Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie
Right Behind The Kitchenowoców zawierają bardzo dużo pektyn. Ale ze względu na proporcje tych torebek do wielkości całego owocu, z pigwowców uzyskuje się przetwory o konsystencji marmolady, a z pigwy raczej musy. 2. Pokrój rośliny Pigwa rośnie jak drzewo lub wysoki krzew. Pigwowiec jest niskim rozłożystym krzakiem. Znajdziecie go na obwódkach w parkach i w wielu przydomowych ogródkach. Aby pigwowce owocowały, muszą rosnąć
Weekendy w domu i ogrodzielaskowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 gram sera ricotta Kilka najładniejszych malin odkładam na bok, resztę miksuję z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPaździernik kojarzy mi się orzechowo. Nagle nabrałem chęci na małe, niepozorne i może niezbyt piękne, ale szalenie dobre, ciasteczka z masłem orzechowym i musem miodowo-dyniowym. Znikają szybciutko, bo to ciasteczka na… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcublendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami
Z Majeczką w kuchniBardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu z dyni 1 cebula oliwa do usmażenia cebuli 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości na oliwie. Cebulę
Mama Gotujeroku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis
Zawsze głodna!jabłkami zmiękną. Jabłka: 1500 g jabłek; 1 szklanka cukru; 2 galaretki agrestowe; Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić, dodać cukier i smażyć do konsystencji musu. Do gorących jabłek dodać galaretki i mieszać do momentu aż będą rozpuszczone. Gorącymi jabłkami przełożyć placki. Ciasto wystudzić. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Do mojego ciasta przy ostatnim pieczeniu dorzuciłam
In my kitchenJedwabiście kremowy mus, do którego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku minut. Pyszny również jako nadzienie do naleśników. Składniki na 2 porcje: dojrzałe awokado dojrzały banan 2 łyżki kakao 1,5 łyżki miodu (lub według smaku) 4 łyżki mleka kilka plasterków banana do dekoracji Miąższ awokado i banana dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami. Można schłodzić. Udekorować i zjeść
Maślane ciasteczkougotowanej wody - lekko mieszamy - czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu, rozgrzewamy mało na patelni i wrzucamy je na baaardzo niezdrowe rozgrzane masło ;) P.S Pozostały "farsz" zblendowałam - powstał bardzo smaczny mus, który połączyłam z knedlami :) Na talerzu knedle posypałam także szczyptą cynamonu i cukru trzcinowego, WSZYSTKIEGO SMACZNEGO
dlaSmaQzacznie się przypiekać. Po upieczeniu wyjmujemy dynię, łyżką wybieramy miąższ. Miksujemy. Podczas miksowania lekko solimy ( tylko do konserwacji, nie zmieniamy smaku. Na upieczoną blaszkę dyni 1-2 łyżeczek ). Mus dyniowy gotujemy ( ostrożnie – można się oparzyć ). Podczas gotowania mieszamy. Gorącą dynię wkładamy do słoików. Pasteryzujemy nie krócej niż 40 minut. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyowoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe
https:KKuchniaMniampiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków. Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy jajko, szczyptę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i na początku szklankę przesianej mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, sukcesywnie
Taste Therapyziarenka. Dodałam je do serka. Wsypałam cukier puder. Wymieszałam. Mając już wszystkie gotowe składniki, zaczynamy nakładanie. Na dno pucharków wsypałam pokruszone herbatniki. Na nie nałożyłam waniliowy serek. Polałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY
potrawyregionalnejeszcze w połowie sierpnia rośliny wyglądały bardzo rachitycznie i miały zawiązane małe owocki w niewielkiej ilości. W piwnicy czeka spory zapasik, choć doczekałam się owoców tylko trzech odmian. Na mus dyniowy przyjdzie czas zimą. Wczoraj postanowiłam połączyć pięknie pomarańczowo wybarwioną dynię z pigwami (nie mylić z pigwowcami, o czym wkrótce na blogu), które zaowocowały w sadzie po raz pierwszy. Ponieważ
Weekendy w domu i ogrodzie