Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis. SKŁADNIKI : 1 lub 2 kg słoniny wieprzowej 1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku(...)PRZYGOTOWANIE : Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi. Kiedy już tłuszcz się wytopi
Kulinarne Fantazje MarioliZrobiło się zimno. Lato minęło, pozostały tylko wspomnienia. Nasze pełne greckich smaków. Na greckiej wyspie Skopelos jedliśmy wyjątkowo dobrą, faszerowaną mięsem, cukinię. Nie do końca może udało mi się odtworzyć konsystencję farszu, ale i tak jestem z siebie zadowolona. Danie jest bardzo smaczne, sos cytrynowy pyszny. Zostało mi nieco farszu, wypełniłam nim dwie podłużne papryki i upiekłam razem(...)łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oregano sos: szklanka bulionu 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki przygotowanie Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o niewielkich oczkach ( 3,5). Cukinie pokroić w poprzek na 2 lub 3 części. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek, pozostawiając ścianki
Stare Garyjeśli trafię na promocje to oczywiście zmieniam plany i kupuję to co jest akurat tanie. Ważne jest jednak aby produkty były dobrej jakości. U nas w domu jemy dużo mięsa z kurczaka. Dawno doszłam do wniosku, że lepiej opłaca się kupić całego kurczaka, a nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję na zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę(...)filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny
codojedzeniamarynata: 3 łyżki miodu wrzosowego Huzar 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy razem i nakładamy na mięso. Całe mięso pokrywamy marynatą, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 3 godz. Po tym czasie przekładamy szynkę(...)małego naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy przykrywką. Wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw pieczemy przez 40 minut pod przykryciem a potem 40 minut bez przykrycia. Kroimy dopiero zimne.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneJiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie(...)będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Ściągnij z palnika, odkryj, przemieszaj widelcem. Krok 2 Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci. Dodaj ryż i smaż przez
Niedzielny kucharzporowym – Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części – łącznie powstaną 4 filety (po 2 z każdej piersi kurczaka). Mięso doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Odstawić na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć piersi(...)stron (nie za długo, by mięso nie było wysuszone, lecz nadal soczyste). Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na talerzyk. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki. Na patelnię, na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pora, dodać tymianek i smażyć na średnim płomieniu do czasu aż por się zeszkli (ok. 4-5 minut). Następnie dodać kwaśną
Kulinarne Przebojetego będzie jeszcze smaczny i odżywczy , a także zdrowy Ta potrawa taka jest , zdrowa , szybka , bogata w białko czyli energetyczna . Moi chłopcy bardzo lubią ten rodzaj przyrządzania mięsa , szczególnie jeśli jest chude . Prostota tego schabu to cały jego urok . Jeżeli nie przeciągniecie go zbytnio na patelni grillowej , odwdzięczy się Wam soczystością Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 małe , chude plastry(...)czosnku 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego sól , chilli do smaku olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab delikatnie rozbijamy rączką od noża . Tak po prostu trzeba popukać tu i tam ,żeby mięso rozluźnić ale nie rozpłaszczyć . Każdy plaster posypujemy pomidorami,czosnkiem, cukrem chilli i solą . Każdy schabik skrapiamy olejem i układamy jeden na drugim . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie rozgrzewamy mocno
Ogrodnik w podróżySkładniki (na 1 porcję) - pół małej cebuli (ok. 35 g), - pół pora (ok. 59 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 150 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)ząbek czosnku, - pół mozzarelli (ok. 65 g), - przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, bazylia, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJednak tak naprawdę do zapiekania najwłaściwszy jest półtwardy grecki ser Haloum SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 jednakowej wielości bakłażany 300 g mielonego mięsa - najlepiej pół na pół wołowo-wieprzowego (u mnie jagnięcinka) ok. 8 niedużych bez widocznych blaszek pieczarek ok. 4 łyżki startego sera do zapiekania sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i posiekane) 1/4 łyżeczki(...)tego starty na beszamel ser, który zapieczony nabiera lekko chrupiącej skórki. Dzisiaj pod takim beszamelem zapiekłam faszerowane bakłażany, które swoją drogą również bardzo lubię. Z grilla zastępują mi mięso a sos grecki na bazie pieczonego bakłażana jest po prostu fenomenalnie pyszny. Jaki ser do zapiekania? Można w ostateczności wziąć zwykły żółty. Stopi się pięknie ale żółte sery nie zapiekają się
Sztuka gotowania w/g Samiryprzyprawy z wybranego zestawu: ANYŻ, TYMIANEK lub CZARNUSZKA). Polecam. A wracając do przepisu… Zachęcam Was do wypróbowania. Prosto, a jakże smacznie Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka Do mięsa: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do sosu: 3/4 szklanki śmietanki 18% (dedykowanej(...)prowansalskich 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 2 pełne łyżki posiekanego koperku 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej + 1 łyżka wody Przygotowanie: Mięso kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc małe cieńsze kotlety. W miseczce mieszamy 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę granulowanego czosnku, sól i pieprz (sól
Słodkie okruszkiswojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory ( najlepiej typu lima) 2 szklanki gorącej wody 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 marchewka liść laurowy(...)Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku rozgrzać nie wielką ilość oleju. Wrzucić pokrojoną cebule, chwilę podsmażyć, dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso. Co jakiś czas przemieszać, żeby mięso podsmażyło się ze wszystkich stron. Podczas smażenia dodać paprykę słodką i ostrą, oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Jeszcze chwile podsmażyć
Agusiowe smakołykikurek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki posiekanych świeżych ziół olej do smażenia mięsa *** Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy mięso z dwóch stron(...)rumiano *** *** Mięso zdejmujemy, a na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę *** *** Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki, podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut *** *** Śmietanę mieszamy z mąką oraz łyżką gorącego bulionu i dolewamy na patelnie. Zagotowujemy, mieszamy *** *** Dodajemy
Blog z ApetytemPanzanella to toskańska sałatka chlebowo - pomidorowa. Moja wersja przewiduje jeszcze dodatkowo mięso mielone, dzięki temu jest treściwsza i przepyszna. Uwielbiam panzanellę, uwielbiam także wersję z mięsem. Polecam gorąco teraz na początek jesieni. Panzanella, sałatka toskańska z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietreściwy? Ja w takich sytuacjach sięgam po jedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi z kurczaka najlepiej przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub tak jak ja we wszechstronnym urządzeniu OPIEKACZ BEFSZTYK – GOFRY Firma Dezal Plus(...)stworzyła urządzenie niezwykle wszechstronne. Opiekacz przeznaczony jest nie tylko do pieczenia mięs, można w nim również przygotować ulubione warzywa, zapiekanki, a nawet gofry (zarówno te słodkie, jak i wytrawne). I co ważne, dla osób dbających o zdrowie czy będących na diecie, urządzenie pozwala na przygotowanie potraw lekkostrawnych, dobrze przyswajalnych przez organizm. Urządzenie jest już ze mną dłuższy czas, przygotowałam
Słodkie okruszkikilka minut.Do tego zestawu użyłam cienko pokrojone plastry schabu, oraz jako dodatek ryż basimati, który również potrzebuje tylko 10 minut na ugotowanie. Białe wino dodane do schabu sprawi, że mięso bedzie mięciutkie i powstanie smaczny sosik. Polecam ten włoski przepis, jest po prostu super. Schab w białym winie na patelni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1/2 kg schabu bez kosci mąka(...)PRZYGOTOWANIA Schab pokroić w cienkie plastry, około pół centymetra ( nie rozklepywać ) Obtoczyć każdy plaster w mące Na dużej patelni rozgrzać olej z oliwek (6 łyżek lub wiecej ) podrumienić szybko mięso z obydwu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli mamy dużo kawałków, podrumienione kawałki odkładać na talerzyk aż do zużycia całego mięsa. Wszystkie kawałki umieścić razem na patelni, dosolić do smaku
zielonacukinka