mięso - 63110 przepisów (strona:631/4208)

Grillowana pierś z kurczaka w jogurcie greckim 94

Niezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso przez minimum godzinę w lodówce. Dodatkowym autem jest fakt, że można ją grillować na patelni bez użycia tłuszczu lub po prostu rzucić na ruszt grilla. Bez wątpienia będę wracał jeszcze nie raz do tego(...)przepisu. Do piersi z kurczaka podałem gotowany kalafior oraz grillowaną cukinię, które świetnie dopasowały się do mięsa. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do natłuszczenia patelni) 1 jogurt grecki (około 220 g) Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Programista w kuchni
Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą 92

kupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki(...)wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie. Nie polecam przesadzać na początek. Z tak przygotowanego mięsa

Programista w kuchni
10 przepisów na studencką kieszeń - TANIE I ZDROWE OBIADY | Część 2 | W tym 3 przepisy na pizzę 130

pysznie. I nie, nie jest to sam ryż, parówki czy zupka chińska. W tym zestawieniu znajdziecie i przepisy mięsne i wege. Są ziemniaki, kasza, owoce, warzywa, pierś z kurczaka, mięso mielone czy mąka orkiszowa. Wszystkie produkty są  łatwo dostępne  w sklepach takich jak Lidl czy Biedronka. Uważasz, że zdrowe odżywianie jest drogie? MYLISZ SIĘ :) Do podliczenia(...)dania brałam produkty ze średniej półki, dobre wędliny, prawdziwy ser, średnią cenę za mięso (bo można dorwać jeszcze taniej na promocji). Ceny są zależne od tego jakich produktów użyjecie.  Jeżeli nie lubicie jakiegoś warzywa - zamieńcie je na inne.  Jeżeli podoba Ci się ten wpis będę BARDZO wdzięczna za udostępnienie go dalej w świat! Koniecznie daj mi znać

Czarnawisienka
Koltety mielone z indyka z suszonymi śliwkami 157

Pyszne kotleciki mielone ze słodkim dodatkiem w postaci suszonej śliwki. Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z tym słodkim dodatkiem. Kotleciki pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 nieduży udziec z indyka, mój po oddzieleniu kości miał ok 1 kg 1 bułka kajzera namocznona w mleku 1 jajko sól,pieprz 1 łyżka majeranku suszone śliwki kalifornijskie(...)sztuki na jednego kotleta bułka tarta olej do smażenia Udziec indyka zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Nabierać porcje mięsa i lekko rozpłaszczyć na środku ułożyć suszone śliwki. Ilość śliwek zależy od ich wielkości a także od wielkości kotleta, dajemy wedle uznania. Mięsem oblepić dokładnie śliwki i uformować

Monia miesza i gotuje
Karkówka zapiekana po cygańsku 159

Karkówka zapiekana po cygańsku Karkówka to pyszny kawałek mięsa . Zawsze soczysta , krucha i smaczna . Nie przysparza zbyt wielu problemów , chyba że jest bardzo tłusta . Ten przepis też jest bardzo prosty , a do tego niezwykle smaczny . Doskonały na niedzielny obiad lub na każdy inny dzień tygodnia . Można ją przygotować wcześniej , gdyż odgrzewanie wychodzi jej tylko na dobre Pyszne kruche mięsko(...)Całość pokrywamy pomidorami z puszki . Wstawiamy do piekarnika , wierzch lekko okrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 170 C około 1 godziny . Po tym czasie odkrywamy , delikatnie mieszamy ,żeby mięso znalazło się na wierzchu . Trzeba uważać ,żeby się nie rozpadło . Pieczemy jeszcze około 20 minut . Gotowe jak mięso dostanie pięknie skarmelizowany wierzch . Serwujemy na gorąco , świetnie smakuje z kaszą przyrządzoną

Ogrodnik w podróży
Kaczka pieczona w pomarańczach 211

Dziś mam dla Was przepis na pyszną kaczkę pieczoną w pomarańczach. Mięso z powodzeniem można przygotować na świąteczny obiad dla najbliższych.  Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE(...)jednej pomarańczy wyciskam sok. Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i przyprawami. Do marynaty wkładam kaczkę. Mięso nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Co jakiś

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karczek w kiszonej kapuście z ananasem 137

wiem, że to świetnie połączenie, które smakuje wybornie. ok 1 kg karczku ok 600 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa granulowany czosnek sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością granulowanego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmażamy krótko ze wszystkich stron, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Kiszoną kapustę (jeśli

Smaki Na Talerzu
Pasztet z dziczyzny 128

Pasztet można przygotować z każdego rodzaju mięsa: z kaczki , gęsi , dzika , wieprzowy , z zająca ... Czasem mamy różne resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia(...)sucha kajzerka, gałka muszkatołowa, 3 jaka, sól, tłuszcz do smażenia wątróbki i posmarowania pasztetu (u mnie gęsi). Kajzerkę namoczyć w wywarze z podgradla. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem

królestwo garów
Rosół z kaczki i wołowiny 81

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Idealny rosół z eko mięsa drobiowego, wołowiny   i warzyw od naszej Spiżarni, do tego mieszany z orkiszem makaron. Bovsko <3 Składniki 2 udka z kaczki 500 g udźca wołowego 300 g marchewki(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso i obrane jarzyny wrzucamy do garnka, razem z obraną cebulą. Dodajemy łyżeczkę soli wędzonej, ząbek czosnku i kapelusz suszonego grzyba. Zalewamy zimną wodą, ponad poziom mięsa i warzyw. Zagotowujemy, ściągamy

R'n'G Kitchen
Schab w ziołach gotowany na parze 157

schab jako wędlina na chleb. Mam już kilka przepisów tj. gotowana, pieczona itp. Schab oczyścić, usunąć tłuszcz. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć schab z folii i zawinąć w gazę lub ręcznik kuchenny ( lniany lub bawełniany(...)końcach zawiązać formując duży cukierek Gotowanie do wysokiego garnka wlać wodę. Mięso przywiązać do dwóch przeciwległych uchwytów. Mięso nie może dotykać wody. Przykryć przykrywką i nakryć ręcznikiem. Gotować 1 godzinę. Gdyby woda się wygotowała to trzeba uzupełnić. Czas liczyć ponowie od zagotowania. Zostawić w chłodnym miejscu do całkowitego schłodzenia. Następnie odwinąć i serwować. Gotowanie w Thermomix – do naczynia miksującego

Kuchnia Pokoleń
Szynka pieczona w rękawie 189

Wystarczy ją najpierw zamarynować (najlepiej dzień wcześniej, zostawiamy szynkę na noc w lodówce), a potem upiec w rękawie. W domu zawsze mam zapas rękawów do pieczenia Stella . Dzięki nim mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Polecam. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej bez kości (ja dziś piekłam mniejszy kawałek, ale podaję proporcję na 1 kg) 3 pełne łyżeczki majeranku 4-5 ząbków(...)być różny w zależności od wielkości porcji i piekarnika. Ja mój mały kawałek musiałam potrzymać kilka minut dłużej. Z zasady w rękawie pieczemy około 50 minut na każdy kilogram mięsa, a bez rękawa około godziny. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasze mięso jest upieczone lub zapomnieliśmy sprawdzić czas warto je nakłuć np. widelcem. Powinien bez problemu wejść w mięso

Słodkie okruszki
Klopsiki z suszonymi pomidorami 132

Magda Soczyste, okrągłe klopsiki to zawsze dobry pomysł na obiad w jednym garze. Dodatkowo, fantazja w dodawaniu różnych składników do mięsa daje ogromny wachlarz wariacji smakowych – za każdym razem dobrze znane mięsne kulki mogę być zupełnie nowym daniem. W tym wydaniu na pierwszy plan wybijają się bardzo włoskie smaki – suszone pomidory, parmezan, oregano i mozzarella, wszystko dobrze wyczuwalne(...)każdym kęsie – pychota. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa wołowego 100g suszonych pomidorów z oleju 4 łyżki oleju spod pomidorów 1 duże jajko 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 700ml passaty pomidorowej opakowanie mini kulek mozzarelli sól

Smaczna Strona
Barszcz ukraiński – czernichowski 113

buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka(...)żeby wszystko było zanurzone ale nie pływało zbyt swobodnie . Lepiej zawsze wody dolać później ,niż przesadzić i zrobić wodziankę Solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości . Mięso odławiamy i odłączamy od kości . Dodamy je ponownie pod koniec gotowania . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie do zupy wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość duże kawałki , odcedzoną

Ogrodnik w podróży
Wiedeński garnek husarski 119

marchewki 1,5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem(...)mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem. Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski. Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodałem marchewkę. Po zakończeniu gotowania wymieszałem ze śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem udekorowałem natką pietruszki. Podałem

R'n'G Kitchen
CZARNA LISTA produkty niezdrowe dla dzieci, które im serwujemy 122

zastanawiamy się czy to produkty niezdrowe dla dzieci. CZARNA LISTA PRODUKTY NIEZDROWE DLA DZIECI PARÓWKI To niekoniecznie zdrowy produkt, który często podajemy dzieciom na śniadanie. 90% parówek to mięso niskiej jakości, co więcej z MOM czyli z mięsa oddzielanego mechanicznie – zmielonych ścięgien, włókien i błon drobiu brrr Delikatne w smaku, chętnie pałaszowane przez maluchy. Maluchy nie mają najmniejszego problemu(...)zjedzeniem śniadania, jeśli podamy ten budzący kontrowersję produkt. Pod lupę wzięłam paróweczki, które są polecane dla dzieci, w pięknym kolorowym opakowaniu z napisem- paróweczki z kurcząt. Czytam skład: Mięso z piersi z kurcząt ( 38% )!, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (29%), tłuszcz wieprzowy, skórki drobiowe, woda, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E300, substancja konserwująca

W Kawiarence