Przepiórki pieczone w białym winie Przepiórki , to genialne mięso , naprawdę nadzwyczajne w smaku , a do tego dietetyczne i zdrowe . Moja mini hodowla , co jakiś czas dostarcza nam spore ilości , tego przysmaku . Przepiórki , łatwo się hoduje , jeszcze lepiej się je skubie i przyrządza . Nie wymagają ,żadnych specjalnych warunków , ani zabiegów . Miłe , przyjacielskie ptaszki , które mega szybko rosną . Hodowla przydomowa tego ptactwa(...)oprócz zalet takich jak własne mięso , ekologiczny nawóz pod warzywka , jajka , daje także mnóstwo satysfakcji , no i nigdzie nie kupimy tak zdrowych jak u siebie kąsków Zachęcam , do propagowania hodowli przepiórek , zajmują mało miejsca , ale są naprawdę intratne Składniki na 5 osób : 20 szt przepiórek ( po cztery na osobę , można mniej ale cztery dają poczuć mięsko ) 1 szklanka , białego wina
Ogrodnik w podróżybędę powracać. Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie, wołowina lub drób z dodatkiem mieszanki ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy (ewentualnie z pojedynczymi gatunkami tych roślin strączkowych). Dodaje się też pewną ilość warzyw, ziół i przypraw(...)skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej 2 szkl. wody i gotuj przez 25 minut. Zestaw z ognia, nie odcedzaj. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i smaż na niej mięso, aż się ładnie zrumieni. Mięso wyłóż na talerz. Do garnka dolej 2 łyżki oliwy
Delicious Placechili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań) sól i pieprz 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente) Przygotowanie: W dużej głębokiej patelni podsmaż mięso do zarumienienia i przełóż je na talerz. Do tej samej patelni dodaj warzywa i odrobinę oleju i podsmaż aż zmiękną tak jak lubisz, po czym dodaj resztę składników oprócz mięsa(...)makaronu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj makaron, przykryj pokrywką i pozwól smakom przegryźć się przez kolejne 10 minut i po czym podawaj! Smacznego! English version Pasta with spicy BBQ sauce (6-7 servings) Ingredients: 450 g ground beef
karmelowyJeśli szukacie prostego przepisu na chrupiące skrzydełka i macie dość panierek, smażenia, przyprawiania, to właśnie znaleźliście:) Kurczak po koreańsku to bardzo prosta metoda na aromatyczne pieczone mięso w słodko-słonej glazurze. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 30-40 minut Liczba porcji : 2 duże Dobrze przyprawić kurczaka to jest nie mała sztuka. Marynata, mieszanka ziół, przypraw, która sprawi, że mięso(...)wysoką temperaturę pieczenia, żeby skórka była chrupiąca i pieczemy blisko grila. Gotowe skrzydełka przekładamy do misy z glazurą, potrząsamy i obtaczamy w słodko-słonej miksturze. Tu uwaga, nie zostawiajcie mięsa na długo w glazurze, od razu przełóżcie na talerz, w przeciwnym wypadku kurczak straci chrupkość i stanie się gumowaty. Skrzydełka najlepiej podawać od razu, choć można wystudzić i zapakować
Niedzielny kucharzSezonowe warzywa na patelni podsmażamy, mięso marynowane w sosie sojowym dokładamy, całość chwilę dusimy i z ugotowanym ryżem łączymy. Jak najwięcej świeżych ziół dokłdamy, na ostro doprawiamy i na jednej patelni, obiad dla rodziny mamy. Warzywa nutę słodyczy całości dodają, ale olej z ostrą papryką i pieprz pikanterii nadają. Soli mało dodajemy bo sosem sojowym i ziołami(...)olej podsmażamy na nim cebulę z marchewką, dodajemy cukinię i całość podgrzewamy ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Można delikatnie oprószyć solą, żeby cukinia puściła sok. Dodajemy mięso i całość dusimy pod pokrywą, aż mięso zmięknie (czas zależy od grubości pokrojonego mięsa). Wszystkie zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Na sam koniec dokładamy ugotowany ryż, mieszamy
Moniki Smakołykidokładnie połączyć. Do miseczki z marynata przełożyć pokrojoną polędwiczkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć - krótko na dużej mocy palnika. Usmażone mięso przełożyć do miski i wystudzić. Ogórki konserwowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Cebule czerwoną obrać, opłukać, osuszyć(...)posiekać na drobno, przełożyć do miski z mięsem i ogórkami. Czerwona paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Kapustę pekińska opłukać, osuszyć i posiekać, przełożyć do pozostałych składników sałatki, dokładnie wymieszać. Sos - do kubeczka przełożyć jogurt naturalny, dodać majonez i doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać czosnek granulowany do smaku. Sos dokładnie wymieszać
WSZYSTKO SMACZNEkroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami masła. Kładziemy polędwiczkę i smażymy ją z każdej ze stron po ok. 8 minut nie ruszając mięsa na średnim ogniu. Doprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem. Na osobnej patelni smażymy nasze pieczarki obrane i pokrojone wcześniej w dowolną kostkę z 3 łyżeczkami masła i cebulą o chwili(...)dodając ok. 100 ml wody i wszystko razem mieszamy. Ja bardzo często mieszam tego typu składniki w niewielkim słoiczku potrząsając wszystkim. Gotową mieszankę na sos wlewamy na patelnie z mięsem, dodajemy pieczarki i dusimy już mięso do miękkości na nie za dużym ogniu. Gdyby sos okazał się za gęsty można dolać niewielką ilość wody. Na sam koniec posypujemy mięso pietruszką
W Moim Magicznym Domuziemniaki wyszorować, jeśli są większe to przeciąć na pół. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odstawić. Ziemniaki obsypać suszonym oregano. Przygotowanie mięsa – doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, oregano. Wszystko wetrzeć w mięso. podważyć skórę i włożyć serek. Lekko rozprowadzić pod skórą. Pieczenie – dno żaroodpornego naczynia skropić oliwą(...)oliwek. Rozłożyć mięso. Zostawić miejsce na ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na 20 minut. Teraz już czas na ziemniaki, rozłożyć je naokoło mięsa. Ponownie piec 20 minut, ale zwiększyć temperaturę do 220 . Najlepiej piec z funkcją termoobieg. Cukinię pokroić w plasterki i delikatnie posypać solą i zostawić na chwilkę. Dodać do zapiekanki wcześnie jak pozostałe warzywa
Kuchnia PokoleńRoladki są fenomenalne w smaku! Kruche mięso, aromatyczny szpinak z czosnkiem i fetą oraz ciągnący żółty ser. A atutem tego dania jest pomidorowy sos, który jest przepyszny! Jest gęsty bez grama mąki! 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 łyżka masła 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 10 czarnych oliwek 300 g żółtego(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Szpinak odstawiamy do przestudzenia. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety).Każdy płat mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie rozkładamy szpinak z serem feta wymieszane z pokrojonymi oliwkami, na nim starty na bardzo małych oczkach ser żółty. Całość zwijamy w ciasną
VioletoweKucharzeniepotrzeby obierania, skóra zostanie w ręku – taka sztuczka! Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić – nie rumieniąć – cebulę. Dodać mięso i smażyć mieszająć, aż stanie się szare i rozpadnie na grudki. Wziąć trzepaczkę i rozbić smażące się mięso na drobne „ziarenka”. Podlać wszystko białym winem, po chwili dodać przetartego pomidora, kawałek(...)złoto plastry bakłażana, odłożyć na bok. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę oliwy i rozprowadzić po całości. Następnie ułożyć warstwę z ziemniaków. osolić, popieprzyć, zetrzeć trochę sera. Mięso zdjąć z ognia, wlać do środka roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać, żeby jajko się zcięło. Całość przełożyć na ziemniaki, równo rozprowadzić. Zetrzeć na wierzch trochę sera. Na mięsie poukładać bakłażany, zetrzeć
stajnia gołębie od kuchniPieczone udka z kurczaka z ziemniakami to pyszny i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy. Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste, aromatyczne a skórka chrupiąca. Udka z ziemniakami podałam ze sałatką z papryki. Składniki: udka z kurczaka ziemniaki 3 średnie cebule słodka czerwona papryka czosnek granulowany ziola prowansalskie tymianek sól, pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć(...)Ziemniaki obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Do miseczki wlać olej wsypać papryką, tymianek, zioła prowansalskie, czosnkiem, sól i pieprzem, dobrze wymieszać. Do miski wrzucić mięso i natrzeć je marynatą. Następnie wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do 2 miski wrzucić ziemniaki i cebulę wlać pozostałą marynatę, wymieszać dokładnie. Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, ziemniaki
magiczna kuchnia KasiSkładniki ( 1 porcja): 100 g polędwiczki wieprzowej 1 kulka mozzarelli 4 plastry szybki parmeńskiej 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 stopni mięso pokrój na 4 plastry, lekko rozbij tłuczkiem, osól i popieprz na plastrze szynki parmeńskiej na środku ułóż po plastrze mięsa na każdym plastrze połóż po plastrze mozzarelli zawiń mięso i mozzarellę w szynkę parmeńską(...)przełóż tak przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego dołóż pomidorki koktajlowe piecz w piekarniku przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepolędwiczki płatkami chili. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu. Na gorącą patelnię wykładamy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso(...)jednej strony możecie być pewni, że ryba się nie połamie i nie przywrze do patelni. Odwracamy ostrożnie kawałki ryby i dosmażamy z drugiej strony do momentu aż płatki mięsa widocznie zaczną się od siebie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie przejrzysty. Przy kawałkach dorsza o wysokości 3-3,5cm zajęło mi to 4-4,5 minuty na stronę
Karo in the Kitchenkosteczkę i mieszamy razem tworząc farsz do roladek *** *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu(...)formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki, rozmaryn oraz
Blog z Apetytemsobie co tu się działo biorąc pod uwagę fakt, że dysponowaliśmy tylko i wyłącznie trzema godzinami, a i zmęczenie również dawało o sobie znać. Wywar, który nie chce stygnąć? Mięso, które nadal ma nieodpowiednią temperaturę? Maszynka do mielenia, która postanawia nagle się zbuntować? To wszystko jak na złość było u nas. Ale mieliśmy i niebywałe szczęście, nadciągnęły posiłki! Kaziu- dzięki(...)boczek pokroiłam w średniej wielkości kostkę. W tym czasie Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian ze łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek) i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie
Sprawni w smaku