mięso - 63110 przepisów (strona:647/4208)

Musaka 100

font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam musaki, czyli dania na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. W skrócie można powiedzieć, że to taka lasagne w której makaron zastąpiono smażonym bakłażanem. Musaka z tego przepisu wyszła super i bardzo wszystkim smakowała(...)Polecam. Składniki potrzebne do przygotowania musaki: 2 średniej wielkości bakłażany, 60 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, 3 czubate łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1,25 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, oregano, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania musaki: Bakłażany płuczę, kroję wzdłóż na plastry

Gotuj Się Kto Może
Kotlety inaczej 165

Kotlety inaczej Zwykłe kotlety z piersi kurczaka po pewnym czasie mogą się znudzić, dlatego warto czasem coś urozmaicić. Moje urozmaicenie tego dania to właśnie „kotlety inaczej” czyli mięso kurczaka połączone z pieczarkami i żółtym serem za pomocą gęstego ciasta. Na ciepło najczęściej podaję je z  ryżem z ziołami ale doskonale sprawdzają się również(...)pieczarek, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, około 8 łyżek mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania kotletów inaczej: Płuczę mięso, myję pieczarki. Żółty ser, pieczarki i mięso kroję w kostkę. Do miski wybijam jajka, dodaję mąką i łączę ze sobą oba te składniki, tak żeby nie było żadnych

Gotuj Się Kto Może
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 162

przez najbliższy tydzień zjeść jakoś te świąteczne smakołyki, ale ja raczej z tej opcji nie skorzystam. Co zatem zrobić z jedzeniem po świętach? Zamrozić to co się da. Mięsa i sosy – najlepiej poporcjowane, aby można było wyjąć tylko tyle porcji, ile będzie potrzeba, kiedy znów najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać(...)zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać

Między kuchnią a pokojem
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 153

farszu w jednym przypadku, z bardziej wyrazistym sprawi, że potrawa każdemu przypadnie do gustu. Przekonajcie się sami. Składniki na 4 połówki cukinii: Wersja 1 2 cukinie ok. 150 g mięsa mielonego wieprzowego 2-3 średnie ugotowane ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30 % garść startego sera wędzonego lub oscypka 2 łyżeczki posiekanego koperku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sposób(...)przygotowania: Cukinie kroimy na pół i wydrążamy środek. Wkładamy je do gotującej wody na 10 minut. Podsmażamy na patelni mięso mielone. Doprawiamy je, a następnie dodajemy wcześniej ugotowane ziemniaki, ser, śmietanę i koperek. Wyciągamy cukinie z wody i smarujemy masłem i czosnkiem. Potem przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie faszerujemy cukinie i wkładamy do piekarnika na 15 minut. nagrzanego do temp

Pyszny Duet
Mięsna zapiekanka z maniokiem 86

Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Puree z manioku dzielimy na 4 części(...)kolei na pół. Mięso dzielimy na 4 części. W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree. Zapiekamy 30-35 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Perfekcyjny kotlet schabowy 213

Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z nas taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Oczywiście, że każdy(...)ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia   Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych preferencji, osobiście nie rozbijam kotletów zbyt cienko, lubię

kuron.com.pl
Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym 242

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paski. Pomidora kroimy w grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę odstawiamy na bok. Mięso kurczaka kroimy w paski, doprawiamy kurkumą, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy mięso, mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je do oddzielnego naczynia. Na patelnię(...)wkładamy cebulę, szklimy, dodajemy paprykę, pieczarki i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa się nie przypaliły. Gdy warzywa się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso z kurczaka, dodajemy słoiczek pasty paprykowej, pokrojone pomidory, wszystko mieszamy, wlewamy ok.100 ml wody i dusimy ok. 15 minut. Kurczaka z warzywami i pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, makaronem itp. przed podaniem gulasz z kurczaka posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 249

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego(...)cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 150

znośna do zjedzenia. Jestem pewna, że zasmakuje również innym osobom, które podobnie jak ja, za tym rodzajem kaszy nie przepadają (nie wspominając już o tych, którzy ją lubią). Dodatek mięsa i marchewki z groszkiem oraz porów sprawia, że kasza nie jest nudna, a całość smakuje wybornie. Dodatkowym atutem jest to, że (mając pokrojone wcześniej mięso) całe danie wykonamy w tempie(...)pory około 200-300 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 1 łyżeczka suszonego tymianku 550-750 ml bulionu szczypiorek sos sojowy (opcjonalnie) sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy

Smaki Na Talerzu
Środa: Picadillo jak Kuba gorące 148

jest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej(...)przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni. Krok 2 Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej do rondla

Niedzielny kucharz
Cukinia jako przystawka na zimno 232

Cukinia odpowiednio przygotowana jest pyszna nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Uwielbiam ją w wersji na zimno, która jest dodatkiem praktycznie do wszystkiego :mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Oczywiście trzeba ją odpowiednio przygotować i podać z sosikiem 😋😋😋 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 2 cukinie ząbek czosnku 1 łyżkę soku z cytryny 1 łyżkę octu 3 łyżki(...)soli, papryczki i poszatkowanej natki pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowanym sosem polać jeszcze gorące kawałki cukini ułożone na półmisku. Spożywać na zimno jako przystawkę lub zakąskę do mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Polecam jako dodatek do  Rolady z mięsa mielonego  lub   hamburgerów z mięsa drobiowego SMACZNEGO

zielonacukinka
Surówka z białej rzepy i marchewki 124

ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kaczka: - 1 filet z kaczki ze skórą - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem. Wierzch ze skórą delikatnie nacinamy aby nie przeciąć mięsa, (bo wtedy wszystkie soki nam wypłyną, a my chcemy zatrzymać(...)środku). Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy pierś po 2 minuty z każdej strony.  2.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego rozgrzanego do 190 C na ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy mięso na 2 minuty aby odparowało, a następnie kroimy w cienkie plastry i podajemy z surówką. Filet z kaczki można podawać na zimno i na ciepło

Apetyczna babeczka
Potrawka z makaronem po meksykańsku 163

również nie należy do czasochłonnych. Potrawa ta nie zrujnuje również Waszego portfela, bo z podanych składników najedzą się do syta spokojnie 4 osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 700 g mięsa mielonego wieprzowego oliwa 3 ząbki czosnku 450 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona) 2 puszki krojonych pomidorów 600 ml soku pomidorowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka(...)warzyw) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chili WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny lub garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory w puszce, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze przez

Passions hobbies life
Pierś faszerowana serem i warzywami 208

Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnością cieszy się szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana pierś z serem kozim . Podzielę(...)łyżeczki czerwonej papryki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Jak przygotować pierś faszerowaną serem i warzywami. Przepis krok po kroku. Piersi delikatnie nacinamy ostrym nożem wzdłuż tworząc kieszonkę. Przyprawiamy środek mięsa solą i pieprzem. Ser kroimy w słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chili con carne z krojoną wołowiną 170

pory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat w zamrażarce. Danie co prawda wymaga dłuższego duszenia, ale smak nie odbiega znacząco od chili, które przygotowywałam do tej pory. Mięso podałam z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 700 g chudej wołowiny(...)dużej papryki lub 2 małe 500 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy przyprawa do chili con carne ok. 1 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić

Czerwień i błękit