Weekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o
W kuchni Karmel-itkiNajlepsza na chandrę jest czekolada, tak twierdzą wszyscy pogrążeni w depresji. Produkcja serotoniny wzmaga się, nadając nowy wymiar szaremu dniu. Nie ma smutku, nie widać deszczu
W kuchni Karmel-itkiChwytam wiosnę każdą komórką ciała, napełniam się nią przy każdym oddechu, każdym uśmiechu, radości oznace. Ptasie radio wypełnia mi głowę, otwarte okno i już wszystko gotowe
W kuchni Karmel-itkiWielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu
W kuchni Karmel-itkiBawimy się w domowy młyn. Mąka gryczana jest dość trudno dostępna, przynajmniej u mnie. Poza tym, ma zdecydowanie wyższą cenę od zwykłej mąki. Nie każdy
W kuchni Karmel-itkiO wschodzie słońca grupa kobiet we wzorzystych fartuchach wypełza na pole. Sine jeszcze niebo z wolna się rozjaśnia, słońce zaczyna kolejny raz swoją mozolną, dzienną wędrówkę
W kuchni Karmel-itkiWegańsko, zdrowo i przyjemnie. Przyda się do ochłody w upalne dni. Teoretycznie nie jestem weganką, ale moja ciekawość sięga zenitu i czasem zastanawiam się, jakby to
W kuchni Karmel-itkiSłońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu
W kuchni Karmel-itkiPiękne słońce, a w jego świetle tonie cały świat. Lekkość, rześkość i radość. Nagle idealna harmonia zostaje zburzona głośnym burczeniem w brzuchu,a do obiadu daleko.I
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Ach, jak zielono. Wszystko skąpane w złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem
W kuchni Karmel-itkiwielkanocny na wędzonce z grzybami Jajo z żaglem Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i posypać czekoladą. Ułożyć ostatni krążek biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto posypać ciemnym kakao. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc. 8. Torcik przed podaniem ozdobić czekoladowymi gwiazdkami. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkabyło prawdziwe wyzwanie. Dużo niespodzianek przy jego robieniu, ale w końcu udało się i zrobiłam sama pyszny porzeczkowo-czekoladowy tort z pierwszymi takimi cukrowymi figurkami :) Polecam jest dużo zabawy, ale warto :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldcytryną i syropem. Na biszkopt wykładamy porcję kremu. Teraz melona kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy pestki. Przy pomocy specjalnej łyżeczki do melona, wycinamy z niego kulki, układamy na kremie. Tort wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Artykuł Ciasto z melonem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje