PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone 174wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa. Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce
W SMAK
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 27210cm x 20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką. Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki owoców blenderujemy na gładki mus. Na blat wysypujemy nieco cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu. Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym dżemem
Kolizje Smaków
Zdrowe lody z awokado 186Swojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała moda na mus lub krem czekoladowy z awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić lody z awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają
Powiedz dietom nie
Awokado - jak kupować, jak jeść? 240zamiennik masła - 100g masła extra to 735 kcal, podczas gdy 100 g awokado to jedynie 160 kcal! Sama często jem takie kanapki - patrz instagram @powiedzdietomnie :) Możemy również zrobić pyszny mus czekoladowy - dojrzałe awokado + kakao niesłodzone/karob +stewia, ksylitol, miód. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zaawansowanego, możemy upiec czekoladowe ciasto klik lub zrobić lody klik . Jeśli zdarzy nam się
Powiedz dietom nie
Szarlotka z bitą śmietaną. 249wlewamy na blachę, wkładamy do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy, Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy, kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt, Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier
Kuchnia Beaty
Sarni grzbiet 540kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru
Moje Qulinaria
Bardzo mocno czekoladowe babeczki :) 147Czekoladowo pomarańczowe babeczki. Rozpływające się w ustach niczym mus, w środku płynna czekolada, aromat pomarańczy. Jednym słowem niebo w gębie :). Bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy
noteskulinarnyfiga
Zielone ciasto z kiwi 521wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 190 stopni C (termoobieg). W międzyczasie obieramy i miksujemy kiwi na mus. Dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną i bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę, aż otrzymamy konsystencję gęstego kisielu. Po ostudzeniu smarujemy biszkopt kisielem z kiwi. Następnie zabieramy się
noteskulinarnyfiga
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 150świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także tłumaczenie wszystkich przepisów i informacji na język angielski. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
noteskulinarnyfiga
Koktajl truskawkowy 214się w zimie :) Składniki: (na 2 porcje) -250-300 g truskawek (mogą być mrożone) -500 ml kefiru -ewentualnie do posłodzenia 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity mus. Dodajemy kefir i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Można ozdobić owocami :). Smacznego! Aby napój był orzeźwiający, do truskawek można dodać kilka listków mięty. Całość zmiksować
KasiekGotuje
Restauracja Kryształowa - Katowice 171przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Afrodyta 2344ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasi
polędwica w sosie borówkowym 234upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia polędwicy. Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami , smażonymi krótko grzybami shimeji , musem z mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty cukru oraz surowymi grzybami enoki. Smacznego
na gazie
Maliny nadziane białym musem w polewie czekoladowej 204Zniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu
Kraina Miodem Płynąca
Pączki z wątróbką 316wino i obficie posypujemy majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia oprószamy solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego z nich umieszczamy czubatą
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha