaardzo, bardzo zdrowa i pyszna. Lubią ją dorośli i dzieci! Zrobiłam
moj przepis na
CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI 347Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami
Kuchnia MagdaLeny
SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 171Prosta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka
Kuchnia MagdaLeny
Crème pâtissière francuski krem cukierniczy 205Podstawowy przepis, który Wam dziś pokażę można wykorzystać również samodzielnie jako krem. Nada się bardzo dobrze do nadziania ptysiów , eklerków , przełożenia biszkoptu lub wykonania drobnych ozdób na cieście lub torcie. Podane proporcje wystarczą na nadzianie 40 sztuk ptysiów lub 15-20 większych eklerków. Składniki: 300 g mleka 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku na budyń z torebki) 2 łyżki cukru(...)ostudzeniu wyciągamy z lodówki i mieszamy dokładnie krem drucianą trzepaczką. W ten sposób wyrównujemy jego konsystencję. Gotowy krem nie jest zbyt sztywny, dlatego nie nadaje się do tynkowania tortu, służy raczej do nadziewania i przekładania wypieków. Można wykorzystać go do zrobienia dekoracji nawet przy użyciu mniejszych tylek cukierniczych. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Crème pâtissière
Ciastkozercy
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 176Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby
Kuchnia MagdaLeny