mięso - 63110 przepisów (strona:635/4208)

Duszone udka kurczaka z boczniakami 125

cebula 4 ząbki czosnku 150 g boczniaków cytrynowych 700 g ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki śmietany słodkiej 18% mąka sól, pieprz Przygotowanie M Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. W brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do spodu i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę siekamy, ziemniaki(...)obieramy i kroimy na większe kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 15 min wlewamy gorący bulion, wsypujemy lubczyk, dusimy dalej przez 40 min, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Śmietanę

R'n'G Kitchen
WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 184

słoików z suszonymi pomidorami - 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/3 łyżeczki sumaku - 1/3 łyżeczki majeranku - sól, pieprz - 1/3 łyżeczki tymianku - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - 1 jako (opcjonalnie) Mięso zmiel na maszynce lub bardzo drobno posiekaj. Ja nie mam maszynki do mięsa więc mięso siekam a potem blenduje troszkę blenderem ;-). Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz ze wszystkimi składniki(...)wymieszaj na gładką masę. Mięso powinno byc wyrabiane przez 15 minut. Formuj burgery i grilluj na patelni grillowej lub na ruszcie grilla. Ponadto: Bułki, również połóż je na chwilę na ruszt aby się ładnie zrumieniły. SOS do burgerów: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki śmietnay - 2 łyżeczki oliwy ze słoiczka po suszonych pomidorach - 1/3 łyżeczki przyprawy curry - 6 posiekanych suszonych pomidorów

SMYKWKUCHNI
Królik po baskijsku 196

baskijsku po raz pierwszy spróbowałam w baskijskiej restauracji u siebie w mieście. Królik po baskijsku Było to moje pierwsze zetknięcie się z tego typu smakiem. Ogólnie bardzo rzadko przyrządzam mięso z królika. Trochę szkoda, gdyż jest ono naprawdę smaczne a do tego bardzo zdrowe. Akurat tak się złożyło, iż dostałam mięso z królika i trzeba było je jakoś przygotować(...)liście laurowe makaron do serwowania Królik po baskijsku Jak przygotować królika w sosie. Do dużego naczynia do gotowania wlać olwię z oliwek. Ułożyć na niej umyte, osuszone i poporcjowane mięso z królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5 minutach wlać białe wino. Nie zmniejszając ognia gotować do momentu, aż wino

mecooks
Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową 191

galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w śmietanowy sosie(...)wielozadaniowy!  Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 plastry piersi z indyka 2 łyżki sosu teryiaki 1/2 łyżeczki pieprzu sezam do obtoczenia mięsa + do posypania olej do smażenia listki rukoli Salsa jabłkowa: 1/2 czerwonej cebuli 2 Jabłka Grójeckie Gloster 2 łyżki posiekanych liści kolendry 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili sok z limonki

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego 193

Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 10 min Gołąbki 350 g mięsa wieprzowego mielonego 30 g liści czosnku niedźwiedziego 50 g ryżu basmati 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 jajko pieprz czarny sól Sos pomidorowy 350 ml passaty pomidorowej 150 ml wody 1 mała cebula(...)łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Dodatkowo 40 g liści czosnku niedźwiedziego * Gołąbki Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy

Wędrówki po kuchni
Roladki z porem 241

smażyć. Następnie całość zalać winem i zagotować. Gotować na średnim ogniu aż całe wino odparuje a por zmięknie. Doprawić do smaku odrobiną soli i tymianku. Odstawić do wystudzenia. Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Na każdy(...)rozbity płat mięsa nałożyć farsz z pora i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroopdorne nasmarować masłem i ułożyć w nim roladki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 15 minut, funkcja termoobieg. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry, jeden plaster na jedną roladkę. Po 15 minutach pieczenia na na każdej roladce ułożyć plaster mozzarelli. Zapiekać jeszcze

Monia miesza i gotuje
Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata. 197

sosie pomidorowym w moim domu maj zawsze duże wzięcie. Tym razem do masy mięsnej dodałam brokuł który zalegał w lodówce.  To co, zapraszam!  Składniki; 50 dag mięsa mielonego 1 mały brokuł 2 jajka 1 cebula drobno posiekana sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta  mąka  do obtoczenia Sos; 400 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula(...)czosnek. Po chwili wlewamy passatę, dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku bazylią, chili, cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy.  Przygotowanie pulpetów; Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, posiekaną cebulę,  na tarce o grubych oczkach ścieramy cały brokuł razem z trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko

Radość kipiąca uśmiechem.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA, PIKANTNE W MIODZIE I DIETETYCZNE NA GRILLA + FILMIK 157

PRZYGOTOWANIE :   Piersi z kurczaka myjemy, cześć tniemy w paski ( do zalewy miodowej ) a drugą część mięsa tniemy w kostkę ( do zalewy jogurtowej )  Miód i przyprawy mieszamy, wkładamy do niej paski mięsa i mieszamy. Okładamy na 1 godzinę do lodówki aby przeszło.  Jogurt, przeciśnięty czosnek, przyprawy mieszamy, dodajemy pokrojonego kurczaka i odkładamy na i godzinę.  Warzywa kroimy(...)kostkę.  Na patyki do szaszłyków nabijamy paski mięsa z marynaty miodowej. Następnie z marynaty jogurtowej nabijamy mięso naprzemiennie z warzywami.  Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, z każdej strony aż będą upieczone.  Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka 270

znanej fastfoodowej sieci Składniki: Domowe frytki belgijskie: ziemniaki - ok. 1/2 kg, niewielkich woda - ok. 2 litrów (gorącej) cukier - 1 łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso: filet z kurczaka - 1, podwójny papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz Ciasto: mąka pszenna - 1/2 szklanki jajko - 1 mleko - 1/4 szklanki papryka słodka - szczypta(...)jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie w czasie smażenie na dno naczynia. Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie

Pogotujmy.pl
Gulasz trapera 114

pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka posiekanego czosnku pół łyżeczki tymianku Przygotowanie Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem. Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa(...)brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup. Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem

R'n'G Kitchen
Czwartek: Chrupiący kurczak jak z KFC 178

pewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret. Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe jedzenie jest kaloryczne i, co tu dużo mówić, niezdrowe(...)mąki Frytki 2 duże bataty 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Udka wstaw do rondla, zalej mlekiem, tak żeby w całości przykryło mięso, dodaj liść laurowy, 2 ząbki czosnku i cebulę. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i na wolnym ogniu gotuj 15 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj mieszankę ziół: wsyp wszystkie zioła (bez mąki

Niedzielny kucharz
Klops z pieczarkami 175

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs pieczonych w całości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji(...)mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut

Zielona Kuchnia
Penne rigate z sosem bolognese 184

dzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni. Składniki: 400 gram makaronu penne rigate(...)gram mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej do Jamar 1 cebula sól, pieprz, dużo świeżej bazylii 6 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i cebuli Przygotowanie: W odę na makaron gotujemy z dodatkiem soli, do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia

Życie zaczyna się w kuchni
Lasagne ze szpinakiem i musem marchewkowym 173

Danie stworzyłam inspirując się przepisem na rotolo, z tym, że pieczoną dynię zastąpiłam musem z gotowanej marchewki i dodałam mięso. Z racji tego, że miałam ograniczone zasoby czasowe, postanowiłam nie zawijać ruloników, tylko przełożyłam warstwy makaronu farszem. Od zwykłej lasagne różni się z pewnością kalorycznością, oczywiście na korzyść mojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać(...)każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku (tzw. „brykiet”) lub ok. 200 g świeżego 3 średnie ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżeczki

Pyszny Duet
Zupa-krem z białych szparagów 133

cóż – to nie to) Kilka plastrów cieniutko pokrojonego wędzonego boczku (używam boczku wędzonego Morliny – skład nie zabija na „dzień dobry”, a wychodzą z niego naprawdę smaczne chipsy) Przygotowanie: Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po pierwszym zagotowaniu zbierając białkowe szumy. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, kapustę i obrane ziemniaki. Całość gotujemy(...)gotujemy ok. 45 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso. Szparagi obieramy: aby uniknąć zdrewniałych końcówek szparagi lekko zginamy – miejsce, w którym się złamią oznacza „granicę” pomiędzy dobrą, a zdrewniałą częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem

Kate's Kitchen