Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie meksykańskiej nucie. Rewelacja! Składniki: kasza pęczak - 1/2 szklanki cebula czerwona - 1 większa mięso mielone z kurczaka - 500g białe wino - 1/3 szklanki (opcjonalnie) bulion - 1-2 szklanki fasola czerwona - 1 puszka kukurydza - 1 puszka pomiodory - 1 puszka czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte papryka - 1-2 (opcjonalnie(...)jogurt naturalny - do podania Wykonanie: Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mięso mielone i paprykę. Podsmażamy do czasu aż kurczak lekko się zarumieni. Dolewamy wino (jeśli używamy) i gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż zostanie on prawie cały wchłonięty przez
Pogotujmy.plpędów sosny obranych z igieł, 2 owoce jałowca, 5 ziaren pieprzu, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, 50 ml miodu pitnego trójniaka, mąka do oprószenia mięsa, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, zlać tłuszcz(...)Mięso ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się roztopi, zdjąć sos z ognia. zastawa
królestwo garówteż było w przypadku gołąbków. To zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso :D Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były lata, mi to nie przeszkadzało. Myślę, że wtedy też zdrowiej się odżywialiśmy. Nie jak teraz, mięcho(...)można :P Ogadałam się, ale często jakieś potrawy kojarzą mi się z jakimiś wydarzeniami, latami mojego życia. Przyzwoitość nakazuje mi podać składniki na gołąbki....;) * 1 kapusta włoska * 50 dkg mięsa mielonego * 20 dkg obgotowanego ryżu * przecier pomidorowy 0,5 l * koncentrat pomidorowy * przyprawy: sól, pieprz, cukier Ryż trochę obgotowuję. Nie gotuję go wedle przepisu, ale tak do 8-10 minut
Pieprzyć z Fantazjąsię, by z nich zrobić kotlety - nie, nie tym razem. Czebureki - tatarski przysmak, ale w wersji domowej mini. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Olej ok 1/2 l, mięso mielone 50 dkg - to najdroższe składniki. Mając dziś troszkę więcej czasu niż zwykle zabrałam się za ich robienie. Okazało się, że robota poszła sprawnie. Na ciasto potrzebowałam(...)mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Do farszu: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej - no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę
Pieprzyć z Fantazjądzień i nie pozwólmy, by niedziela minęła nam w takim nastroju. Ja oczywiście poprawiłam sobie samopoczucie w kuchni :D Pomijając niedzielny obiad, chciałam czegoś innego. Znalazłam w lodówce kawałeczek mięsa mielonego i paprykę. Upewniłam się czy mam jeszcze mąkę razową w szafce i już wiedziałam :D Lahmacun :D Kiedyś znalazłam przepis w jakiejś gazecie na to danie. Danie....właściwie(...)jest rodzaj pizzy, ale rodem z Turcji. Nigdy nie robiłam tego zgodnie z przepisem, gdyż potrzebna jest tam jagnięcina albo wołowina. Mięso mielone wieprzowe też może być :D Doczytałam i może być :D Zresztą nawet jakby nie mogło, to by być musiało :D Mam na myśli to, że jagnięcina i wołowina troszkę są droższe...troszkę :D Pierwszy raz robiłam
Pieprzyć z Fantazjągorsze od tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie :D Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup(...)żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się po lodówce i stwierdziłam, że to co mam też może być :D Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą, bo nie miałam rosołu. Woda też może być jak najbardziej. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu
Pieprzyć z Fantazjąchyba ma swój patent na galaretę wieprzową. Ja ją gotuję tak jak moja mama.....no tak mi się przynajmniej wydaje :D Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Składniki: * 5 nóżek wieprzowych * 3 golonki wieprzowe(...)dobre 3 godziny - 4 godziny. Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek przecisnęłam przez praskę pod koniec gotowania mięsa. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nie dodawałam ani odrobiny żelatyny. Nóżki mają w sobie tyle kleju, że nie ma potrzeby dodatkowo sklejać galarety. Może wyjść później za twarda
Pieprzyć z FantazjąMój kolejny pomysł na mięso drobiowe, to pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami. I powiem Wam, że to nastepny HIT w moim domu. Przepis nie jest trudny ale smak jest obłędny. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i zdrowy obiad to idealnie trafiliście. Filety z kurczaka, większość z nas wykorzystuje, do zrobienia kotletów, a tak naprawdę ich zastosowanie w kuchni, może być(...)kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wzdłuż fileta robimy nacięcie ale nie rozcinamy piersi na wylot tylko tak by powstał z niej “motylek”. Lekko rozbijamy nasze mięso i obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, papryka czerwona) z dwóch stron. Na tak przygotowane mięso dajemy starty ser mozzarella oraz wcześniej przygotowane pieczarki. Brzegi naszej piersi, łączymy ze sobą za pomocą wykałaczek
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiisię najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo z tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast nieodzowne były grzyby suszone, a wraz z nimi sos do gołąbków zrobiony na bazie grzybowego wywaru. Dzisiejsze danie pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Składniki: 1 główka kapusty 1 kg kaszy perłowej (jęczmiennej) 1 kg mięsa wołowego w kawałkach 300 g suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 2 kopiate łyżki mąki pszennej sól, pieprz. Grzyby moczymy przez kilka godzin, solimy i gotujemy do miękkości
Trzeci talerzTradycyjne curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej smakuje także naszym przyjaciołom z Indii, a to dla mnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki 250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę(...)przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego kurczaka na małe kawałki, tak jak to robią Hindusi i Pakistańczycy. Moim zdaniem indyjski sposób porcjowania drobiu wygląda tak, jakby jakiś wściekły kucharz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 400 ml cydru Żeberka z paprykami i cydrem – przepis Żeberka umyj, osusz, i pokrój w paski . Dopraw sola, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż cebulę i dodaj ½ jabłek. Na pozostałym smalcu usmaż żeberka na złoty kolor z każdej ze stron. Dodaj(...)pozostałe jabłka, papryki i usmażoną cebulę. Do mięsa, papryk i jabłek dodaj cydr i bulion. Całość duś na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaj jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Gdy mięso będzie miękkie usuń kości i pokrój w dużą kostkę, dodaj wszystko do sosu. Smacznego! Artykuł Żeberka z paprykami i cydrem pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę(...)Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem
KUCHNIA POLSKAPrzepis na te klopsiki wypatrzyłam w jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy. Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam(...)bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne kulki obsmażyć. Finalnie wyszedł z tego całkiem fajny obiad. Rodzina była zadowolona, a o to przecież chodzi;) 800 g mielonego mięsa np łopatki lub karczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli ok. 100 g selera 1 papryka czerwona 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 1/2 puszki lub 1/3 ciecierzycy ze słoiczka garść rodzynek
Smaki Na Talerzusmaku! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Pulpeciki 500 g mięsa wieprzowego mielonego * 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 jajko pieprz czarny sól Pozostałe składniki 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia(...)mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pęczek świeżego koperku 1-2 łyżki mąki pszennej pieprz czarny sól Instructions Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie
Wędrówki po kuchnizrobić sos barbecue. Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowej półki. Sos robi się łatwo(...)kilkoma kroplami sosu chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowy sos można zmiksować blenderem, będzie gładki i delikatny. Sos barbecue do czego? Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Podczas pieczenia smarujemy mięso jeszcze kilkakrotnie pozostałym sosem BBQ. Dobrze, jeżeli przed pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie
Moja Książka Kucharska