mięso - 63110 przepisów (strona:632/4208)

Sos veolute 252

miękkim serem. Pomijam, że nieco się napracowałam, bo było ich aż 22 ale znikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu. Sos veolute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów, np. holenderskiego. Kremowy, aromatyczny, delikatny, aksamitny w smaku. Taki sos powstaje na bazie(...)sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw. Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu Składniki: 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa wołowego, bulionu warzywnego lub rybnego łyżka masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta do smaku Przygotowanie: Robimy zasmażkę. W garnuszku

Zasmakuj Kuchni
TATAR WOŁOWY 185

cebula 2 ogórki konserwowe  2-3 żółtka  2 łyżeczki musztardy sarepskiej magi do smaku  cytryna, kapary lub grzybki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE :  Mięso oczyszczamy z wszelkich błon i powięzi. Następnie mięso mielimy w maszynce.  Przekładamy je do miski, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką, dodajemy musztardę i magi, dokładnie całość mieszamy.  Ogórki i cebulę należy(...)pokroić bardzo drobno.  Mięso dzielimy na porcję, umieszczamy w małych naczynkach aby nadać im kształt i przekładamy na talerz. Na wierzchu tatara robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko.  Mięso obsypujemy cebulką i ogórkami, podajemy z plastrami cytryny i kilkoma kaparami.  Przystawkę podajemy schłodzoną, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tajin- kuchnia marokańska 109

polega na losowaniu państw świata i gotowaniu charakterystycznych potraw z danego kraju. W tym miesiącu gotowaliśmy tajin- potrawę kuchni marokańskiej. Nazwa potrawy pochodzi od charakterystycznego glinianego naczynia do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce. Ja takiego nie posiadam, więc wykorzystaliśmy brytfankę, które też sprawdziła się odpowiednio. Danie jest typowo slow food, bo dusiło się około(...)pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić np. przez Internet, a naprawdę warto) 1 łyżka kuminu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka słodkiej papryki Przygotowanie: Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, by przeszło smakiem. Podgrzewać oliwę w rondlu i podsmażyć mięso na średnim ogniu przez około

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pulpety w sosie pomidorowym 425

Klopsiki / Pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem pietruszki. Smaki mojego dzieciństwa, szybkie pożywne i smaczne danie, można podawać z ryżem, makaronem bądź ziemniakami. Polecam serdecznie :)  Składniki: 500 kg mięsa np. łopatki 1 jajko 2 łyżki stołowe bułki tartej mały pęczek pietruszki + do dekoracji 4 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kolendra, papryka ostra(...)ostrożnie ponieważ pulpety wrzucone do sosu dzięki otoczonej mące mogą nam nieco ten sos już zagęścić. Zawsze można dodatkowo zaklepać sos odrobiną wody i mąki, a następnie zagotować. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były

W Moim Magicznym Domu
Oryginalne curry z kurczaka i chlebkiem naan 154

smaczne curry, Trochę się namęczyłam żeby uzyskać smak, ale udało się. Wszystkim smakowało, więc mogę polecić to danie. Trzeba samemu dozować dodawanie chili, każdy lubi mniej lub bardziej ostre. Mięso pokroić w paski, cały tłuszcz usunąć za pomocą ostrego noża. Doprawić solą. Wszystkie suche przyprawy wymieszać razem i obtoczyć w nich mięso. Czosnek obrać i posiekać. Cebule obrać i pokroić(...)pestki, imbir obrać pokroić bardzo drobno i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym. 148

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło. Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór. Składniki: 0,7 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wymieszać dokładnie mięso mielone, utartą marchew, pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Pozostawić masę na klopsiki na ok. 15 minut, aby lekko stężała. Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie

Codziennik Kuchenny
Imbirowe kotlety mielone z indyka 126

Delikatne mięso indycze, podkreślone aromatycznym imbirem i słodyczą wydobytą z marchewki. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki startego imbiru 2 młode marchewki 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu ostrygowego olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Mięso mieszamy ze startym imbirem, marchewką startą na wiórki, mąką i sosem ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa

R'n'G Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 235

kutrów rybackich, a sprzedawcy niejednokrotnie patroszą swoje zdobycze na oczach przechodniów. Rybne menu jest dość szerokie – od powszechnie dostępnych, puszkowanych węgorzy w galarecie od Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy(...)śladów po ciałach zlikwidowanych przez nas przeciwników, a także można przejąć nad nimi kontrolę za pomocą umiejętności Possession (opętanie). Są też dobrym towarem konsumpcyjnym – mieszkańcy Wysp chętnie spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger

Nerds Kitchen
ZUPA BOTWINKA 164

pyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku(...)pianę, która powstała na powierzchni). Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez

Kuchnia MagdaLeny
Wywar z kurczaka 197

Wywary zna każdy kto w domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego kurczaka i warzywne. Warzywne najczęściej powstają gdy przygotowuję sałatkę jarzynową lub zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie(...)łupinką kawałek pora 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą lekko ponad stan. Warzywa obierz, oprócz cebuli, dodaj do mięsa. Selera przekrój na pół. Dodaj świeżą natkę lub lubczyk (pęczek) i ziele wraz

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką 176

usunąć wszystkie błony, posolić i popieprzyć, przeciąć w poprzek na dwa kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, obsmażać polędwiczkę ze wszystkich stron przez ok 5 minut. Przełożyć mięso na talerz a do garnka włożyć paprykę i pomidory. Smażyć mieszając, aż  papryka lekko zmięknie. Dodać nasiona fenkułu i liście botwinki, smażyć ok 2 minut. Dodać ciecierzycę wraz(...)zalewą, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, warzywa lekko odgarnąć a na dnie garnka ułożyć polędwiczki. Garnek przykryć. Dusić wszystko pod przykryciem, na średnim ogniu co jakiś czas przewracając mięso. Po 12 - 15 minutach mięso powinno być gotowe. Mięso wyjąć, po 2 minutach pokroić w plasterki. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwonym octem. Przełożyć do miski, na wierzchu położyć pokrojone

Stare Gary
Zdrowa żywność – czytamy etykiety 137

parówek / inne przetwory mięsne i rybne W tych produktach poza konserwantami (o nich poczytacie tutaj) mamy całą listę wypełniaczy, a soja to jeden przyjemniejszych z nich. O MOM, czyli mięsie oddzielanym mechanicznie – parówki, pasty mięsne, nuggetsy, paszteciki i pasztetowe – nawet nie wspomnę. Dla tych nieświadomych – jest to zwierz zmielony praktycznie w całości. Z dziobami, pazurami, kopytami, jak leci. Na zdrowie(...)producent serwuje takiego np. nuggetsa z sałatą nie zmienia magicznie tego świństwa w pożywny i zdrowy posiłek. Naprawdę o niebo lepiej kupić sobie kawałek dobrego mięsa i przygotować taką wędlinę czy inne skrzydełka Kentucky samemu . Podsumowując Zdrowe jedzenie to takie, które nie zawiera w sobie ton cukru, jest jak najmniej przetworzone a z jego składu nie da się stworzyć powieści

Kate's Kitchen
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake 208

zawsze dobrym pomysłem na łatwy i sycący obiad dla całej rodziny. Zawsze porcje wychodzą porządne, a makaronowa zapiekanka po odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z mięsem(...)with the remaining cheese, breadcrumbs and parmesan. Bake for about 20 minutes, until the cheese is melted and the top is golden and bubbly. Enjoy! Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Leniwe gołąbki z młodej kapusty 242

zawijania, czyli taka prostsza i szybsza wersja tradycyjnych gołąbków owiniętych w kapuście. W tym wypadku nie musimy bawić się w zawijanie, wystarczy tylko poszatkowaną kapustę wymieszać z mięsem i ryżem. Są to trochę oszukane gołąbki ale w smaku równie wyborne co te klasyczne. Polecam spróbować!     Składniki: 70dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 1/2 główki młodej kapusty 100g ryżu(...)kroimy w kostkę, przekładamy do garnka lub na patelnie, zalewamy niewielką ilością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki

Blog z Apetytem
Kurczak duszony w pomidorach, z zielonymi oliwkami 145

dołu na rozgrzaną oliwę. Smażymy od strony skóry aż będzie mocno przyrumienione – w trakcie pieczenia polecam delikatnie poruszać podudziami, bo skóra potrafi przywrzeć do dna. Następnie obracamy mięso i smażymy na rumiano z drugiej strony. Usmażone mięso ściągamy na chwilę na talerz.   W międzyczasie gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa – marchewkę i cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnie drobną kostkę jak marchew i cebulę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając przez około 5 minut, aż delikatnie zmiękną.   Na patelnię z warzywami wkładamy z powrotem kurczaka, dolewamy czerwone wino i gotujemy do chwili gdy płyn odparuje w połowie. Następnie, dodajemy puszkę pomidorów, którą następnie

Smaczna Strona