mięso - 63110 przepisów (strona:652/4208)

MOCNO ZIOŁOWY BOCZEK NA KANAPKI 164

bazylią, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki ostrej papryki. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam, dokładnie nacieram mięso, odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do folii aluminiowej wraz z marynatą, szczelnie zakrywam. Piekę w 190 stopniach (termoobieg) przez(...)minut, następnie odkrywam mięso i piekę kolejne 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni

JejKuchnia
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem 246

podsyłam pomysł na szybki i pyszny obiad. Soczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam! Składniki: 350 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 1 niewielki por 150 g pieczarek pół szklanki mąki(...)obtoczenia mięsa 200 g makaronu 100 ml śmietany kremówki 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 g wody olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   *** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy

Blog z Apetytem
FORSZMAK 189

obiady forszmak bywał dość często, choć nie mieszkamy na lubelszczyźnie... Mnie zauroczył swym wyglądem, łatwością przygtowania i genialnym smakiem. Polecam, można to danie przygotować z pozostałych od poprzednich dni mięs (tzw.przegląd lodówki) lub przygotowywać na świeżo. Ja wykorzystałam pozostałą po świętach gęsinę, dosmażyłam do tego kawałek karkówki pokrojony w paski i wyszło bardzo aromatyczne i przepyszne danie. U mnie(...)formie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 300-400g pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Smaczne Zdrowe
Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym 152

humory dopisują, zdrówko też :-) U mnie dzisiaj przepis na pyszne pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowymi serem grana padano. Jako dodatek makaron :-). Pulpeciki delikatne, bo z indyka, ale mięso możecie użyć inne, jakie lubicie, czy akurat macie :-) Żeby pulpeciki były bardziej aromatyczne, do mięsa dodałam i często dodaję ketchup i musztardę. Wam życzę miłego i smacznego dnia :-) Składniki pulpeciki(...)mięsa mielonego u mnie z indyka 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy miodowej około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju 5 łyżek bułki tartej 1 jako sól pieprz 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 750 ml passaty pomidorowej u mnie z kawałkami pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego oregano około 1/2 szklanki mleka sól pieprz

kruche babeczki
Ziołowa pierś kurczaka 127

Dzięki ponacinaniu mięsa całe danie wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty na taki prosty i smaczny obiad:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane do smażenia (lub olej(...)jeśli wolicie, ale ja odkąd odkryłam dobre masło klarowane smażę na nim niemalże wszystko co się da, gdyż mięsu i innym potraw nadaje piękny maślany smak;) Wykonanie: Umytą, oczyszczoną z błon i osuszoną pierś kroję na 4 kawałki, nie tłukę tylko nacinam skośnie wzdłuż każdego kotleta (uwaga, by nie przeciąć na wylot mięsa), dobrze przyprawiam, moczę w roztrzepanym jajku

Zasmakuj Kuchni
TATAR WOŁOWY 278

może zabraknąć również poczciwego tatara, który dobrze przygotowany ucieszy podniebienie.  Wszystkim moim czytelnikom, życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej do białego rana. Niech będzie wesoło i smacznie. Składniki: 500 g mięsa wołowego 1 łyżka wody 2 łyżki przyprawy do zup w płynie 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 duża cebula 6-7 ogórków kiszonych Wykonanie: Mięso oczyszczamy z błon, drobniutko siekamy(...)Dodajemy wodę, olej, przyprawę, wmasowujemy w mięso poprzez delikatnie mieszanie. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy obłożone posiekaną cebulą i kiszonym ogórkiem. Możemy na mięso wybić żółtko w przygotowane do tego zagłębienie. ( Jajko najpierw sparzamy

Z Majeczką w kuchni
Imprezowa ostra sałatka meksykańska z kurczakiem 161

gyros + ostra papryka Wykonanie: Piersi dokładnie myjemy, obieramy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie gyros i dodajemy wedle uznania ostrej papryki, warto po usmażeniu skosztować mięso i wtedy jeszcze dodać przyprawy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, odstawiamy i studzimy. W międzyczasie gdy mięso będzie nam stygło i wsiąkało smaki należy ugotować ryż według podanego na opakowaniu(...)czasie w lekko osolonej wodzie. Dokładnie płuczemy, odcedzamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa. Na sitku obmywamy i odsączamy fasolę i kukurydzę, kroimy paprykę w kostkę usuwając nasiona i dodajemy do ryżu i mięsa. Na sam koniec do całej mieszanki dajemy ok. 2 łyżek ostrego ketchupu i 1 łyżkę majonezu, mieszamy i gotowe !   Z tak przygotowaną sałatką można

W Moim Magicznym Domu
Sałatka meksykańska. 464

Znakomita i efektowna warstwowa sałatka z mięsem mielonym jest idealna na imprezę, prywatkę, przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi.  Polecam Wam sałatkę z nachosami , która stanie się przebojem Waszych imprez, a goście będą się pytali o przepis. Sałatka ta to istny król imprezy - nawet koronę ma! Uwielbiają ją dorośli i dzieci - głównie dzięki zawartości chipsów. Sałatka meksykańska składniki: mięso mielone(...)sałaty lodowej 4 pomidowy 2 czerwone cebule 200 g sera żółtego sól, pieprz, papryka chili ząbek czosnku opakowanie nachos Sałatka meksykańska sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle

Pani domowa
Gulasz z szynki wieprzowej 136

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję(...)suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i duś mięso pokrojone w kostkę, oczyszczone i osuszone. Po kilku minutach dodaj szklankę bulionu albo szklankę wody wymieszaną z łyżeczką vegetą, liście laurowe, ziele, wymieszaj. Obraną cebulę przekrój na pół i siekaj

Zasmakuj Kuchni
Kotlet schabowy 136

Niedawno odkryłam na którymś programie kulinarnym tę metodę przygotowywania kotleta schabowego i postanowiłam ją wypróbować. Kotlet tak przyrządzony jest niesamowicie soczysty. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta, mąka i jajo do panierki Przygotowanie: mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz mięso przez(...)godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju podawaj z ulubionymi dodatkami, ja polecam Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Idealna mizeria Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Domowy pasztet z żurawiną 269

dodajemy ćwiartkę kurczaka oraz obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę oraz selera. Wywaru nie trzeba solić ani doprawiać. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 40 minut. Warzywa i mięso odcedzamy i studzimy. Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Listki laurowe i ziele angielskie wyrzucamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zarumieni. Dodajemy obrany(...)pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość. Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Studzimy w formie. Gotowe

Dieta bez mleka
Królik duszony w pomarańczach i "Opowieść Podręcznej" 185

Zwykle dania na stół wigilijny są kwestią tradycji. Ale co podać na stół świąteczny? Dla mnie zawsze dobrym rozwiązaniem jest królicze mięso. Przy okazji świąt Bożego Narodzenia proponuję nadać mu smak pomarańczy, które większości Polaków kojarzą się właśnie z tym okresem. Składniki (na 3 porcje): tusza młodego (niespełna rocznego) królika 3 pomarańcze łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki oleju(...)smażenia 6 goździków Królika podzielić na części. Polać olejem, posypać solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wstawić do lodówki na dobę, w połowie czasu odwrócić, by mięso nasiąkło olejem. Z dwóch pomarańczy odciąć skórę, a miąższ wyfiletować. Zostawić resztki z błonami. Królika obsmażyć na złoto z każdej strony. Królika przełożyć do szerokiego garnka z 0,5 litra wrzątku. Królik musi być

Weekendy w domu i ogrodzie
Korzenna karkówka 170

wydawało mi się, że cynamon jest przyprawą zarezerwowaną wyłącznie do wypieków, i to głównie z jabłkami. Kiedy jednak kilka lat temu po raz pierwszy przygotowałam mussakę, gdzie dodatkiem do mięsa był właśnie cynamon, zachwyciłam się tym smakiem. To połączenie jak najbardziej trafione! Kto się jeszcze nie przekonał, zachęcam do wypróbowania:) Tym bardziej zimową porą;):) około 800g – 1kg karkówki(...)przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu kilka listków świeżej bazylii 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na około 1,5 cm porcje. Lekko rozbijamy pięścią. Do miski przekładamy ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę, olej i miód. Wszystko dokładnie ze sobą

Smaki Na Talerzu
Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym 184

zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie papryki (może być mix różnych papryk) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka soli 50 ml wody Przygotowanie. Schabowe robić nacinakiem do mięsa, zalać szklanką mleka i moczyć tak najlepiej przez całą noc. Schabowe wyjąć z mleka, rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem 50 mleka(...)jest już wystarczająco gorący wkładać na niego schabowe. Schabowe nie powinny pływać w oleju. Ja zawsze daje taką ilość, która równa się mniej więcej jednej drugiej grubości panierowanego schabowego. Mięso smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone schaby wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W międzyczasie przygotować sos. Pomidora i paprykę pokroić w większą kostkę. Dodać

mecooks
Myślisz tym co zjesz i ważniejsze - jak zjesz... 162

pozostawić waszemu przemyśleniu...  Myślisz tym co zjesz i jak zjesz! Biały ser zawiera 18% białka. Potrawa wegetariańska.      Pierwszą część tego stwierdzenia udowodnili już Grecy. Eliminowali mięso, ale nie białko, które jest potrzebne do procesów myślowych, tworzenia komórek i połączeń nerwowych, oraz procesów zapamiętywania, czyli układania klastrów białkowych z blokami danych, informacji... Tego wszystkiego co dziś widzieliśmy(...)słyszeliśmy, czuliśmy oraz pomysłów i wniosków, które co przemyśleliśmy.       Dlaczego Grecy nie jedli mięsa? Już wtedy doszli do jakiś wniosków, że mięso zmniejsza kreatywność, twórczość, analityczne zdolności myślenia. Czyli obniża potencjał naszego mózgu.       Nie wiem czy Grecy wiedzieli co to kortyzol , ale na pewno odczuwali jego skutki. Kiedy zabija się zwierzęta

Dieta Rozdzielna i Zdrowie